Ingrediente umplutura:
- 1 lingurita coaja rasa de lime
- ¼ ceasca zeama proaspat stoarsa de lime (aproximativ 2
lime)
- 400 ml lapte condensat
Ingrediente tort:
- 1 lingura faina
- 200g faina cernuta
- 150g zahar (divizat)
- 2 ½ lingurite praf de copt
- ½ lingurita sare
- 7 linguri ulei de canola
- zeama proaspat stoarsa a 3 lime
- 3 linguri apa
- 1 lingurita coaja rasa de lime
- 1 lingurita extract de lamaie
- 3 galbenusuri
- 8 albusuri
- 1 lingurita crema de tartar
Ingrediente glazura:
- 3 linguri zahar
- 2 linguri zeama de lime
- 340g frisca
- frunze de menta (optional)
- afine (optional)
- felii de coaja de lime (optional)
Preparare:
Pentru a prepara umplutura,
combina 1 lingurita coaja de lime, ¼ ceasca zeama de lime si laptele intr-un bol
mic, amestecând pâna se incorporeaza. Acoperiti cu folie de plastic si lasati
amestecul la racit pentru aproximativ 3 ore.
Incalziti cuptorul la 170 °C.
Pentru a pregati tortul, ungeti
fundul a 3 tavi rotunde cu putin unt, asezati apoi hartia de pergament, ungeti-o
si pe aceasta cu putin unt si presati 1 lingura de faina.
Amestecati bine intr-un castron, pana se incorporeaza 2
cani de faina, 1 ceasca de zahar, praful de copt si ½ lingurita de
sare.
Combinati apoi uleiul cu 1/3 ceasca zeama de lime, 3
linguri de apa, 1 lingurita coaja de lime, extract de lamaie si galbenusurile de
ou intr-un bol mediu, amestecând cu un tel. Adaugati amestecul ulei peste cel de
faina ulei si amestecati cu mixer la viteza medie pana se omogenizeaza.
Asezati albusurile de ou intr-un castron mare si
bateti-le cu un mixer la viteza mare, pâna devin spumoase. Adaugati crema de
tartar; amestecati in continuare pâna se incorporeaza. Treptat se adauga 30g de
zahar, cate 1 lingura pe rand. Se amesteca usor o patrime din amestecul de
albusul cu cel de faina; apoi se adauga treptat si restul amestecului de albus.
Împartiti compozitia în mod egal între cele 3 tavi
pregatite si coceti-le in cuptorul incins pentru aproximativ 20 minute. Se lasa
la racit 10 minute pe un gratar de sârma dupa care le scoate-ti din tavi si se
lasa la racit complet pe gratarul de sârma.
Pentru a prepara glazura,
combinati 3 linguri de zahar si 2 linguri zeama de lime într-un castron mic din
sticla. Bagati-l la cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde sau pâna când
zaharul se dizolva. Se lasa la racit complet si se amesteca cu
frisca.
Pentru a asambla tortul, asezati
prima foaie de tort pe o farfurie; intindeti usor jumatate din umplutura,
asezati a doua foaie de tort, restul umpluturii, urmat de a treia foaie.
Intindeti glazura pe toata suprafata tortului (inclusiv pe margini). Se
garniseste cu menta, afine, si felii de coaja de lime – desigur optional.
Pastrati tortul acoperit in frigider pentru de cel mult 3 zile.
Informatii nutritionale
Calorii…………290 (29% din
grasime)
Grasime………9.3g (2.1g saturata, 4.6g mono, 2.1g
poly)
Proteine………5.3g
Carbohidrati..44.9g
Fibre…………..0.3g
Colesterol……47mg
Fier……………1.1mg
Sodiu………….218mg
Calciu…………122mg
Va dorim pofta
buna!