Felul in care ne alimentam este unul dintre elementele
cele mai importante ale unei vieti sanatoase. Preocupate adesea de aspectul
exterior si de kilogramele de care vrem sa scapam, uitam ca o dieta buna nu
inseamna doar o dieta prin care se pierd kilogramele in plus, ci, mai ales un
regim alimentar corect, care sa asigure deopotriva o forma fizica frumoasa si o
buna functionare a organismului.
Pe tarmul Lacului Worth, in Austria, adapostita de
privirile indiscrete ale curiosilor, se afla una dintre cele mai renumite
clinici private din lume, preocupate de sanatatea organismului prin diete
adecvate – adevarat templu al sanatatii, creat parca special pentru unii dintre
cei mai bogati oameni din lume. Clinica Viva Mayr a fost infiintata cu cinci ani
in urma si pana in prezent a avut numerosi clienti celebri.
Clinica este renumita nu doar pentru pretul destul de
mare pe care il platesc pacientii (aproximativ 2600 de euro pe saptamana), ci
mai ales pentru regimul foarte strict si foarte eficient pe care trebuie sa il
tina cei care asteapta rezultate de la tratamentele la care se supun aici. Toti
pacientii pleaca dupa doua saptamani de sejur la Viva Mayr cu un tonus ridicat,
cu pielea radiind de sanatate si, cel mai important, cu multe kilograme in
minus.
Regimul propus de clinica austriaca se bazeaza pe o serie
de inovatii care nu tin neaparat de alimentele in sine. Dezvoltat de catre Dr.
Harald Stossier, programul clinicii este inspirat dintr-un proiect mai vechi, al
unei cure renumite, inventate de Dr. Franz Mayr, primul specialist care a facut
o conexiune directa intre dieta si sanatatea totala a organismului. Respectand
un program care urmareste procesul natural de digestie, nu doar veti pierde in
greutate, ci veti scapa de eventuale probleme cu digestia, veti avea o piele mai
luminoasa si un organism plin de energie. Usor de urmat, fara numaratoarea
stresanta a caloriilor si fara sa va chinuiti stomacul cu supa de varza, dieta
propusa de clinica Viva Mayr promite efecte maxime, intr-un timp relativ scurt –
14 zile.
Primii pasi
Dieta urmareste in primul rand sa va imbunatateasca
digestia, de aceea eliminarea unor substante cum sunt cofeina si zaharul este
necesara pentru ca acestea afecteaza metabolismul. S-ar putea ca in primele trei
zile sa simtiti o usoara oboseala sau dureri de cap datorate procesului de
curatare prin care trece organismul. Incercati sa ignorati aceste neplaceri si
odata ce le veti depasi, va veti simti minunat. Daca in alte diete este foarte
important ce mancati, in dieta propusa de Viva Mayr este, de asemenea, extrem de
important cum mancati.
Ce si cand mancam?
Pentru a slabi, Dr. Stossier sustine ca este
indispensabil sa constientizam propriul ritm digestiv. Sistemul digestiv, la fel
ca trupul si mintea, oboseste odata cu venirea serii. In prima parte a zilei,
cand suntem odihniti, putem digera practic orice. De aceea este important ca in
aceasta parte a zilei sa mancam principalele mese. De asemenea, in prima
jumatate a zilei este indicat consumul de fructe si legume care uneori sunt
digerate mai greu. Cina ar trebui sa contina intotdeauna ceva foarte usor de
digerat – supa, legume coapte, peste, mancate inainte de ora 6 p.m. pe cat
posibil, astfel incat sa fie digerate inainte de culcare.
