Bucataria franceza este o arta, ea este caracterizata printr-o diversitate
nemaipomenita, fiecare provincie avand o bucatarie distincta. SuperEva va
prezinta si recomanda cateva restaurante de lux in Franta. O simpla cina poate
deveni usor o seara de neuitat intr-un décor romantic Francez.
Taillevent (Paris, Ile de
France)
Parisul este cunoscut pentru cele mai faimoase temple gastronomice
din lume, si cei mai buni sefi bucatari. Oaspetii restaurantelor sunt tratati
regeste iar serviciile oferite sunt exceptionale. Taillevent este sub conducerea
lui Jean-Claude Vrinat, iar seful bucatar Alain Soliveres va reusi cu siguranta
sa va uimeasca prin combinarea bucatariei vechi cu cea noua, adaugand desigur si
putina din propria imaginatie. Lista de vinuri a restaurantului este cea mai
fina din Paris, detinand 25.000 de sticle! Parisul are foarte multe restaurante
celebre, alaturi de Taillevent aflandu-se si: L’Ambroisie, L’Arpege, Guy Savoy,
Lucas Carton, Pierre Gagnaire, Michel Rostang, Grand Vefour si Alain Ducasse.
Unde se afla: 15 Rue Lamennais
Contact:
mail@taillevent.com; www.taillevet.com
Cand:
deschis in zilele Luni-Vineri; rezervarile pentru Vineri seara trebuie facute cu
cel putin 3 luni in avans
St.-Tropez (Provence-Alpes-Cote
d’Azur)
Brigitte Bardot traieste; insa de la sosirea sa din 1956, pentru a juca un
rol in “And God created Woman”, de Roger Vadim, Bardot nu a mai plecat. Orasul
St.-Tropez si-a pastrat faima si succesul, fiind una din cele mai renumite
statiuni de pe Coasta de Azur. Pentru un mic dejun delicios puteti intra la
popularul Plage Tahiti (locul din care provine topless-ul) sau la Pampelonne-la
Café Senequier.
Ce este: oras, restaurant
Unde se afla
St.-Tropez: 72 km sud-vest de Cannes
Unde se afla Café
Senequier: Quai Jean Jaures
Unde va
puteti caza: Les Moulins de Christophe Leroy, aproximativ la 1.5
km distanta, Route des Plages, Ramattuelle
Contact: leroych83@aol.com; www.christophe-leroy.com
Chateau de Bagnols (Beaujolais,
Rhone-Alpes)
Toti spera sa gaseasca un colt autentic al Frantei care sa nu fie inghesuit
de turisti, iar acel loc este Chateau de Bagnols-adesea comparat cu Toscana,
zona podgoriilor. Castelul este desemnat monument istoric, si unul din cele 150
castele baroniale izolate. Proprietarii englezi, au reusit cu ajutorul a 400 de
artisti si artizani sa restaureze Bagnols si sa il aduca la forma de glorie de
alta data. A alege o singura camera din cele 20, este o decizie aproape
imposibila. Dimineata puteti sa va indreptati spre Auberge du Cep, in apropiere
de Fleurde pentru un pranz delicios si un vin excelent.
Ce este: hotel, restaurant
Unde se
afla: in Beaujolais, 32 km nord de Lyons
Contact:
www.bagnols.com
Cand:
hotelul si restaurantul deschis de la data de 2 Aprilie-2 Ianuarie;
preferabil lunile Mai-Octombrie
Vieux Lyons (Rhone-Alpes)
Recent restaurat si din nou elegant, vechiul cartier numit Vieux Lyons isi
prezinta zilele de glorie, pe cand Lyons era centrul fianciar si comercial al
Europei. Stradutele sale formeaza un labirint pitoresc brazdat pe margini de
peste 350 de cladiri. Aici veti putea vizita magazine de antichitati, gradini
interioare italiene si La Cour des Loges, unul din cele mai stilate hoteluri din
Lyons.
Marea concentratie de cele mai bune si cunoscute restaurante din
imprejurimile Lyons-ului, au facut din el un magnet pentru turisti; dupa Paris
evident, Lyons este a doua capitala gastronomica. Multe din restaurante (700 la
numar) sunt bistrouri traditionale. Café de Federations se afla printre cele mai
iubite, insa remarcabilul Leon de Lyons a contribuit la faima Frantei inca din
1905.
