preparare: 15 minute, plus 25 de minute sa se raceasca si 20 de minute
pentru decor
minute
Servire: 8-10
portii
Ingrediente blat:
- 150g unt moale, plus un pic extra
pentru uns
- 250g zahar
pudra
- 150g faina cu agent de
crestere
- 125ml smantana
- 4 oua (la temperatura
camerei)
- 50g pudra de
cacao
- 1 lingurita praf de
copt
- un varf de cutit de
sare
- ½ pastaie de vanilie (sau cateva
picaturi de extract de vanilie)
Ingrediente crema:
- 100g ciocolata neagra (minim 70%
cacao)
- 550g zahar
pudra
- 250g unt foarte
moale
- 2 linguri de lapte (sau de
apa)
Pentru decor:
- 540g Maltesers albe sau
maro
Mod de preparare:
Incalzeste cuptorul la 180C (160C
ventilator) si unge cu unt doua tavi rotunde de tort, dupa care aseaza pe fundul
acestora o hartie de copt.
Pune untul, zaharul, faina, smantana,
ouale, pudra de cacao, praful de copt, vanilia si sarea intr-un castron mare sau
intr-un mixer electric si amesteca bine pana la omogenizare.
Imparte in mod egal compozitia in
cele doua tavi (sau poti sa le coci separat in aceeasi forma daca nu ai doua) si
lasa-le in cuptorul incins 25-30 minute.
Pentru a verifica daca blatul este
copt, introdu un betisor de lemn (scobitoare) in mijlocul blatului si daca iese
curat, atunci este copt. Scoate blaturile din cuptor si lasa-le sa se raceasca
cateva minute inainte de a le scoate cu grija din forma – mai lasa-le apoi pe un
gratar de sarma la racit, cca 25 minute minim.
Cand blaturile sunt aproape reci,
poti incepe pregatirea umpluturii. Rupe ciocolata intr-un bol mediu si topeste-o
pe o baie de aburi sau in cuptorul cu microunde, amestecand.
Amesteca cu un mixer electric zaharul
pudra, untul si laptele (sau apa) pana se transforma intr-o compozitie pufoasa,
apoi incorporeaza ciocolata topita.
Aseaza primul blat pe un suport de
tort si intinde usor aproximativ o treime din umplutura. Aseaza al doilea blat
si restul umpluturii inclusiv pe marginea tortului.
Dupa ce l-ai acoperit complet cu
crema respectiva, ia cate bombonicile Maltesers si lipeste-le pe tot tortul –
poti folosi Maltesers albe si maro, sau doar o singura culoare. Sfatul meu este
sa incepi de la baza tortului sa ai o baza solida .
Va dorim Pofta Buna!
Va recomandam sa mai cititi
si:
Retete rapide si sanatoase
- Salata din cartofi calzi
- Sos de tomate pentru pasta
- Inghetata de capsuni
- Burgeri din miez de nuca si
alune
- Salata de pasta si ton
- Fasole de casa
- Pesto cu miez de nuca
- Prajitura de curmale
- Inghetata de fructe (pops)
- Chiftele din peste
- … toate articolele
aici