Tiramisu cu dovleac
Ingrediente:
- 3 1/2 lingurite gelatina
- 2 linguri apa
- 6 galbenusuri mari
- 1/4 ceasca plus 2 linguri amidon alimentar
- 1/4 lingurita sare
- 1 1/2 ceasca plus 1 lingura zahar
- 1 l lapte
- 425g piure de dovleac copt
- 1 lingura extract de vanilie
- 3/4 lingurita scortisoara
- 500g mascarpone
- 3 linguri Calvados sau alt brandy
- 1 1/4 pounds biscuiti cu ghimbir, 1/4 sfaramati fin sau piscoturi daca nu aveti altceva
Mod de preparare:
Într-un castron mic, se presara gelatina peste apă și se lasă timp de 5 minute. Într-un castron mare, amestecati galbenusurile cu amidonul, sarea si 1 1/2 cesti de zahăr, până când zahărul se topeste. Într-o cratiță mare, se încălzește laptele doar până abureste. Bateti 1 ceasca de lapte fierbinte în amestecul de gălbenuș. Se toarnă amestecul în lapte în cratiță și se fierbe la foc moderat, amestecand constant, până se ingroasa, aproximativ 5 minute. Incorporati piureul de dovleac și mai fierbeti, amestecand, timp de 1 minut. Dupa ce ati oprit focul, amestecati si gelatina, vanilia si scortisoara. La final se incorporeaza bine mascarpone.
Într-un castron mic, puneti la cuptorul cu microunde Calvados cu 1 lingura de zahăr la putere mare timp de 10 secunde, doar până când zahărul se dizolvă.
Aranjati o treime din biscuiti/piscoturi într-un vas termorezistent. Periati-i ușor cu amestecul de Calvados și asezati o treime din crema de dovleac. Se repetă de două ori procedura. Se lasa la frigider peste noapte. Unii recomanda a se lasa la congelator peste noapte, apoi la temperatura camerei timp de 6 ore, până la decongelare. Se presara cu biscuitii ramasi.
autor: bucatar supereva.ro – Toate drepturile rezervate (c) 2015
Va dorim Pofta Buna!