Ingrediente
blat:
- 290g faina
- 1 lingura praf de copt
- ½ lingurita de sare
- 115ml lapte integral sau lapte batut
- 4 albusuri
- 300g zahar
- 2 lingurite de coaja de lamaie rasa (sau coaja de
portocala)
- 113g unt nesarat, la temperatura camerei
- ½ lingurita de extract de lamaie pur (sau extract de portocale)
Ingrediente glazura:
- 150-200g zahar
- 4 albusuri de ou
- 340 unt nesarat, la temperatura camerei
- 1/4 ceasca suc de lamaie proaspat (de la 2 lamâi mari)
- 1 lingurita de extract de vanilie pura
Ingrediente umplutura:
- 2/3 ceasca (sau mai mult) de zmeura zdrobita si fara
samburi (data printr-o sita) apoi incalzita usor sa se ingroase sau gem de
zmeura incalzit
- 1 ½ ceasca de nuca de cocos (doar optional – nu a fost folosita in reteta
curenta)
Preparare glazura:
Amesteca cu ajutorul unui mixer pe rand: zaharul si ouale pe o baie de abur
(intr-un castron asezat pe o cratita cu apa foerbinte) cca 3 minute apoi ia
bolul de pe aburi si mai amesteca 5 minute; incorporeaza untul insa pe bucatele
mici in cca 5 minute; chiar daca pare ca se zboara amesteca in continuare si isi
va reveni; la final adauga sucul de lamaie si vanilia – se lasa la rece pana la
folosire.
Mod de preparare blat:
Incalzeste cuptorul la 175 grade C si unge cu grasime doua tavi rotunde de
tort, apoi aseaza la baza hartie de copt.
Cerne faina impreuna cu praful de copt si sarea. Amesteca intr-un castron
mediu laptele si ouale.
Intr-un bol separat amesteca cu degetele zaharul si coaja de lamaie pana cand
zaharul este umed si parfumat. Adauga apoi untul si cu ajutorul unui mixer, bate
la viteza medie timp de cca 3 minute.
Adauga extractul de lamaie apoi adauga o treime din amestecul de faina,
amestecand in continuare la viteza medie. Incorporeaza jumatate din amestecul de
lapte si ou, apoi jumatate din cantitatea de faina.
Adauga restul de lapte si bate pana cand aluatul este omogen, apoi adauga si
faina ramasa, amestecand inca 2 minute.
Imparte aluatul in cele doua tavi si lasa-le in cuptorul incins timp de cca
30-35 de minute, sau pana se simte elastic la atingere, iar o scobitoare infipta
in centrul blatului iese curata.
Cand sunt gata coapte se lasa la racit pe un gratar de sarma aproximativ 5
minute, apoi se scot usor din tava si se lasa la racit la temperatura
camerei.
Asamblarea tortului:
Folosind un cutit bine ascutit, taie fiecare blat de tort in jumatate pe
orizontala, rezultand 4 blaturi egale.
Pune primul blat cu partea taiata in sus pe o farfurie. Imparte zmeura, nuca
de cocos si glazura astfel incat sa-ti ajunga pentru umplut, iar glazura si
pentru ornat tortul.
Intinde o treime din zmeura, nuca de cocos si glazura, acopera cu al doilea
blat, un rand de zmeura, cocos si glazura, urmat de al treilea blat de tort si
din nou unul de zmeura, cocos si glazura, urmate in sfarsit de ultimul blat de
tort asezat cu partea taiata in jos. Daca v-a mai ramas zmeura este in regula,
daca nu, folositi glazura si nuca de
cocos, sau zmeura proaspata si felii de portocale.
Va dorim Pofta Buna!
Va recomandam sa mai cititi
si:
Retete rapide si sanatoase
- Salata din cartofi calzi
- Sos de tomate pentru pasta
- Inghetata de capsuni
- Burgeri din miez de nuca si
alune
- Salata de pasta si ton
- Fasole de casa
- Pesto cu miez de nuca
- Prajitura de curmale
- Inghetata de fructe (pops)
- Chiftele din peste
- … toate articolele
aici