Vitaminele A, C si E sunt o pierdere de timp si
bani
In plus, va pot scurta viata
Oare vitaminele si suplimentele alimentare fac mai mult rau decat
bine?
Vitaminele, care in Marea Britanie – spre exemplu – sunt luate de
aproximativ o treime din populatie, nu prelungesc viata si pot cauza chiar
moartea prematura, conform unui respectat grup de savanti internationali.
Rezultatele studiului
Dupa trecerea in revista a 67 de teste care implica peste 230000 de barbati
si de femei, expertii din Marea Britanie spun ca nu exista dovezi convingatoare
ca administrarea suplimentelor ce contin vitaminele antioxidante A, C si E va
poate imbunatati sanatatea.
Descoperirile alarmante publicate in presa britanica sunt de natura sa
socheze populatia Marii Britanii, care cheltuieste 333 de milioane de lire pe an
pe suplimentele alimentare.
40% dintre femei si 30%dintre barbati iau cate o
vitamina pe zi.
Analiza facuta de specialisti a implicat teste referitoare la beta-caroten,
vitamina A, vitamina C, vitamina E si seleniu.
Studiul arata ca analiza
amanuntita a diferitelor teste nu sustine ideea ca vitaminele maresc durata
vietii. Chiar mai mult, beta-carotenul, vitamina A si vitamina E par sa mareasca
mortalitatea, arata studiul.
Vitamina A a fost legata de o crestere a
mortalitatii de 16 procente, beta-carotenul – pigmentul care se afla in morcovi,
rosii si broccoli pe care corpul il transforma in vitamina A – de o crestere de
7 procente si vitamina E de o crestere de 4 procente. Totusi, nu a fost observat
un efect negativ semnificativ cauzat de vitamina C.
Nu exista dovezi care sa sustina fie necesitatea ca oamenii sanatosi sa ia
antioxidante pentru prevenirea bolilor fie necesitatea ca oamenii bolnavi sa le
ia ca sa se simta mai bine, sustine studiul.
De asemenea, studiul sustine ca
sunt necesare mai multe cercetari asupra efectelor vitaminei C si a
seleniumului.
Rolul antioxidantelor in
organism
Antioxidantele sunt folosite de organism ca protectie impotriva radicalilor
liberi, molecule produse de metabolismul normal. Acestea pot afecta negativ
organismul daca se dezvolta necontrolat ca rezultat al bolilor, al
supraexpunerii la toxine sau al imbatranirii.
Se crede totusi ca antioxidantii, ca vitamina C, sunt benefice pentru
sanatate deoarece neutralizeaza radicalii liberi, iar multi oameni le iau ca un
fel de asigurare a starii bune de sanatate.
Teoria din spatele folosirii antioxidantilor este de a combate oxidarea –
reactia chimica care face ca metalele sa rugineasca – ceea ce la nivelul
celulelor poate afecta AND-ul, marind astfel riscul de cancer, alte boli si
schimbari asociate cu imbatranirea.
Cercetarile de laborator efectuate pe
oameni si animale au sugerat ca prin ridicarea nivelului de antioxidanti din
organism poate fi prelungita viata, dar alte cercetari au produs rezultate
neutre sau chiar contrare.
Efectele vitaminelor
- Vitamina A ajuta la mentinerea sanatatii pielii, imbunatateste vederea in
conditii de lumina redusa si intareste sistemul imunitar. O puteti lua din
branza, peste gras, lapte, ficat si margarina imbogatita cu vitamine.
- Vitamina C ajuta la vindecarea ranilor si ajuta organismul sa absoarba
fierul. Fructele si legumele bogate in vitamina C sunt portocalele, kiwi,
ardeiul si brocoli.
- Vitamina E protejeaza celulele organismului si stimuleaza sistemul
imunitar. Este prezenta in plantele din care se extrage uleiul, cum sunt
maslinele, porumbul si soia, precum si in nuci si in seminte.
Ce spun expertii
Studiul a fost publicat de Cochrane Library, o publicatie a Cochrane
Collaboration, o organizatie internationala care evalueaza cercetarile din
domeniul ocrotirii sanatatii.
Cele 47 de teste in care au fost implicate 180938 de persoane au fost
clasificate cu o marja de eroare redusa, ce a aratat ca suplimentele de
antioxidanti maresc semnificativ mortalitatea.
