De la peptide, la acid lactic sau retinol, substantele cu care sunt imbogatite cremele anti-imbatranire sunt adesea prezentate asemeni unor potiuni miraculoase care fac peste noapte minuni. Superevele cheltuiesc anual bilioane de dolari pe creme si lotiuni care promit atenuarea semnificativa a ridurilor si incetinirea procesului de imbatranire. Cate dintre aceste substante sunt insa cu adevarat eficiente?
Academia Americana de Dermatologie s-a aratat recent interesata de raspunsul la aceasta intrebare, ajungand, in urma unor studii, la concluzia ca nu exista suficienta dovezi care sa arate ca majoritatea cremelor ce pretind ca au efect impotriva procesului de imbatranire actioneaza cu adevarat in acest sens. Se pare ca exista doar 4 ingrediente cu rol semnificativ in incetinirea procesului de imbatranire. Este vorba despre peptide, alfa-hidroxi acizi, retinol si cativa antioxidanti.
Imbatranirea pielii este un proces ireversibil, care se produce odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce imbatranim, pielea produce din ce in ce mai putin colagen si elastina, devenind mai subtire si permitand aparitia ridurilor.
Peptidele sunt o proteina ce poate stimula celulele noi sa creasca si care ajuta pielea sa se vindece. Ele se gasesc in foarte multe produse cosmetice prezente pe piata. Cu toate acestea, specialistii raman inca sceptici asupra felului in care actioneaza peptidele. Daca au intr-adevar efect, atunci acesta este de stimulare a pielii, in lipsa colagenului si a elastinei sau a altor componente ce se deterioreaza odata cu inaintarea in varsta, precizeaza dr. Ivona Percec, chirurg estetician la Universitatea din Pennsylvania. Problema este ca peptidele sunt molecule de dimensiuni mari, iar patrunderea lor in profunzimea pielii depinde in mare masura de textura acesteia. Altfel spus, exista riscul ca ele sa nu patrunda suficient de adanc in epiderma pentru a avea une fect real. Totusi, peptidele prezente in cremele hidratante sunt utile pentru ca fac ca ridurile sa fie mai greu de sesizat.
Alfa-hidroxi acizii, pe de alta parte, sunt ingrediente naturale, ce provin din fructe si din zaharul prezent in lapte, folosit in produsele pentru exfoliere. Sunt substante folosite mai ales pentru indepartarea celulelor moarte, permitand astfel cresterea celulelor noi. Straturile de piele noi se formeaza mai repede, accelerandu-se astfel ciclul de viata al pielii. Exista 3 acizi care au efecte diferite asupra pielii: acidul lactic, acidul glicolic si acidul citric. Acidul lactic provine din lapte si ajuta la indepartarea celulelor moarte, dand o anumita stralucire pielii. Acidul glicolic extras din trestia de zahar, ajuta la reducerea ridurilor foarte fine, facand pielea sa arate mai neteda si mai intinsa.
Retinolul este o forma naturala de vitamina A si se gaseste in foarte multe creme. Efectul sau este de marire a elasticitatii pielii si de incetinire a procesului de imbatranire. In privinta sa, specialistii au cazut de acord ca exista suficiente dovezi ce atesta faptul ca imbunatateste semnificativ aspectul pielii. Cu toate acestea, femeile insarcinate ar trebui sa evite atat retinolul, cat si orice alta forma de vitamina A, deoarece aceasta creste riscul de anomalii la nastere.
Antioxidantii, cunoscuti pentru modul eficient in care lupta inpotriva distrugerii celulelor interne de catre radicalii liberi, au si ei, se pare, beneficii in ceea ce priveste incetinirea procesului de imbatranire. Aceste beneficii pot fi obtinute insa numai prin formule adecvate. Substantele cu proprietati antioxidante includ beta-carotenul, licopenul, seleniul si vitaminele A, C si E. Acestea, precum si alte substante cu proprietati antioxidante se gasesc in alimente (fructe, legume, nuci si anumite feluri de carne), precum si in suplimente create special pentru un aport crescut de antioxidanti. Dintre antioxidanti, cei mai folositi in produsele cosmetice sunt vitamina C si vitamina E.
Cat despre mult mediatizatele produse naturale anti-imbatrainire, specialistii isi manifesta scepticismul in privinta efectului lor real. Acestea, desi contin de multe ori vitamine care ajuta la ingrijirea pielii, nu au intotdeauna efecte vizibile.
Despre frumusetea dupa 40 de ani, mai cititi:
- Frumusete la 40 de ani – un ghid cu sfaturi esentiale
- Reinventati-va machiajul!
- Coafura in centrul atentiei
- Arata mai tanara cu doar 6 sfaturi
Mai cititi despre ten