Mituri despre autism
Expertii au stabilit patru dintre cele mai frecvente mituri despre tulburarea de spectru autist. Iata care sunt cele 4 mituri despre autism:
MITUL #1: Autismul este cauzat de vaccinuri
Nu exista o legatura intre autism si vaccinuri. In 1998, un medic britanic pe nume Andrew Wakefield a publicat o lucrare care a legat vaccinul impotriva rubeolei (MMR) cu autismul si a creat astfel un fel de isterie in masa – o isterie care a fost perpetuata in continuare de mame foarte cunoscute precum Jenny McCarthy, care a invinuit public vaccinurile pentru autismul fiului sau. Dar nu putem supraestima acest lucru: “Nu exista nici o legatura”, spune Michael Rosenthal, Ph.D., neuropsiholog pediatru, care se specializeaza in autism la Institutul Child Mind din New York City.
De fapt, lucrarea doctorului Wakefield a fost retrasa oficial, iar acesta si-a pierdut locul de munca si licenta medicala. Cu toate acestea, mitul “vaccinurile pot provoca autism”, s-a dovedit a fi surprinzator de durabil: “Cred ca este atat de discutat inca, pentru ca parintii sunt speriati si disperati”, explica dr. Rosenthal, mentionand ca “exista si o problema de moment, aparitia autismului in acelasi timp cand este administart un vaccin, dar este pur si simplu o coincidenta. De fapt, noi cercetari au evidentiat lipsa contactului vizual ca semn de avertizare cu privire la autismul la copiii mai mici de 2 luni.
MITUL #2: Cei cu autism au un dar special, ca si personajul din Rain Man
Desi personjul lui Dustin Hoffman in Rain Man se bazeaza pe o persoana reala, nu fiecare copil cu autism va fi un geniu. Acesta este un exemplu extrem, noteaza dr. Rosenthal. “Nu fiecare persoana va avea un astfel de talent.”
Acestea fiind spuse, gandirea noua privind autismul subliniaza trasaturile pozitive asociate cu autismul si un intelect inalt. Un nonprofit cu sediul in Chicago, numit Aspiritech, angajeaza adulti cu autism in calitate de testere pentru companii de tehnologie din America de Nord datorita atentiei acordate detaliilor, preciziei, afinitatii pentru sarcini repetitive si aptitudinilor tehnologice impresionante. Dr. Rosenthal: “Realizam ca acesti oameni vad lumea intr-un mod diferit si ca aceste abilitati pot fi imbunatatite daca le sprijinim in alte domenii”. El ii incurajeaza pe parintii copiilor cu autism sa nu se simta limitati de diagnostic si sa se concentreze pe pasiunile si talentele copilului lor: “Multi copii sunt excelenti la matematica, stiinta si tehnologie – dar pot fi, de asemenea, mari artisti sau muzicieni. Abia incepem sa le intelegem potentialul.”
MITUL #3: Copiii cu autism nu-si doresc prieteni
De exemplu Sheldon Cooper din serialul Teoria Big Bang, deoparte (personajul este considerat ca sufera de autism): nu este adevarat ca toti oamenii cu autism sunt inlaturati si social deconectati. “Uneori parintii vor spune: Dar copilul meu nu poate avea autism – este atat de interesat de alti copii”, spune dr. Rosenthal. “Dar problema nu este, de obicei, o lipsa de motivatie, este o lipsa a instrumentelor sociale corecte”. In experienta dr. Rosenthal, multi copii cu autism doresc sa-si faca prieteni cu disperare, dar nu au competentele necesare. “Ei nu stiu ce sa faca atunci cand un copil ii saluta sau doreste sa se joace cu ei”, explica el. “Ei raspund in mod ciudat.”
Nu este neobisnuit ca copiii cu autism sa devina mai izolati din punct de vedere social, pe masura ce inainteaza in varsta, dar, din nou, acest lucru nu poate fi la alegere. “De-a lungul timpului, acesti copii nu mai cauta alti copii pentru ca nu reusesc sa faca aceste conexiuni si nu se simt bine”, explica dr. Rosenthal.
MITUL #4: Autismul poate fi vindecat
Nu exista nici un tratament – dar exista speranta. Dietele, vitaminele si chelarea (un proces despre care se spune ca indeparteaza mercurul din organism, dar poate provoca leziuni grave la nivelul ficatului si rinichiului) sunt doar posibile remedii pentru autism, dar nu exista studii care sa sustina astfel de afirmatii. “Multi parinti folosesc aceste tratamente deoarece sunt ingrijorati si disperati”, spune dr. Volkmar. Dar stim ca efectul placebo poate fi foarte pronuntat la autism, asa ca este foarte greu sa ne dam seama daca exista o imbunatatire cu adevarat sau de ce”.
Desi autismul nu poate fi vindecat, atunci cand copiii primesc terapie intensiva de comportament, acestia pot dezvolta instrumentele sociale si de comunicare care le lipsesc. Un nou studiu de 34 de copii publicat in Jurnalul Psihologiei Copilului si al Psihiatriei de catre cercetatorii de la Universitatea din Connecticut, sugereaza ca unii copii pot sa se retraga din spectru si sa functioneze normal in aproape fiecare domeniu al vietii. “Inca incercam sa intelegem de ce acesti copii au raspuns atat de bine la tratament”, spune dr. Rosenthal, unul dintre co-autorii studiului. “Nu putem sa ne uitam la nici un individ in varsta de doi ani si sa anticipam daca va trece din spectru. Dar exista motive intemeiate sa fii optimist cu prudenta in ceea ce priveste progresul pe care il poate face”.
Mesaje si grupuri de suport pentru parintii cu copil autist:
De ce atatia copii cu autism in Romania?
Integrarea copiilor cu autism in gradinita normala
Sa vorbim despre autism
Autism la 7 ani?
Mi-e teama sa nu aiba autism
Autismul si oxigenarea hiperbara
ABA – cine mai are copii care fac terapia ?
Grup de suport pentru parinti cu copii autisti
Despre autism mai citeste:
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
– totul despre AUTISM AICI.
Forumul special despre Autism
Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism.