Vei arata cu 20 de ani
mai tanara renuntand la zahar!
Cel mai mare compliment pe care il poate primi Wendy Powell este cel de a fi
numita mincinoasa. Mama a doi copii, ea adora atunci cand oamenii refuza sa
creada ca are 40 de ani.
“Cel mai dragut este atunci cand intalnesc oameni pe care nu i-am vazut
de o lunga perioada de timp”, spune ea. “Sunt obisnuita sa mi se spuna
“arati mai bine decat aratai acum 20 de ani”, ceea ce este minunat.”
Care este motivul care a determinat aceasta intinerire? Nu
este pierderea in greutate, interventii chirurgicale costisitoare, cosmetice sau
stralucirea pe care ti-o da o noua si interesanta poveste de dragoste.
Wendy spune ca a renuntat initial la zaharul din dieta ei nu
pentru ca a vrut sa arate mai tanara, ci pentru ca incepuse sa studieze pentru a
deveni antrenor personal.
Wendy, antrenor personal si mama a doi
copii din Truro, Cornwall, conduce o companie de training
personal, sistemul Mu Tu, pune totul pe seama eliminarii zaharului din dieta. Ea
jura ca pielea i-a fost intinerita mult mai eficient decat orice asa-numita
crema miraculoasa prin eliminarea zaharului din alimentatie.
Acum, constatarile lui Wendy, se pare, vin in sprijinul stiintei. Pentru
prima data, a fost stabilita o legatura stransa intre cantitatea de
zahar care circula in sange si varsta pe care o arata o persoana.
Oamenii de stiinta de la Centrul Medical al Universitatii “Leiden” din Olanda si
Unilever in Marea Britanie, au masurat nivelul de zahar din sange la un numar de
600 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 50 si 70.
Ei au aratat apoi fotografii ale acestor persoane unui consiliu format din 60
de evaluatori independenti care au constatat ca persoanele cu nivelul mare de
zahar in sange arata mai in varsta decat cele care aveau nivelul scazut. De
fapt, pentru fiecare crestere de 1mm/litru de zahar in sange, varsta perceputa a
acestor persoane creste cu cinci luni.
Dr. Khan spune ca zaharul ar trebui sa fie evitat
cu totul impreuna cu carbohidratii rafinati, cum ar fi:
prajiturile, biscuitii si painea alba, care ar trebui consumate cat mai putin
posibil.
“Am luat in considerare diversi factori, de exemplu daca persoana a fumat
sau nu si totusi efectele au fost clare – cu cat cantitatea de glucoza din sange
este mai mare, cu atat persoana arata mai in varsta“, spune dr. David Gunn,
un cercetator senior la Unilever, care a ajutat la efectuarea cercetarii.
“Cei care au aratat ca fiind cei mai in virsta dintre toti au fost
diabeticii din grup. Din cauza afectiunii lor, ei au cel mai mare nivel de
glucoza in sange pentru o perioada mare de timp.” Dermatologii sunt de
acord. O dieta bazata pe un consum mare de zahar este un dezastru pentru
fata.
“Este inutil sa cheltuiti o multime de bani pe creme scumpe, daca
aveti o dieta bogata in zahar,” spune Dr. Aamer Khan, dermatolog
cosmetician, care este, de asemenea, directorul medical al Clinicii de
Dermatologie Harley Street. “Da, va puteti proteja si hidrata pielea din
exterior cu creme, dar aveti nevoie sa o hraniti si sa stimulati cresterea
celulelor bune, puternice ale pielii si din interior, iar zaharul va sabota
acest proces.”
Wendy spune ca a renuntat la zaharul din alimentatie in urma cu 11 ani, nu
pentru ca ea a vrut sa arate mai tanara, ci pentru ca, pe atunci studia cum sa
ajunga antrenor personal. “Cu cat am invatat mai mult despre fitness, cu
atat mi-am dat seama ca dieta mea, care se baza, imi e rusine sa spun, pe
bauturi racoritoare, bere si curry, nu era buna.”
Cine a stiut?