Arta de a mesteca
Dupa parerea specialistilor de la Viva Mayr, un alt
element indispensabil pentru a pierde kilogramele in plus si pentru
imbunatatirea sanatatii intregului organism este mestecatul minutios. Explicatia
este simpla. Cand mestecam mai mult tindem sa mancam mai putin, deoarece
creierul are timp sa trimita semnale stomacului si sa-l avertizeze cand
elimentele ingerate sunt suficiente. De asemenea, elementele nutritive sunt
absorbite mai repede atunci cand alimentele sunt mestecate lent. Un organism
bine hranit are mai putine pofte. Fiecare gura de mancare ar trebui mestecata de
30 – 40 de ori, pana cand mancarea devine lichida. Pentru a va obisnui cu acest
ritm este indicat sa incepeti prin a numara in gand. Puteti exersa cu bucatele
mici de paine, de preferat sa nu fie paine proaspata. Incercati sa savurati
painea in timp ce o mestecati si faceti miscari de masticatie astfel incat sa o
plimbati prin toata gura. Incercati sa va ganditi la elementele nutritive pe
care le furnizati organismului in timp ce mestecati. La inceput nu veti reusi,
probabil, sa faceti mai mult de 15 miscari pentru o gura de mancare, dar,
in timp, va veti imbunatati rezultatele si mestecarea meticuloasa a alimentelor
va deveni un lucru pe care il veti practica inconstient dupa cateva
zile.
Ce bem ?
Ca in majoritatea dietelor, apa este foarte importanta in
dieta propusa de cei de la Viva Mayr. Ceea ce este interesant insa, e felul in
care apa este folosita pentru a ajuta procesul de digestie si scaderea in
greutate. Dr. Stossier recomanda o cana de apa calduta bauta dimineata, inainte
de a ingera orice alt aliment. Apoi, pe parcursul zilei, trebuie consumati 2 – 3
litri de apa. La clinica este folosita apa purificata cu ajutorul
cristalelor.
De retinut: apa trebuie bauta intotdeauna intre mese.
Explicatia este cat se poate de fireasca – daca bem apa in timpul mesei, aceasta
dilueaza saliva exact in momentul in care avem nevoie de ea, pentru a ne digera
mancarea. Cel mai indicat este ca apa sa fie bauta cu minim 15 minute inainte de
masa si nu mai devreme de o ora dupa masa. In afara de apa, puteti bea lapte,
ceai din plante si sucuri naturale din fructe sau legume. Ceaiul negru si
cafeaua trebuie scoase din meniu, din cauza cantitatii de cofeina pe care o
contin. La fel si bauturile acidulate. Daca simtiti neaparat nevoia sa beti ceva
in timpul mesei, atunci cel mai indicat este sa sorbiti cateva inghitiuri de
ceai sau un pahar de vin. Vinul este permis in dieta deoarece ajuta la
dizolvarea grasimilor in procesul de digestie.
Ce mancam?
Dieta propusa de clinica Viva Mayr nu are nistre trucuri
minune, nu se bazeaza pe alimente miraculoase, ci mai degraba pe o judecata
sanatoasa asupra propriului organism si asupra obiceiurilor alimentare. “Nu
exista mistere in privinta slabitului”, afirma Dr. Stossier. Trebuie doar sa
resusim sa renuntam cat mai des la carbohidrati, sa avem control asupra
cantitatilor de alimente cu care ne hranim si sa marim pe cat posibil cantitatea
de acizi grasi nesaturati pe care ii consumam. Carbohidratii trebuie consumati,
in general, pentru a avea o sursa de energie, dar consumul lor poate cauza
probleme de greutate. Pe masura ce sunt digerati, carbohidratii sunt
transformati in zahar. Prin urmare, pancreasul va fi nevoit sa produca o
cantitate mare de insulina pentru a echilibra nivelul zaharului in sange, pentru
a metaboliza carbohidratii si pentru a le putea folosi energia. Din pacate, o
consecinta a faptului ca in sange exista prea multa insulina este aceea ca orice
exces de energie datorat carbohidratilor consumati este depozitat imediat sub
forma de grasimi. Atata timp cat nivelul insulinei este ridicat, organismul
depoziteaza si alte componente din mancare, cum sunt grasimile si proteinele.
Acest lucru poate influenta semnificativ greutatea.
