15 alimente sanatoase pentru copii
Este vara, dar
nu mai stiti ce sa ii gatiti celui mic? Si totusi vreti sa ii dati cele
mai sanatoase produse. Un mic sfat: serviti copiilor aceste
alimente colorate, gustoase, bogate in nutrienti, cum ar fi afinele,
cacaoa, scortisoara si nu numai.
Ouale
Ouale ofera proteine, si sunt printre
putinele alimente care contin in mod natural vitamina D, care ajuta corpul sa
absoarba calciul. Consumul de proteine la micul dejun ajuta copiii se nu
flamanzeasca atat de repede.
Fulgii de
ovaz
Cercetarile arata ca, copiii care mananca fulgi de ovaz
sunt mai in masura sa se concentreze si sa acorde atentie in timpul orelor.
Bogate in fibre, cerealele integrale, cum ar fi fulgii de ovaz, se digera lent,
oferind copiilor un flux constant de energie.
Fructele
Orice fruct este bun pentru copilul
dumneavoastra, deoarece contin vitamine si minerale esentiale. Fructele au de
asemenea si fibre. Pentru a profita de beneficiile nutritionale, urmariti ca cei
mici sa manance o varietate de fructe, cum ar fi fructe de padure, pepene
galben, kiwi, portocale, etc.
Nucile
Nucile sunt formate din grasimi
sanatoase, de care copiii au nevoie pentru crestere si dezvoltare, precum si
pentru sanatatea inimii. Avand un pic de grasime “buna”, acestea ofera copiilor
o explozie de energie pentru intreaga zi.
Laptele
Proteinele si calciul din produsele
lactate furnizeaza combustibil pentru creier si corp. Proteinele ajuta la
construirea tesutului cerebral, in timp ce calciul pastreaza oasele si dintii
copiilor puternici.
Afinele
Afinele sunt clasate printre cele mai
sanatoase fructe – foarte bogate in antioxidanti. Acum, noile cercetari
sugereaza ca, in plus fata de protejarea impotriva bolilor de inima si diabet si
imbunatatirea functiei cerebrale, afinele pot ajuta, de asemenea, si la
reducerea grasimii abdominale – un tip de grasime care a fost legata de
obezitate si sindrom metabolic.
Tofu
“Produsele din soia sunt o excelenta sursa
de proteine slabe si au puternice beneficii anti-cancer” spune Beller. “Tofu
este foarte bun pentru fetele tinere, deoarece are un efect protector, in timp
ce trupurile lor si tesuturile mamare sunt in curs de dezvoltare”.
Rosiile
Rosiile sunt incarcate in licopen – o
substanta care protejeaza impotriva multor tipuri de cancer. Gatirea rosiilor le
face chiar si mai sanatoase, deoarece caldura elibereaza licopenul. Sugestie:
combinati rosiile cu putin ulei de masline, adaugati-le pe pizza si sosuri
pentru paste, chiftelute, etc.
Iaurt grecesc slab in
grasimi
Acesta contine bacterii sanatoase cunoscute pentru
stimularea imunitatii si ajuta la digestie – are de doua-trei ori cantitatea de
proteine si mai putin zahar decat un iaurt normal.
Varza
Varza are o aroma usoara si copiii tind
sa o placa mai mult decat salata. Legumele crucifere, cum ar fi varza si
broccoli, contin fitonutrienti cunoscuti pentru a reduce riscul mai multor
tipuri de cancer, precum si imbunatatirea digestiei. Aceasta ajuta, de asemenea
la eliberarea toxinelor daunatoare din organism prin declansarea enzimelor.
Somonul
Acesta contine grasimi sanatoase
omega-3, care sunt, de asemenea, cunoscute pentru a stimula dezvoltarea
creierului, indeparta depresia, si proprietati anti-inflamatorii. Asigurati-va
ca alegeti somon salbatic, care este mai scazut in cantitati de mercur si mai
bogat in omega-3.
Cacaoa
Cacaoa are printre cele mai mari
concentratii de flavonoide, un compus bine cunoscut pentru imbunatatirea
tensiunii arteriale, a inimii si a sanatatii orale. Ea va poate proteja, de
asemenea, pielea de arsurile solare. Folositi cel putin 70 la suta cacao pura si
verificati ca nu este procesata cu alcalii, care elimina cele mai multe
flavonoide. Modalitati de servire: se presara pe clatite, napolitane, paine
prajita, sau ciocolata neagra topita si capsuni.
Fasolea
neagra
Fasolea este o sursa importanta de proteine, fibre si
calciu. Ele protejeaza impotriva bolilor de inima si a nivelului ridicat de
colesterol. Modalitati de servire: nachos sau quesadillas cu fasole neagra,
branza si salsa, burgeri vegetarieni sau humus.
Busuiocul
Aceasta planta este bogata in
antioxidanti, vitaminele A, C si K – precum fier, potasiu, calciu si poate ajuta
la imbunatatirea digestiei. Unele cercetari arata ca poate usura chiar si
durerile de cap. Modalitati de servire: pesto cu piept de pui sau paste, sosuri,
supe, chiftelutele.
Scortisoara
Cercetarile arata ca acest
condiment poate ajuta la reglarea zaharului din sange. Modalitati de servire: se
presara pe fulgii de ovaz, clatite, cereale si iaurt rece, briose, prajituri,
bauturi calde.
Despre copiii de aceasta varsta mai
cititi:
invatare
parazitilor
WC
consecinte la maturitate
casa
cana
antibitiotice?
scorpion
lenes”
el”
copii
bunicii!
copilariei
tau
el…
copii
Educatia copilului intre 1-4
ani:
> 2 ani: inceputul crizelor de independenta
> 15 luni: educatia unui copil inca
bebelus
> Bunele maniere si pregatirea pentru viata a
copilului intre 1-4 ani
> Gradinita: este copilul
pregatit?
> 3 ani: Varsta mersului la
gradinita
> Cum sa refuzati copilul fara a spune
NU
> Apropiati-va de copii prin
povesti
> Crizele de isterie ale
copilului
> Copilul doarme in patutul
lui…
> 5 calitati pe care sa i le cultivi copilului
tau
> Cum abordam manifestarile de tip negativist