Tot adevarul despre grasimi
Daca nu stii cum sa tratezi rapoartele contradictorii cu privire la pericolele grasimilor pentru sanatate, sau te simti vinovata de dragostea ta pentru alimentele grase, atunci afla ca nu esti singura. Dar ideea ca grasimea este rea, este evident exagerata. De fapt, multe grasimi nu dau doar gust bun mancarii, dar sunt, de asemenea, o componenta a unei diete sanatoase. De exemplu, grasimile sunt o sursa importanta de blocuri de energie si cladiri pentru celulele voastre. Mai mult decat atat, anumite tipuri de grasimi sunt bune pentru inima.
Adevarul despre grasimi. Sursa de energie
Grasimile imbunatatesc caracteristicile si gustul alimentelor, fiindca multe arome sunt solubile in grasimi. Grasimea face carnea suculenta si moale, branza mai moale, painea mai gustoasa si produsele lactate mai dense. In acelasi timp, grasimea este o sursa importanta de energie necesara pentru corpul tau. Un gram de grasime contine 9 calorii, care este de doua ori mai mare decat continutul de calorii din proteine si carbohidrati. Cu toate acestea, va rugam sa fiti constienti de faptul ca produsele alimentare care contin cantitati mari de orice fel de grasimi sunt foarte ridicate in calorii si pot duce la excesul de greutate.
Grasimi bune si rele
Grasimile difera in continutul relativ de acizi saturati, polinesaturati, mononesaturati si trans grasi. Numarul lor defineste posibilul beneficiu sau dezavantaj al diferitelor tipuri de grasimi pentru sanatatea ta.
Grasimile cu un continut ridicat de acizi grasi saturati si trans sunt considerate daunatoare, in timp ce grasimile nesaturate sunt bune. Uleiul vegetal (care este intr-o forma lichida la temperatura camerei) si produsele realizate din acesta, contine un numar mare de acizi grasi poli-si mononesaturati. Grasimea ferma este la temperatura camerei, continutul de acizi grasi saturati este mai mare.
Acizii grasi polinesaturati sunt foarte importanti pentru om. Acestia sustin functiile generale ale corpului si imbunatatesc starea inimii si a vaselor de sange.
Grasimea este buna pentru noi
Uleiurile vegetale, printre care floarea soarelui, rapita, porumb si uleiul de masline, contin cantitati mari de acizi grasi polinesaturati si mononesaturati. Daca le folosesti pentru gatit, vei simti toate efectele benefice ale grasimilor nesaturate si consumul mai mic de acizi grasi saturati.
Cum sa ne bucuram de grasimi si in acelasi timp sa ne mentinem sanatatea?
– Pentru a limita aportul de acizi grasi saturati, consuma mai putine grasimi animale (carne, lapte, branza, smantana), precum si ulei de palmier si de nuca de cocos.
– Foloseste produse lactate degresate, cum ar fi laptele degresat sau branza degresata.
– Cumpara carne slaba si, daca este posibil, elimina grasimea vizibila si pielea de pe ea.
– Pentru a reduce consumul de grasimi saturate, include in dieta uleiuri vegetale.
– In loc de alimente cu un continut ridicat de grasimi saturate, alege produse bogate in acizi grasi polinesaturati. Uleiurile vegetale si produsele fierte pe baza lor, cum ar fi tartinabile, maioneza si condimente, precum si pestele gras, inclusiv macrou, hering, sardine si somon, contin foarte putini acizi grasi saturati si trans.
– Limiteaza consumul de grasimi invizibile, cum ar fi alimentele prajite si produsele de panificatie, care contin in principal acizi grasi saturati si trans.
– Daca nu poti pierde in greutate, foloseste mai putine grasimi pentru gatit. Nu praji alimentele, gateste-le la abur sau la grill.
– Cumpara produse imbogatite cu steroizi – acestea sunt placute la gust si reduc in mod eficient nivelul de colesterol.
Daca mananci corect, atunci grasimile iti pot face bine!
autor: redactor supereva.ro AAZ – Toate drepturile rezervate (c) 2013
Forumuri recomandate la Supereva