Nu este necesar sa ne complicam cu calcule minutioase ale
gramajelor de alimente, insa daca ne obisnuim sa consumam fructe si legume
proaspete si proteine si grasimi de calitate, atunci nu vom simti nevoia sa
completam meniul cu carbohidrati, mai ales cu cei din alimente preparate din
faina si zahar. Renuntati la carbohidrati mancand bucatele mici, mestecand mult
si alegand, de preferinta, produse din cereale integrale.
Mancati mai multa grasime!
Graismile sunt foarte importante pentru sanatatea
intregului organism si reprezinta o parte importanta a dietei propuse de Viva
Mayr. Insa nu toate grasimile sunt la fel. Este foarte important sa evitati
grasimile hidrogenate si pe cele din mancarurile procesate, de tip margarina.
Consumate cu moderatie, laptele proaspat, smantana, untul sunt cele mai bune
grasimi, pentru ca sunt naturale. Carnea grasa insa trebuie evitata. La fel si
produsele procesate din carne, cum ar fi salamurile.
Grasimile de care aveti cu adevarat nevoie sunt uleiurile
omega 3, 6, 9, care se gasesc mai ales in nuci si in uleiurile obtinute din
seminte (cele mai recomandate sunt uleiul de masline, uleiul de in, uleiul de
canepa si uleiul de floarea soarelui). Uleiurile imbunatatesc starea generala de
sanatate si adesea ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Uleiurile omega (mai
ales Omega 3, care se gaseste in uleiul de in si in uleiul de canepa) ajuta in
mod deosebit la arderea grasimilor din organism. Ideal este sa consumati macar
doua linguri de ulei zilnic. Asadar, nu ezitati sa puneti ulei peste orice
mancare, la fel cum presarati sare.
Nucile si semintele, care contin acizi grasi de tip Omega
in forma naturala, sunt perfecte pentru o gustare, desi Dr. Stossier ne asigura
de faptul ca nu vom simti nevoia de a lua gustari intre mese daca urmam
regulile dietei. Puteti consuma nucile si semintele in salate sau presarate
peste un terci de fulgi de ovaz.
Controlati-va ratia de
proteine!
Proteinele reprezinta un element important al unei
alimentatii sanatoase insa trebuie evitate excesele deoarece organele care ajuta
la detoxifierea organismului (ficatul si rinichii) sunt puse in pericol, fiind
nevoite sa produca substante de detoxifiere in cantitati mari. Sunt recomandate
proteinele din peste si alte proteine animale, care se gasesc in branza si in
carne. Ideal este sa le consumati cam la doua zile. Cele mai recomandate
alimente sunt leguminoasele, nucile si semintele, pentru ca ele contin
aminoacizi necesari sanatatii organismului si pentru ca sunt digerate mult mai
usor.
Daca mancati proteine animale, carne alba, cum ar fi cea
de curcan, carne de vitel sau de pui, nu ar trebui sa aveti probleme de
digestie. Pe al doilea plan al preferintelor ar trebui puse carnea de miel,
carnea rosie si abia pe ultimul plan carnea de porc.Toate sortimentele de peste
sunt recomandate, iar in ceea ce priveste branza, este bine de retinut ca
branzeturile de capra si de oaie sunt mult mai bine digerate decat branza
obtinuta din lapte de vaca.
Nu uitati de fibre, care sunt esentiale pentru o dieta
sanatoasa. Alegeti cu grija – cereale integrale, paste, taietei, orez etc.
Mancati mai ales cereale verzi, rosii, galbene si indigo. De asemenea, consumati
legume si fructe colorate intens, care sunt bogate in antioxidanti, vitamine si
minerale si reprezinta o sursa extraordinara de fibre.