Zaharul contribuie la decesele a 35 de milioane de persoane pe an in intreaga
lume, spun cercetatorii de la Universitatea din California.
“Nu eram supraponderala – sa fiu sincera nu m-am cantarit niciodata – dar
aveam o piele foarte uscata si sensibila. Aratam bolnavicioasa si nu grozav
pentru varsta mea. Am vrut sa ma simt in forma si mai energica si am decis sa ma
concentrez in a elimina zaharul din dieta mea, el neavand nici o valoare
nutritiva.”
Wendy adauga: “Am eliminat produsele care contineau
zahar si am inceput sa le verific pe cele care il aveau adaugat. Am fost
surprinsa cat de multe il aveau: chiar si alimentele sarate, cum ar fi
chips-urile si spread-ul din branza. Decat sa beau bere, care este bogata in
zahar, am trecut la un pahar de vin rosu, consumat din cand in cand.
Aproape instantaneu, pielea mea a inceput sa arate mai bine, a fost mai putin
uscata si in termen de cateva zile, era mai luminoasa si mai tanara.”
Ei bine, cum s-a intamplat acest
lucru?
Zaharul este cel ce face ca pielea sa-si piarda fermitatea, elasticitatea –
caracteristicile unui aspect tineresc.
“Acest lucru se datoreaza unui proces numit glicozilare”, explica
dr. Ross Perry, medic la o Clinica de Cosmetice din Londra.
“In esenta, ceea ce se intampla este ca zaharul se fixeaza de orice
proteina din organism si produce molecule daunatoare numite “produse finite
glicozilare avansate”. Acestea reduc eficacitatea elastinei si
colagenului, proteinele din piele care ajuta la mentinerea aspectului
tineresc.”
“In mod normal, colagenul “umple” pielea si ii confera un aspect mai ferm
si mai tanar”, spune Dr. Perry. “Elastina ofera pielii elasticitate,
astfel ca, atunci cand zambim sau ne incruntam, pielea revine la forma initiala.
O dieta care consta intr-o cantitate mare de zahar are ca rezultat faptul ca
elastina si colagenul vor deveni mai rigizi, astfel incat ridurile se vor forma
cu usurinta iar pielea isi va pierde aspectul ferm, tineresc. Este, de asemenea,
mult mai greu pentru celulele pielii sa repare daunele normale.”
Kirsty Pret a redus drastic zaharul din dieta ei cu patru ani in urma si
considera ca acestui lucru i se datoreaza faptul ca ea arata mai tanara.
O dieta bogata in zahar reduce calitatea de
colagen din piele, de asemenea. “Exista diferite tipuri de
colagen, cunoscut sub numele de I, II si III, precum si pentru aspect sanatos,
pielea are nevoie de amestec corect din toate acestea”, spune Dr. Perry.
“Zaharul incurajeaza colagenul de tip III sa devina de tip I, iar
acesta din urma este mult mai fragil. Prin urmare, pielea se descompune, arata
mai subtire si mult mai ridata. Devine de asemenea mai predispusa spre
deteriorare in fata efectelor distrugatoare ale mediului inconjurator si al
razelor UV.”
Un studiu publicat in “Jurnalul britanic de Dermatologie” arata ca
aceste efecte ale imbatranirii incep de obicei de la 35 de ani, dupa
care cresc rapid. Kirsty Pret, o doamna de 40 de ani divortata, din Beckenham,
Kent, a redus drastic zaharul din dieta ei in urma cu patru ani, acestui fapt
datorandu-se faptul ca ea arata mai tanara decat varsta pe care o are.
“Persoanele de 50 de ani, spune ea, adesea ma confunda cu cineva mult mai
tanar, si nu e doar din cauza efectului pe care dieta l-a avut asupra siluetei
mele”.
Mama celor doi copii, spune ca zaharul juca in trecut un rol important in
dieta ei. “As fi mancat nimic si totul. Am avut mereu prajituri si biscuiti
in casa. Apoi, patru ani in urma, am decis sa merg pe o dieta pentru a pierde in
greutate, am avut doar de castigat si nu am pierdut nimic. Am pierdut
25kg si mi-am starnit interesul asupra nutritiei. Cercetarea mea m-a
condus la unele informatii cu privire la modul in care afecteaza zaharul
regenerarea celulelor.