Ce este: amplasament, hotel, restaurant
Vieux
Lyons: pe malul de vest al raului Saone; 460 km sud-est de
Paris
Cour des Loges: 2468 Rue du
Boeuf
Contact: contact@courdesloges.com; www.courdesloges.com
Café des
Federations: 8 Rue du Major Martin
Cand: deschis in
zilele Luni-Vineri, lunile Septembrie-Iulie
Leon de Lyons: 1
Rue Pleney
Contact: leon@relischateaux.fr; www.leondelyon.com
Cand:
deschis in lunile Septembrie-Iulie
Restaurantul Paul Bocuse (Lyons,
Rhone-Alpes)
Apartinand unei familii care conducea restaurante inca din anul 1767, Paul
Bocuse a castigat cele mai multe distinctii si premii din lumea culinara, de la
deschiderea restaurantului, care ii poarta numele ce il face faimos in intreaga
lume, din 1965. Aici apar turisti din toate colturile globului si asteapta cu
nerabdare sa guste din minunile sale gastronomice. Multi bucatari sefi Francezi
se apropie de celebritatea acestuia, insa nici unul nu il poate
depasi.
Inca de la conducerea revolutiei (pentru gatit) Franceze din anii ’70, acum
numita nouvelle cuisine, mesajul sau a fost unul de simplitate.
Unde se afla: 40 Rue de la Plage, Collonges-au-Mont-d’Or (8
km in afara Lyons, care este la 460 km departare de Paris)
La Maison Troisgros (Roanne,
Rhone-Alpes)
La intervale de ani dupa ce au luat cina aici, oamenii vorbesc inca despre La
Maison Troisgros ca si cum au lut parte la o experienta religioasa. Incepand de
la simpla specialitate a casei “saumon a l’oseille” (somon cu sos) si pana la
minunatele deserturi, atarg turistii din toate colturile lumii. Meniul “menu
dans la tradition”, o lista extravaganta de 7 feluri de mancare este un tribut
adus produselor caleidoscopice din aceasta regiune, interpretate de
inegalabilele talente ale lui Pierre Troisgros. Cand co-chef-ul si fratele sau a
murit in anul 1983, fiul sau Michel i-a sarit in ajutor, producand astfel cea
mai buna mancare din Franta. Cu toate acestea, sala in care veti lua cina este
neobisnuit de normala; in paralel ei conduc si un mic hotel.
Unde se afla: place de la Gare, Roanne (87 km vest de
Lyons)
Contact: troisgros@avo.fr; www.troisgros.com
Pic (Valence,
Rhone-Alpes)
Totul a inceput in anul 1891 cu Sophie Pic si o simpla cafenea. Fondatoarea
legendarei dinastii culinare Pic, Sophie a fost prima din patru generatii, care
a ridicat bucataria traditionala regionala la o forma de arta gastronomica. 100
de ani mai tarziu, stra-stranepotii Sophiei au urmat cea mai veche si respectata
traditie a familiei, chefs du cuisine.
Anne Pic-fiica renumitului Jacques Pic, care a murit in anul 1992-este in
acest moment forta creativa a bucatariei. Ea conduce unul din cele mai mari si
poate unul din cele mai cunoscute restaurante din Franta. Pivnita cu vinuri are
o provizie de 20.000 de sticle, cu peste 400 feluri diferite de
Cotes-du-Rhones, vinul datorita caruia Pic a devenit ambasadorul lumii.
Unde se afla: 285 Avenue Victor Hugo, Valence (97 km sud de
Lyons, 539 km sud de Paris)
Contact: pic@relaischateaux.com; www.pic-valence.com
Georges Blanc (Vonnas,
Rhone-Alpes)
Bunica sefului bucatar Georges Blanc a fost cea care a pus micul oras Vonnas
pe harta gastronomica. Ea a fost numita de Curnonsky (un mare venerabil Francez
al secolului 20) cel mai bun bucatar. Foarte usor, pasiunea a fost transmisa
fiului ei Georges, iar astazi, restaurantul familiei asezat pe malul
raului Veyle atarge turisti din toate tarile. Mancarea este sublima, iar
desertul pe masura. Blanc si-a inceput cariera ca chef in aluaturi, dulciurile
fiind marea lui pasiune.
Ce este: restaurant, hotel
Hotelul Georges
Blanc: Place du Mare, Vonnas (60 km din Lyons, 417 km din Paris si 18
km din Macon, cel mai apropiat oras)
Contact: www.georgesblanc.com ; blanc@relaischateaux.com
Cand: restaurantul si hotelul sunt inchise in lunile
Ianuarie (2)-februarie (1); restaurantul este deschis in zilele
Miercuri-Duminica
Mai
multe informatii despre Franta veti gasi aici:
www.franceguide.com/
www.france.com/
www.francetourism.com/
SuperEva va recomanda si urmatoarele
hoteluri:
http://www.hoteldelamairie.com/
http://www.domainedelacoste.com
http://www.villaconsuls.fr/
http://www.sarlat-hotel.com/
http://www.hoteldebordeaux.com/