Vinul poate reduce riscul de osteoporoza
Un pahar de vin pe zi
intareste oasele , dar vesti proaste pentru barbati: berea nu
are niciun efect.
Conform unui studiu referitor la relatia dintre dieta si densitatea oaselor,
cantitati moderate de bauturi alcoolice pot reduce riscul de
osteoporoza.
Alte bauturi alcoolice, cum ar fi berea si bauturile spirtoase, nu reusesc sa
aiba acelasi efect.
Cercetatorii de la Universitatea din East Anglia si Kings College din Londra
au evaluat peste 1.000 de perechi de gemeni de sex feminin (aflate la varsta de
50 de ani) din Marea Britanie, explorand relatia dintre dieta si riscul de
fractura.
Obiceiurile alimentare la femeile post-menopauza, au fost monitorizate Cercetatorii au precizat: “Aportul moderat de Pe langa chestionarele cu privire la alimentatia si bautura consumata, Rezultatele, publicate in Jurnalul American |
Intre timp, o dieta traditionala englezeasca cu mult
peste si cartofi prajiti, fasole, placinte cu carne si carne gatita a fost
dovedita a avea efecte nocive asupra rezistentei osoase.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, putine beneficii
intr-o dieta bogata in fructe si legume.
Nu este clar cum vinul poate intari si da rezistenta
osaselor, insa cercetarile anterioare sugereaza ca poate fi din cauza substantei
chimice, numita polifenoli, gasita in coaja de strugure, mai degraba decat
alcoolul pe care il contine.
Acest studiu sustine studii mai mici care pretind ca
alcoolul ar putea avea un efect protector, desi consumul exagerat de alcool este
cunoscut a fi un factor de risc major pentru oasele slabe.
Osteoporoza – Fapte
Osteoporoza este o boala care afecteaza
oasele, devenind slabe, fragile si mai predispuse la rupere
(fracturare); osteoporoza apare cel mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale,
incheietura mainii si a soldurilor.
Aceasta afecteaza un procent estimat de trei milioane de
oameni din Marea Britanie cu una din trei femei si unul din 12 barbati in curs
de dezvoltare la un moment dat in viata.
Femeile care folosesc medicamentatie cu steroizi,
fumeaza, consuma foarte mult alcool si au un istoric familial al bolii sunt cele
mai expuse riscului.
O ilustrare a osteoporozei la
o femeie de varsta mijlocie
In copilarie, oasele cresc foarte repede si se vindeca la
fel de repede, dar acest proces incetineste pe masura ce imbatranim si de la
varsta de aproximativ 35 de ani, vom pierde treptat din densitatea oaselor.
Aceasta este o parte normala a procesului de imbatranire, dar pentru unii
oameni, poate duce la osteoporoza si un risc crescut de fracturi.
Osteoporoza se dezvolta atunci cand osteoclastele
(celulele care descompun oasele vechi prin eliminarea calciului si
fosforului care le da putere) incep sa depaseasca osteoblastele (celule
responsabile pentru formarea oaselor sanatoase).
Mai cititi si:
Dulapul cu medicamente
> Sanatatea si protectia familiei: Sfaturi
pentru o primavara linistita
> Suplimentele de acizi grasi omega-3 – bune
pentru copil?
> Farmacia de
voiaj
> Sanatatea familiei: Abuzul de
antibiotice
> Ce stim despre
antibitiotice?
> Despre
medicamente
> Efectele secundare ale analgezicelor
(calmantelor)
Alimentatia sanatoasa a
familiei
> 15 alimente care trebuie cumparate mai
des
> Zincul in
alimentatie
> Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
> Dictionarul
vitaminelor
> Lista neagrã a substantelor chimice care
otrãvesc alimentele
> Pericolele deficitului de
iod
> Carbohidrati buni si carbohidrati
rai
Sanatatea femeii
> Anticonceptionalele hormonale – Mit si
Realitate
> Antibioticele si cancerul de
san
> Anti-perspirantele si cancerul de
san
> Cervicita
> Dieta nesanatoasa poate duce la
depresie
Forumuri recomandate la Supereva