Kirsty spune: “Pentru inceput, am renuntat la bauturile
dulci, prajituri si biscuiti. Apoi am inceput sa devin interesata de zaharul
adaugat in alimente cum ar fi ketchup-ul si am renuntat si la acesta. Sunt
sigura ca acest lucru m-a facut sa arat mai tinara. Aveam cearcane mari, maronii
sub ochi, dar acestea au disparut, iar tenul meu arata mai luminos. Am, de
asemenea, mai multa energie decat aveam inainte. In perioada in care consumam
zahar, aveam nevoie de putin somn la pranz, acum, nu mai simt nevoia sa ma
odihnesc dupa amiaza. Cel mai bun aspect dintre toate este acela ca atunci cand
imi spun varsta, oamenii spun “nu se poate”. Iubesc acest lucru, iar zaharul
nu-mi lipseste deloc.”
Deci, cat de usor este sa reduci zaharul din
dieta ta?
“Din pacate, nu este la fel de simplu ca a rezista ispitei unei cutii de
biscuiti”, afirma dr. Khan. “Orice aliment cu un indice glicemic
ridicat – ceea ce inseamna ca este rapid transformat in zaharuri de catre
organism – va determina o crestere a glicemiei, la fel ca un “fixator” al
zaharului.”
“Zaharul ar trebui sa fie evitat impreuna cu carbohidratii rafinati,
alimente cum ar fi prajiturile, biscuitii si painea alba, ar trebui sa fie
consumate intr-o masura minima”, spune el. “In schimb, consumati
alimente cu indicele glicemic mic, cum ar fi orezul brun, pastele si paine
integrala. Trebuie sa va asigurati ca procentul de zahar din dieta dumneavoastra
este mai mic decit 10% din total.”
“Cat de mult puteti tolera inainte de aparitia fenomenului de glicare
depinde de varsta, metabolism si cat de mult sport faceti”, spune el.
“Daca sunteti o persoana activa de 25 de ani, organismul poate
tolera mai mult zahar deat o persoana sedentara de 45.”
Vestea buna este ca, daca va schimbati obiceiurile si renuntati la
zahar, ar trebui sa vedeti rapid beneficiile. “Pielea poate aparea mai putin uscata in citeva
zile”, spune Dr. Khan. Wendy mai declara: “Eu nu sunt o
sfanta, inca mai iau o imbucatura de ceva dulce, dar zilele acestea incerc sa o
inlocuiesc cu citeva bucatele de ciocolata neagra decat sa consum o bautura
acidulata. Cred ca beneficiile vorbesc de la sine.”
Va
recomandam sa mai cititi si:
Cosmetice facute in casa din ingrediente
naturale
ten
minuni
buze
fata?
celulitei
impotriva caderii parului
esentiale
bun
natural?
acasa
dezinfectant!
de casa!
tratarea acneei
Sfaturi de moda
bijuterii
stralucire
avantajeaza
Diva
trup
inalte
scunde
slabe
plinute
Frumusetea: sfaturi si trucuri
arata mereu tinere!
sanatatii si longevitatii
rece
incredibile
mult
coafura?
uscate?
bust generos
frumusete?
lifting facial
ingrijirea sprancenelor
potrivit?
vara
numele sanatatii
produselor cosmetice
sfaturi pentru un ten frumos si sanatos
sanatate
indispensabil pentru un machiaj perfect
starurile
Chip frumos
de pin maritim
o alta pacaleala?
anti-imbatranire
anti-imbatranire?
o alta pacaleala?
minute
frumoase
cosmeticii
ridurile de expresie
simplii
tau
2008-2009
negative ale soarelui
nud
sprancene?
minute
uscat?
natural al toamnei 2007.
semipermanent
luminos
2007
sfaturi
Radu Serban
prevenirea lor
cearcanelor si pungilor la ochi?
placere