Beneficiile condimentelor in alimentatie
Condimentele inseamna mai mult decat a gati
alimentele cu gust minunat. Studii recente arata ca, condimentele pot
promova sanatatea si bunastarea printr-o serie de actiuni care au efect
anti-imbatranire si inhibare a bolilor degenerative. Dieta vegetariana atat de
des asociata cu starea buna de sanatate si lipsa bolilor se bazeaza foarte mult
pe utilizarea de condimente. Dar nu trebuie sa fii un vegetarian pentru a obtine
beneficii uimitoare de sanatate odata cu placerea aromelor.
Iata ce proprietati au urmatoarele
condimente:
Cardamonul –
Un membru al familiei ghimbirului, cardamonul este un condiment antic, nativ din
India. Acesta este utilizat la nivel mondial in deserturi, legume, curry si
mancaruri cu orez. Aceste seminte aromate contin un ulei care ajuta la
stimularea digestiei si ameliorarea flatulentei. Pentru a ajuta la ameliorarea
indigestiei, se amesteca un pumn de seminte zdrobite intr-o jumatate de cana de
apa, cu putina radacina de ghimbir. Aduceti la foc mic, dupa care se adauga un
pic de lapte cald si miere.
Scortisoara –
Acest condiment care “incalzeste” este luat din scoarta interioara uscata a unui
copac tropical pentru a forma asa numitele “bete de scortisoara” folosite la
gatit. Este un ingredient comun in pasta de dinti, apa de gura si guma de
mestecat. Este de asemenea, o prezenta constanta in dulciuri traditionale,
prajituri si deserturi, precum si mai multe feluri de mancare savuroasa.
Scortisoara aduce beneficii sanatatii, inclusiv stimuland productia de eugenol,
care este utilizat pentru a ameliora durerea si cinnamaldehida, care are
proprietati sedative. De asemenea, este util pentru imbunatatirea circulatiei,
are proprietati anti-inflamatorii si subtiaza sangele. Cercetarile arata ca ar
putea reduce nivelul de zahar din sange si astfel poate fi util in tratamentul
diabetului de tip 2. Acesta este un condiment delicios si parfumat.
Chimenul –
chimenul dateaza din vremea Vechiului Testament, originar din Marea Mediterana,
dar actualmente cultivat in India, China, Indonezia si Japonia. Este un membru
al familiei morcovului si arata si miroase aproximativ (insa mult mai slab) a
seminte de chimion. Este utilizat in mod traditional in bucataria din Asia si
Orientul Mijlociu pentru curry, chilli, tocane si paine. Este o buna sursa de
fier si mangan si este facut parca pentru a ajuta digestia si balonarea.
In multe tari
din nordul si estul Europei (printre care si Romania) nu
se face o distinctie clara intre cele doua condimente cu aspect atat de asemanator,
insa totusi atat de diferit – chimen/chimion, cel mai adesea chimionul fiind numit
chimen asociat cu un epitet geografic. Chimen roman: rimskij tmin
in ruseste, roomankumina in finlandeza, rimsky kmin in ceha .
La fel, chimen oriental, egiptean sau turcesc: chimion turcesc in
romana, orientalske kumin in slovena, egyiptomi komeny in maghiara
– nu trebuie confundat cu secarica!
Ghimbirul –
Datand de peste 5000 de ani, ghimbirul este un ingredient esential pentru gatit
in Asia si India. De asemenea, este frecvent utilizat pentru a aroma prajituri,
biscuiti si deserturi. Ghimbirul contine antioxidanti si astfel poate ajuta la
protejarea impotriva bolilor. Va poate ajuta la spasme, calmeaza si reduce
flatulenta in sistemul digestiv. Este un tratament excelent pentru greata
asociata cu raul de miscare, sarcina si mahmureala. Ceaiul de ghimbir poate fi
facut prin adaugarea catorva felii de ghimbir taiat in apa fierbinte. Incercati
sa mestecati o bucata mica de radacina pentru a calma probleme digestive. Mai cititi: Uleiul esential de ghimbir si Ghimbirul
Turmericul/
Curcuma – Acest condiment da aroma in pudra de curry si are o
culoare galbena profunda. Extrem de bogat in antioxidanti, cercetatorii au
descoperit ca acesta poate ajuta in lupta impotriva cancerului. Turmericul
contine compusi antiinflamatori extrem de eficienti, numiti curcuminoids.
Studiile arata ca acesti compusi pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si
inflamatiilor articulare. Utilizarea: in supe, curry si tocane.
Oregano –
Atunci cand cereti oregano suplimentar pe felia de pizza, nu cereti doar un
supliment de aroma, Oregano este de asemenea o sursa majora de timol si carvacol
– doi agenti antibacterieni care lupta impotriva infectiei – oregano contine de
patru ori mai multi antioxidanti decat afinele. Ca si cimbrul, ii este usor sa
creasca in stratul cu mirodenii, si adauga aroma traditionala la orice fel de
mancare daca-l utilizati proaspat sau uscat.
Cimbrul –
Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca uleiul esential de cimbru este unul
dintre cei mai potenti agenti antibacterieni, reusind anihilarea bacteriilor
rezistente la meticilina (MRSA), precum stafilococul auriu, bacterii extrem de
dificil de tratat, si potential cauzatoare de moarte.
Forumuri recomandate la
Supereva
Despre sanatatea familiei mai
cititi
pielii si remediile lor
depresiei
animalele de companie (de casa)
copiilor de fumatul pasiv
familiei, sfaturi si recomandari de sanatate
scorpion
atentie
parinti
timp de canicula
nostru
la indemana
copiii acasa!
prevenire
raceala si gripa
microbii in casa
semne si tratament
semne si simptome
alcool
mercur
depresiei
Familia Verde
(interesata de problemele si dilemele ecologice ale prezentului)
- Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
- Telefoanele mobile, daunatoare pentru copiii sub 12 ani
- 10 aditivi alimentari care trebuie evitati
- Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!
- Copiii, victimele poluarii mediului
- Efectele directe ale poluarii mediului asupra sanatatii
- Despre parabeni si controversele despre parabeni
- Creierul copiilor este cel mai afectat de metale si
pesticide