Goran Bjelakovic, ce a condus studiul la Copenhagen University Hospital din
Danemarca, declara:
Nu am gasit dovezi care sa sutina faptul ca
administrarea suplimentelor de antioxidanti reduce riscul de moarte prematura al
oamenilor sanatosi sau al pacientilor cu diferite boli.
Descoperirile studiului nostru arata ca, in orice caz, oamenii din grupurile
studiate carora le-au fost administrati antioxidantii beta-caroten, vitamina A
si vitamina E au avut rate mai ridicate ale mortalitatii.
Nu a existat nimic
care sa indice ca vitamina C si seleniumul pot avea efecte pozitive sau
negative. Deci, in privinta acestor antioxidanti, ne sunt necesare mai multe
date din teste aleatoare.
Ideea de baza este ca dovezile pe care le avem in prezent nu sustin
necesitatea folosirii suplimentelor de antioxidanti de catre populatia care are
o stare generala de sanatate buna sau de catre pacientii bolnavi de anumite
boli.
Studiul nu ofera explicatii biologice asupra felului in care
suplimentele alimentare pot dauna organismului, desi s-a sugerat de exemplu ca
betacarotenul poate interfera cu modul in care organismul foloseste
grasimile.
Nu exista nimic din acest studiu care sa sugereze ca o dieta
sanatoasa ce contine o multime de legume si fructe – care sunt surse naturale de
antioxidanti – este daunatoare.
Aceste informatii inspaimantatoare au infuriat pe multi exponenti ai
industriei vitaminelor si multi nutritionisti, cum este si Patrick Holford, care
crede ca exista o campanie desfasurata de medici spre a le discredita produsele
si rolul lor in optimizarea sanatatii.
Patrick Holford a spus ca studiul este o facatura, deoarece toate testele au
fost alese strict pentru reducerea mortalitatii, nu pentru multele avantaje
reportate de alte studii. El a spus:
Singurul mod in care acest studiu putea
produce rezultate negative era sa gaseasca motive de a exclude majoritatea
studiilor cu rezultate pozitive, inclusiv efectele pozitive asupra efectelor pe
care le are seleniul.
Desi autorii studiului pretind ca au evaluat
suplimentele de antioxidanti pentru prevenirea mortalitatii, ei au exclus toate
studiile – 405 la numar – care nu au raportat vreun deces.
Patrick Holford a
spus: Antioxidantii nu sunt pastile magice si nu trebuie sa va asteptati sa
compenseze o viata intreaga de obiceiuri nesanatoase.
Dar atunci cand sunt folositi asa cum trebuie, in combinatie cu niste
obiceiuri alimentare sanatoase, in cadrul unui regim alimentar plin de fructe si
legume, alaturi de o viata cu multe exercitii fizice si fara fumat, suplimentele
de antioxidante pot juca un rol important in mentinerea si promovarea in general
a sanatatii.
Eu iau si voi continua sa iau suplimente antioxidante generale,
care contin acesti nutrienti, precum si Coenzima Q10, acid lipoic si resveratrol
– factorul de „vin rosu“ – si am un regim alimentar bogat in fructe si
legume.
Pamela Mason, de la Health Supplements Information Service, a
declarat:
Vitaminele antioxidante, ca orice alte vitamine, nu au avut
niciodata scopul de a preveni bolile cronice si mortalitatea.
Ele au fost
create pentru mentinerea sanatatii pe baza variatelor lor roluri fiziologice in
organism, iar in cazul vitaminelor antioxidante, asta include, in cantitatile
potrivite, un efect de protectie-antioxidanre in tesuturile corpului.
Aceste vitamine sunt esentiale pentru sanatate si multi oameni nu le iau in
doze adecvate.
Un supliment de vitamine luat in cantitatile recomandate de
medic poate fi benefic pentru sanatate, mai ales pentru sanatatea oamenilor care
nu iau destule vitamile.
Forumuri recomandate la
Supereva
Despre sanatatea familiei mai
cititi
Dictionarul vitaminelor
Lista neagrã a substantelor chimice care
otrãvesc alimentele
Anticonceptionalele hormonale – Mit si Realitate
Oare ar
trebui sa fim cu totii vegetarieni?
Telefonul
mobil in atentie
Antibioticele si cancerul de san
Anti-perspirantele si cancerul de san
Atotputernicul arbore genealogic
Sexul si
alimentele din bucatarie
Vergeturile si tratamentul lor