Copiii care petrec timp in natura devin adulti mai fericiti
Noile studii sugereaza ca petrecerea timpului in natura ne poate imbunatati sanatatea, atat din punct de vedere mental cat si fizic. Ca oameni ce sa-si petreaca timpul liber in natura, stim instinctiv acest lucru, dar este intotdeauna placut ca stiinta sa ne confirme suspiciunile. Si recent, cercetatorii de la Universitatea Aarhus din Danemarca, au publicat inca un studiu despre conexiunea natura / stare buna de sanatate, care ar putea sa ne ofere dovezi concludente. Mergand afara, plimbandu-ne, auzind fosnetul copacilor, simtind vantul pe fata, ploaia pe maini si soarele pe piele poate fi benefic si pentru copii, deveninf in timp, adulti mai fericiti.
Din 1985 pana in 2013, cercetatorii au combinat datele de la un milion de locuitori danezi. Ei au analizat totul, de la venitul la nivel educational, istoria bolilor psihice familiale, precum si cat de mult spatiu verde i-au inconjurat in copilarie. Pentru ca aveau atat de multe date cu care sa lucreze, cercetatorii au reusit sa incerce sa controleze factorii socio-economici – copiii cu o stare financiala mai buna, probabil au mai mult acces la spatiul verde, de exemplu. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca a fi inconjurat de natura in copilarie a insemnat o incidenta de 55 la suta mai mica de a dezvolta probleme de sanatate mintala ca adulti.
Cercetatorii au reusit sa utilizeze datele din satelit pentru a examina cat spatiu verde a inconjurat resedintele subiectilor din studiu.
“Exista tot mai multe dovezi ca mediul natural joaca un rol mult mai important pentru sanatatea mintala”, a spus Kristine Engemann, care a condus studiul. “Spatiul verde parea sa aiba o asociere similara cu alte influente cunoscute asupra sanatatii mintale, cum ar fi istoria tulburarilor de sanatate mintala in familie sau statutul socio-economic”.
Aceasta cercetare stiintifica confirma, in esenta, ceea ce am stiut intotdeauna: joaca in aer liber este buna pentru fericirea si dezvoltarea generala a copiilor.
Adevarul este ca, copiii nu petrec suficient timp in aer liber. Un sondaj realizat in 2016, de National Trust al U.K., a aratat ca un copil mediu a petrecut putin peste 4 ore pe saptamana afara, bucurandu-se de mama natura, in comparatie cu cele 8,2 ore petrecute de parintii lor in copilarie. Putem sa ne incadram in programele noastre aglomerate si in dezvoltarea tehnologiei, dar asta nu schimba faptul ca copiii nostri nu beneficiaza de suficient aer proaspat si soare.
Copiii carora le este permisa aceasta libertate “se pierd” in natura. Ei se pierd in imaginatia lor, in minunile oferite de natura si apoi se dezvolta rapid.
Natura ofera, de asemenea, locul perfect pentru copii si parinti sa fie activi si sa exploreze lumea din jurul lor. Nu este intotdeauna posibil sa iesiti afara si sa va jucati, dar cand vremea este prielnica nu mai asteptati.
Este joaca in aer liber inca populara pentru copiii nostri?
Se mai joaca inca copiii nostri afara? Am cerut parerea unui expert in educatie. Important este sa ii incurajam sa se joace afara si sa le oferim aceasta alternativa sanatoasa la acele ore statice – pe care le petrec in casa … cu tot felul de telefoane si laptopuri citeste in continuare aici >
Cum scoatem copilul din lumea virtuala a jocurilor digitale
Cu siguranta ati observat ce interes exercita jocurile digitale / electronice asupra copiilor. Dar nu cumva isi petrece prea mult timp in compania lor? Iata cateva sfaturi si reguli pentru parinti – pentru a putea ‘scoate’ copilul din lumea virtuala a jocurilor digitale.
Alternative in aer liber pe care le poti propune copilului
35 de jocuri pentru aer liber
Mersul pe bicicleta: un mod excelent de a-ti petrece timpul cu copilul tau
25 jocuri si activitati cu apa pentru copii
Copiii isi petrec mai putin timp liber afara decat puscariasii: semnal de alarma si ce e de facut