Meniuri propuse de dieta Viva
Mayr
Meniurile dietei propuse de Viva Mayr nu sunt fixe; pot
fi foarte variate si adaptate in functie de preferintele fiecaruia. Esentiale nu
sunt, asa cum subliniam mai sus, cantitatile sau asocierile de diferite
alimente, ci constientizarea faptului ca unele alimente sunt sanatoase, iar
altele mai putin sanatoase, precum si practicarea unor obiceiuri alimentare
corecte. Iata, asadar, doua sugestii pentru meniul zilnic, propuse de Viva
Mayr:
Meniul 1
Micul dejun
Musli cu nuci (2 portii)
- 15 g nuci
- 15 g migdale
- 2 linguri de seminte de in
- 80 g branza de capra sau de oaie, nesarata
- 1 lingurita de miere
- 2 – 3 linguri de lapte de soia, neindulcit
- Suc de lamaie sau de portocale
- 100 g fructe proaspete, de sezon
- 3 linguri de ulei de in sau de canepa
Macinati nucile, migdalele si inul intr-o rasnita de
cafea, amestecati-le cu branza, mierea si laptele de soia. Asezonati cu suc de
lamaie sau de portocale, pentru gust. Decojiti si taiati in cubulete fructele
(daca sunt fructe de padure, lasati-le intregi). Impartiti compozitia in doua
cupe si presarati fructe. Presarati apoi ulei si micul dejun e gata.
Pranz
Salata de legume cu piept de
pui
- 4 bucati de piept de pui (fara piele si os) puse in
ulei de cocos
- 2 varfuri de cutit de sare mare
- 1 tulpina de rozmarin, maruntita
- 4 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de otet de mere
- 500 g de frunze de salata
- 2 rosii, taiate cuburi
- 1 morcov, curatat si taiat cuburi
- 4 ridichi, taiate cuburi
- 1 gulie, taiata felii
- Zarzavat proaspat, pentru ornare
Incingeti putin ulei de cocos intr-o tigaie. Presarati
pieptul de pui cu sare, rozmarin si prajiti-l 8 – 10 minute. Taiati-l apoi
felii. Separat, amestecati uleiul, otetul si sarea. Amestecati salata cu
legumele si asezonati-o cu dressingul obtinut din ulei si otet. Serviti totul pe
un platou pe care ati asezat mai intai salata, apoi pieptul de pui,
garnisit cu zarzavat proaspat.
Spuma de fructe de padure
- 120 g de branza de capra sau de oaie
- 100 g de fructe de padure proaspete, pasate si trecute
prin sita
- 2 linguri de miere
- 250 ml de frisca
- 4 frunze de menta proaspata
Amestecati branza, piureul de fructe (pastrati cam 20 ml)
si mierea. Amestecati apoi cu frisca si imparititi compozitia in 4 pahare.
Imprastiati apoi cate o lingurita de piure de fructe deasupra si garnisiti cu
frunze de menta.
Cina
Polenta cu legume si ierburi
- 500 ml de apa sau zeama de legume
- 200 g polenta (o mamaliga subtire, din faina de porumb
sau ovaz)
- 20 g unt
- 100 g din fiecare leguma – broccoli, chimen dulce,
morcov, gulii sau dovlecei, toate taiate cuburi
- Magheran sau busuioc, pentru ornare
- Sare, dupa gust
Intr-o oala, puneti la fiert apa sau zeama de legume si
amestecati apoi cu polenta. Adaugati untul si sarea si continutati sa fierbeti
cateva minute. Luati oala de pe foc, acoperiti-o si lasati-o aproximativ 20 de
minute, pana cand tot lichidul este absorbit. Puneti polenta in farfurii si
legumele deasupra apoi presarati magheran sau busuioc si serviti.
Meniul 2
Micul dejun
Ceai verde (baut cu inghitituri mici), bucatele de paine
din faina integrala, de preferat preparata in casa (de grau sau de secara),
bucati de legume aromate cu ierburi
Painea poate fi preparata in mai multe feluri sau poate
fi cumparata din magazin. Iata sugestia de preparare:
Partea I:
- 125 g iaurt din lapte de oaie sau de capra
- 125 ml apa
- 125 g faina de secara
Se amesteca toate ingredientele cu mixerul si se tine
compozitia obtinuta cam opt ore intr-un loc caldut. La inceput compozitia este
aproape lichida, dar se va solidifica in timp ce va sta la caldura.
