Gem de rodie – o delicatesa speciala pentru dimineti mohorate
Rodiile sunt extrem de sanatoase dar si gustoase. Insa copiii nu le adora mereu din cauza semintelor. Si fiindca este toamna, ne-am gandit sa preparam un gem mai special: gem de rodie! Cu siguranta cei mici il vor adora pe o felie de paine prajita cu unt dimineata inainte de scoala sau gradinita!
Ingrediente gem de rodii:
- 800 ml suc de rodie proaspat stors
- 1 cană semințe de rodie (de la 1 rodie mare) – optional
- 650g zahăr
- sucul de 1/2 lamaie
- eu am folosit 5,5 kilograme de rodii pentru 800 ml de suc și 1 ceașcă de semințe de rodie
Mod de preparare gem de rodii
Pune la rece o farfurie mică pentru a testa consistența gemului mai târziu.
Scoate semințele de la o rodie și din restul stoarce sucul. Te sfătuiesc să nu folosești o presă de suc, deoarece lichidul din semințe și membrană ar duce la un gust amar. Iată cum o fac eu: așează un castron mare în chiuvetă, taie rodiile în jumătate și în timp ce strângeți rodia cu o mână, apasă cu degetele în interiorul rodiei cu cealaltă mână (partea tăiată va fi cu fața la castron) și extrage cât mai mult suc.
Combină sucul de rodie și zahărul într-o oală mare, pe foc moderat. Se amestecă frecvent până se dizolvă zahărul, se dă focul la mediu și se continuă fierberea timp de 30 de minute.
Îndepărtează spuma roz, după cum este necesar.
Adaugă apoi semințele de rodie și sucul de lămâie și fierbe încă 10 minute, apoi verifică consistența, punnând o lingură de gem pe o farfuria răcită. Când înclini farfuria, dacă gemul nu se scurge ușor, este gata. Dacă este încă foarte lichid, continuă să-l fierbi și efectuează testul la fiecare 5 minute (îmi ia întotdeauna o oră în total).
Umple borcanele sterilizate cu gem și după răcire pune-le în frigider.
Citeste si:
Despre zahar, cititi:
Cat zahar putem consuma zilnic pentru a nu face diabet si boli cardiovasculare?
Zaharul face tumorile sa creasca mai repede
Greutatea din timpul sarcinii si zaharul, pot influenta greutatea si sanatatea copilului