Aproximativ 15% din toate sarcinile cunoscute se termină cu un avort, dar putem face ceva pentru a preveni apariția unui avort spontan?
Dacă ați suferit un avort spontan – și aproximativ 15 la sută dintre sarcinile cunoscute se termină în avort spontan – este posibil să fi avut și un efect secundar neplăcut al experienței: un sentiment de vinovăție zdrobitoare. Sarcina s-a încheiat din cauza cocktailului pe care l-ai băut înainte să știi că ești însărcinată?
Adevărul este, că majoritatea avorturilor precoce sunt cauzate de anomalii genetice care sunt mult peste controlul unei mame. “În cele mai multe cazuri, nu puteți face nimic pentru a provoca un avort spontan și nu puteți face nimic pentru a preveni acest lucru”, spune Siobhan Dolan, MD, consilier medical la March of Dimes și medic asistent în divizia de genetică reproductivă la Centrul Medical Montefiore, Spitalul Universitar for Einstein, din New York. „ Ne-ar plăcea să avem un tratament pe care să îl putem oferi, dar există foarte puține intervenții eficiente.”
O nutriție sănătoasă pentru sarcină
Acestea fiind spuse, un stil de viață sănătos înainte și în timpul sarcinii poate fi de ajutor, spune Erika Nichelson, D.O., un ob-gyn certificat Family Childbirth and Children’s Center at Mercy Medical Center din Baltimore. Iată recomandările ei:
Dacă nu ești deja gravidă, programează-ți o vizită la medicul ginecolog
Îți va examina istoricul medical, va întreba despre stilul tău de viață, va efectua un examen anual și va lua probe de sânge pentru a verifica tipul de sânge, factorul Rh și imunitatea la rubeolă, varicelă. Dacă nu ați fost vaccinată împotriva acestor boli infecțioase, acum este timpul să o faceți. Deși evitarea lor nu vă va crește șansele de avort, vaccinurile sunt virusuri vii și nu pot fi administrate odată ce sunteți gravidă.
Consumați o dietă bine echilibrată
Este posibil să luați deja vitamine prenatală, dar nu vă gândiți la ele ca la un glonț magic. O dietă bine echilibrată și sănătoasă este cea mai bună metodă de a obține vitaminele și nutrienții de care organismul are nevoie pentru a hrăni copilul, spune dr. Nichelson. În plus, studiile au descoperit că o varietate de fructe și legume proaspete în fiecare zi poate reduce semnificativ șansele de a avea un avort spontan.
Exerciții fizice cu moderație
Ar trebui să vă continuați rutina obișnuită de exerciții fizice odată ce sunteți gravidă, deși acum nu este momentul să începeți antrenamentul pentru primul maraton. Secretul este moderarea: Unele cercetări indică faptul că șapte ore sau mai mult de exerciții fizice cu impact mare pe săptămână, în timpul sarcinii, ar putea crește foarte mult riscul de avort spontan. De asemenea, sporturile de contact sunt în afara discuției, deoarece ar putea duce la o accidentare.
Limitați cofeina
Unii medici sugerează că mamele trebuie să-și limiteze aportul de cofeină la nu mai mult de 200 de miligrame pe zi sau aproximativ două căni de cafea, ceai sau alte băuturi cofeinizate. Dar pentru a fi în siguranță, întrebați medicul ce recomandă. Evitați drogurile, fumatul și alcoolul!
Limitați stresul
Pe lângă îmbunătățirea stării de spirit generalizate, starea relaxată poate ajuta și la sănătatea sarcinii. Într-un studiu, femeile care au spus că s-au simțit fericite și relaxate, au avut cu 60% mai puține șanse să aibă un avort spontan.
Atenție la glicemie (dacă aveți diabet)
Potrivit Dr. Nichelson, glicemia crescută poate duce la malformații fetale sau chiar avort.
Nu luați medicamente fără acordul meidicului
Dacă luați medicamente (chiar și un remediu fără rețea), treceți întotdeauna pe la cabinetul medicului pentru a vă asigura că este sigur pentru copil. Inhibitori ACE (medicamente pentru inimă), de exemplu, pot provoca malformații ale fătului și vă pot crește șansele de avort. Dacă este posibil, evitați toate medicamentele în timp ce sunteți gravidă. „Acesta este cel mai sigur mod de a avea o sarcină mai sigură”, spune dr. Nichelson.
Mai cititi:
Durerea pierderii unei sarcini
Doua liniutze….
Mi-e dor de bebele meu
Cum am trecut peste pierderea unei sarcini sau despre golul peste care vor creste noi amintiri
Chiuretajul dupa avort