10 motive pentru care tantrumul copilului este un lucru bun
Credeti sau nu, tantrumul sau accesul de furie reprezinta o parte importanta a sanatatii emotionale si bunastarii copilului.
Tantrumurile fac parte din aspectele cele mai provocatoare ale meseriei de parinte. Tindem sa ne simtim parinti buni atunci cand copiii nostri sunt zambitori si linistiti, dar se ne simtim neputinciosi si coplesiti atunci cand ii vedem cum se razvratesc tavalindu-se pe jos tipand. Cu toate acestea, credeti sau nu, tantrumul este o parte importanta a sanatatii si bunastarii emotionale a copilului si putem invata sa fim mai linistiti in fata lor. Iata 10 motive importante pentru care aceste accese de furie sunt de fapt un lucru bun.
1. Printr-un acces de furie copilul se descarca
Lacrimile contin cortizol, hormon de stres. Cand plangem, eliberam literalmente stresul din corpul nostru. Lacrimile scad tensiunea arteriala si imbunatatesc bunastarea emotionala, cu conditia sa fie o persoana apropiata aproape. Adesea observam in momentul in care copilul e pe cale sa aiba un acces de furie ca nimic nu este in regula si nimic nu ii convine. Este suparat, frustrat sau plangacios. Iar dupa ce ii trece supararea, starea acestuia se imbunatateste.
2. Plansul poate ajuta copilul sa invete
Acum cativa ani lucram ca babysitter pentru un copil de 5 ani. Cladise cu niste Lego si a inceput sa aiba un tantrum pentru ca a ramas blocat. Cu toate acestea, dupa ce a avut tantrumul, s-a asezat frumos si a rezolvat “problema”. Am vazut multe momente de genul acesta, cand un copil se lupta sa-si exprime frustrarea, un acces de furie il ajuta sa-si limpezeasca mintile astfel incat sa poata invata ceva nou. “Invatarea este la fel de naturala pentru copii ca si respiratia“, spune Patty Wipfler, fondatorul Hand in Hand Parenting. “Dar cand un copil nu este capabil sa se concentreze sau sa asculte, exista de obicei o problema emotionala care ii blocheaza progresul”. Cercetarile sugereaza ca, pentru a invata, un copil trebuie sa fie fericit si relaxat, iar exprimarea supararii emotionale este o parte din acest proces.
3. Copilul poate dormi mai bine
Problemele de somn apar adesea pentru ca parintii cred ca cea mai buna abordare a tantrumului si a acceselor de furie este incercarea de a le evita. Permiterea copilului sa ajunga la sfarsitul tantrumului imbunatateste bunastarea emotionala si il poate ajuta sa doarma mai bine in timpul noptii.
4. Ai spus “Nu” si asta e un lucru bun
Sansele sunt ca tantrumul pe care copilul il are in acest moment sa fie dupa ce i-ai spus “nu”. Si asta e un lucru bun! Spunandu-i “nu” oferi limite clare despre comportamente acceptabile si inacceptabile. Uneori putem evita sa spunem “nu” pentru ca nu vrem sa ne ocupam de impactul emotional, dar putem ramane fermi in limitele noastre oferind in acelasi timp iubire, empatie si imbratisari. Spunand “nu” inseamna ca nu va este teama de partea dezordonata, emotionala a meseriei de parinte.
5. Copilul se simte in siguranta pentru a va spune cum se simte
Tantrumurile sunt de fapt un mare compliment, chiar daca nu le simtim intotdeauna asa! In cele mai multe cazuri, copiii nu folosesc accesele de furie pentru a ne manipula sau pentru a obtine ceea ce isi doresc. Adesea, copilul accepta acel “nu”, iar tantrumul este o expresie a modului in care el simte asta.
6. Tantrumurile va apropie mai mult
Ar putea fi greu de crezut in acel moment, dar priviti si asteptati. Copilul vostru furios nu poate arata aprecierea ca sunteti acolo, dar o face. Lasati-l sa treaca prin furtuna sentimentelor, fara sa incercati sa le opriti sau sa le “reparati”. Nu vorbiti prea mult, ci oferiti in schimb cateva cuvinte, linistitoare. Oferiti imbratisari. Copilul va va absorbi acceptarea neconditionata si se va simti mai aproape de voi dupa aceea.
7. Tantrumurile ajuta comportamentul pe termen lung
Uneori, emotiile copiilor ies in alte moduri, cum ar fi agresiunea sau refuzul de a coopera. Acestea sunt toate semne comune ca, copilul se lupta cu emotiile sale. Avand un tantrum mare, copilul isi va elibera sentimentele care pot fi in calea sinelui sau natural, cooperativ.
8. Daca tantrumul are loc acasa, exista mai putine sanse sa se intample in public
Atunci cand copiii isi exprima pe deplin emotiile, ei vor alege sa o faca acasa, unde simt ca suntem mai accesibili pentru a-i asculta. “Cu cat le cerem copiilor nostri sa se abtina acasa si in public, cu atat mai mult tensiunea se va acumula in interiorul lor”, spune Michelle Pate, instructor de parinti si manager de program la Hand in Hand Parenting, care traieste in Bend, Oregon. “Cu cat putem gasi mai mult timp si spatiu pentru a le asculta sentimentele acasa, cu atat mai putine sentimente imbuteliate vor exista in public”.
9. Copilul face ceva ce majoritatea oamenilor au uitat cum sa faca
Pe masura ce copilul creste, el va plange mai putin. In parte, acesta se maturizeaza, invata sa-si regleze emotiile si sa se integreze intr-o societate care nu accepta prea mult expresia emotionala. Cand adultii se infurie sau se streseaza cu copiii, este de multe ori pentru ca au nevoie si de un plans bun! Este greu pentru adulti, si in special pentru barbati, sa gaseasca simtul sigurantei si al conexiunii pentru a renunta cu adevarat la sentimente. Deci, permiteti copilului sa aiba acel tantrum in timp ce emotiile sale continua sa curga liber.
10. Tantrumul ii “vindeca” si pe adulti
Cand suntem prezenti la tantrumul copilului nostru, acesta ne da nastere la sentimente mari. Cand eram mici, probabil parintii nostri nu au ascultat izbucnirile noastre cu empatie. Supararea copilului nostru poate declansa amintiri despre modul in care am fost tratati, despre care probabil nici macar nu ne dam seama. Parintii pot fi o cale de vindecare pentru propriile noastre provocari emotionale atunci cand primim sprijin si o sansa de a ne asculta.
Dupa momentele emotionale ale copilul, ia-ti timp sa exersezi auto-ingrijirea, sa vorbesti cu un prieten, sa razi bine si poate sa si plangi. A ramane calmi necesita multa practica, dar cand o rezolvam, ne reinnoim literalmente creierul pentru a deveni parinti mai linistiti si mai pasnici.
Mai cititi si: