Femeile trec prin etape unice hormonale pe parcursul vietii, care le afecteaza in mod dramatic vietile, relatiile si organismele. Pubertatea si menstruatia, sarcina, maternitatea, menopauza cat si sfarsitul menstruatiei sunt faze distinct pronuntate si hormonale. Industria farmaceutica ofera o gama larga de medicamente pentru fiecare, dar un grup de studii in curs de dezvoltare sugereaza ca suplimentele nutritive ofera alternative sigure, ieftine si naturale la aceste probleme.
PMS – Sindromul premenstrual
PMS afecteaza 30%-40% din femeile cu menstruatie, cu simptome mai pronuntate in jurul varstei de 30-40 de ani. Simptomele comune includ depresie, iritabilitate, anxietate, oboseala, balonare, retentie de apa, sensibilitate la sani si pofte alimentare.
Cel mai frecvent, aceste simptome apar in a doua jumatate a ciclului menstrual, atunci cand nivelurile de estrogen si prolactina sunt ridicate. Tratamentul este de multe ori indreptat spre scaderea nivelului de estrogen, in echilibru cu progesteronul circulant.
Dieta si stilul de viata pot influenta foarte mult simptomele PMS. A fost bine demonstrat ca femeile care fac exercitii fizice in mod regulat, consuma alcool si cofeina in cantitati limitate, mananca legume, fructe si peste (cu acizi grasi omega 3), sunt mai putin susceptibile in a suferi de simptome grave PMS.
Suplimentele nutritive, cum ar fi B6 (piridoxina), magneziu, calciu si vitamina E, ajuta la diminuarea simptomelor PMS.
B6 promoveaza nivelurile sanatoase ale neurotransmitatorilor si endorfinele, care pot reduce sensibilitatea sanilor, iritabilitatea si retentia de apa. Magneziul a fost legat de reducerea nervozitatii si sensibilitatii la sani.
Calciul poate imbunatati starea de spirit si reduce retentia de apa. Studiile arata ca vitamina E este utila in reducerea simptomelor, cum ar fi poftele, depresia, anxietatea, lipsa de energie si oboseala.
Menopauza
Menopauza apare de obicei la varste cuprinse intre 40 si 55 de ani. Se poate intampla brusc, la orice varsta, ca urmare a indepartarii chirurgicale a ovarelor. Instalarea menopauzei este insotita de simptome neplacute ca urmare a dezechilibrului hormonal.
Doua treimi din femeile americane sufera de bufeuri, mai ales in primii doi ani de la debutul menopauzei. In plus, ele pot experimenta transpiratii nocturne, insomnie, uscaciune vaginala si modificari ale dispozitiei. Dupa menopauza, femeile sunt la un risc crescut de boli de inima si osteoporoza.
Terapia de substitutie hormonala (TSH) a fost in mod traditional un tratament la alegere pentru cele mai multe femei, pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.
Initial, terapia de substitutie hormonala a fost universal adoptata pana cand s-a descoperit ca a crescut de patru ori sansele de a avea cancer uterin. Ulterior, progesteronul a fost adaugat in estrogen pentru a reduce riscul de cancer.
Combinatia de estrogen / progesteron amelioreaza bufeurile si reduce riscul de osteoporoza. Efectul asupra riscului de boli de inima a fost mai putin clar, si American Heart Association a emis o declaratie in 2001, care a spus ca nu ar trebui sa fie utilizat de femeile cu boli de inima existente, deoarece poate creste de fapt, riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.
Apoi, o constatare uimitoare a fost anuntata in anul 2002 in care Initiativa de studiu a Sanatatii Femeii a TSH a fost oprita brusc din cauza unui risc crescut de cancer mamar, accident vascular cerebral, cheaguri de sange si atacuri de cord.
Din cauza riscurilor si a efectelor adverse ale HRT, multe femei au ales abordari alternative pentru a face fata simptomelor de menopauza, inclusiv schimbari in dieta, exercitii fizice si suplimente nutritive. Pentru multe femei, adaugarea de soia in dieta sau suplimente de soia, ar putea oferi ameliorarea simptomelor. Un studiu recent a constatat o legatura intre consumul de soia si bufeuri.
Soia poate oferi beneficii pe termen lung, protejand impotriva pierderii osoase si oferind protectie cardiovasculara. Soia contine fitoestrogeni, care pot fi gasiti si in leguminoase si alimente care contin Lignan, cum ar fi cereale si grane.
Acizii grasi Omega 3 ajuta, de asemenea la atenuarea simptomelor, cum ar fi pielea uscata si asigurarea pe termen lung a efectelor cardiovasculare. Surse ale acestor uleiuri omega 3 sunt somonul, macroul, tonul si sardinele.
Suplimente nutritive, cum ar fi acidul folic si vitaminele B, impreuna cu calciul si vitamina D, ofera beneficii pe termen lung la femeile aflate la menopauza.
Black Cohosh (Cimicifuga) este o planta ce contine fitoestrogen, care a fost demonstrat ca reduce simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile de caldura, uscaciunea vaginala, transpiratiie nocturne si anxietate.
Despre sanatea femeii, mai cititi:
Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale – Mit si Realitate
Cervicita
Reglarea menstruatiei cu metode naturiste