Partea a II-a:
- 750 g faina de secara
- 250 ml de apa calduta
- 1 si ½ lingurite de sare, seminte de coriandru,
chimion, anason, chimen dulce
Amestecati toate ingredientele cu compozitia obtinuta la
Partea I timp de 10 minute. Puteti folosi un mixer. Formati painite de 70 cm
lungime, lasati-le sa creasca in tavi tapetate cu faina si apoi puneti-le la
copt la 190 de grade C, timp de 15 minute, pana cand devin rumene. Consumati
painea dupa o zi, iar ceea ce ramane pastrati in congelator.
Bucati de legume aromate cu
ierburi
- 100 g din fiecare leguma – morcov, telina, ceapa de
primavara
- 100 g rosii, taiate in 4
Pentru crema:
- 200 g de branza proaspata, nesarata de capra sau de
oaie
- 50 g de amestec de zarzavaturi – asmatui, patrunjel,
busuioc, coriandru, salvie sau tarhon
- 2 – 3 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 varf de cutit de sare
Amestecati toate ingredientele pentru crema in blender,
apoi puneti legumele pe un platou si crema deasupra.
Pranz
Salata cu nuci, mere si dressing din ulei de
in
- 400 g de frunze de salata verde
- 2 mere, curatate si taiate
- 50 g de nuci
- 4 linguri de ulei de in
- 2 linguri de suc de lamaie proaspat
- 2 – 3 frunze de busuioc
- 1 lingura de smantana
- 1 varf de cutit de sare
- 1 cosulet de creson
Spalati salata si adaugati nucile si merele. Intr-un vas,
amestecati uleiul de in, sucul de lamaie, busuiocul, smantana si sarea pana
obtineti o compozitie cremoasa. Puneti salat ape platou si stropiti cu
dressingul obtinut apoi presarati creson.
Cartofi cu legume in sos de
spanac
- 1 kg de cartofi, spalati, curatati si taiati
felii
- 100 g din fiecare leguma – morcovi, dovlecei, telina,
spalate si rase
- 250 ml smantana dulce
- 500 ml de apa sau zeama de legume
- 300 g de spanac
- 1 varf de cutit de sare
- 1 nucsoara rasa fin
- Ierburi proaspete
- Ulei de masline
Incalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati
cartofii, legumele rase si smantana. Asezonati cu ierburi proaspete, nucsoara si
sare. Puneti compozitia intr-o tava unsa cu ulei de masline. Coaceti aproximativ
40 de minute. In timp ce compozitia se coace, adaugati in apa care fierbe
spanacul si fierbeti un minut, apoi amestecati pana devine un lichid omogen.
Adaugati sare si nucsoara, dupa gust. Puteti adauga si ierburi aromate. Cand
compozitia din cuptor este gata, serviti legumele cu sos de spanac.
Cina
Pastrav cu lemongrass
- 500 ml de apa sau zeama de legume
- 4 bucati de pastrav (sau somon)
- 100 g din fiecare leguma – morcovi, pastarnac,
dovlecei, taiate rondele
- 1 manunchi de busuioc sau patrunjel
- lemongrass si ierburi tocate, pentru
garnisire
Intr-o cratita, fierbeti apa sau zeama de legume, apoi se
pun ierburi, lemongrass si sare. Apoi incalziti o alta cratita in care puneti
cateva picaturi de ulei de lamaie. Cand e suficient de fierbinte, adaugati
legumele si amestecati cateva minute. Adaugati fileurile de peste si lasati-le
cateva minute, apoi scoateti-le din cratita si acoperiti-le. Puneti zeama peste
legume si fierbeti la foc mic, apoi scurgeti lichidul si pastrati legumele.
Puneti legumele pe un platou si deasupra lor pestele. Presarati lemongrass si
ierburi.
Cititi in continuare:
Alte 5 diete cu rezultat
garantat recomandate de Supereva.ro
- Dieta Sonoma
- Dieta South Beach
- Dieta Daneza
- Dieta Montignac – principii de
baza
- Dieta cu sirop de artar si
lamaie
sustinem