Denumire
stiintifica: Laurus nobilis
Denumire
populara: laur
Prezentare
Dafinul este planta gloriei, a
gloriosilor, a invingatorilor. Cunoscut si sub numele de laur, dafinul a facut
istorie in Antichitate, fiind considerat o planta nobila. Este un arbore de mica
inaltime – maximum 10 metri – ce-si are originile in zona Mediteranei. Apartine
familiei lauraceelor, fiind reprezentativ pentru aceasta grupare de plante.
Frunzele dafinului au forma ovala, margini ondulate, sunt consistente si
lucioase. Pe fata, frunzele au o culoare verde inchis, cerata. Florile dafinului
sunt mici, de culoare alb-galbuie. Fructul este o boaba alungita.
Intreaga planta, dar mai ales frunzele, emana un miros
specific, placut. Motiv pentru care frunzele de dafin poposesc, de multa vreme,
nu numai pe capul celor atinsi de aripa gloriei, ci si in oalele de gatit, ale
noastre, ale tuturor. Dafinul este, in prezent, un condiment recunoscut de
bucataria universala (obisnuitele frunze de dafin). Dincolo de aceasta calitate,
dafinul are, insa, si o serie de proprietati medicinale semnificative.
Pentru uz medicinal se culeg frunzele si
fructele, din care se prepara infuzie, decoct, unguent. Atat din frunzele de
dafin, cât si din fructe, se obtine un ulei – uleiul de dafin – numit si unt de
dafin, mult cautat de reumatici deoarece are proprietatea de a le alina
durerile. Uleiul de dafin este intrebuintat si in industria farmaceutica.
Substante active importante: uleiul
eteric si derivatele acestuia.
Intrebuintari
Dafinul face bine pe intreg
traiectul gastro-intestinal, precum si in sistemele respirator, muscular si
chiar nervos. Mai mult decat atat, dafinul este si un diuretic activ,
contribuind chiar si la declansarea ciclului menstrual. Dafinul, sub forma de
infuzie sau decoct, revigoreaza activitatea stomacala si intestinala, asigurand
echilibru la acest nivel, fiind folosit si in combaterea bronsitele cronice, a
gripei, insomniilor, infectiilor buco-faringiene, durerilor de piept,
sinuzitelor.
Desigur, dafinul are asemenea efecte si atunci cand este
folosit drept condiment, numai ca amploarea e mai redusa, data fiind cantitatea
mica de frunze, puse in mancare in primul rand pentru aromele lor si nu cu
scopuri medicinale.
Va recomandam sa mai cititi si:
Medicina
Naturista
un remediu minune contra racelii?
trebuie sa evitam in timpul tratamentelor
homeopatice?
bine
naturist pentru Psoriazis
gene vegetale ai putea avea?
racelii
remedii naturale pentru febra fanului
mastic omoara Helicobacter pylori
bune 5 antibiotice naturale
lupta impotriva cancerului
secrete pentru intarirea sistemului imunitar
Cure de
sanatate
nevoie de o cura de detoxifiere?
indiana cu pietre calde
pepene rosu
completa
detoxificare in 5 zile
lupta impotriva cancerului la san
detoxifiere pentru femei
ajuta?
hipnoza o metoda terapeutica?
miraculoasa cu usturoi
impotriva cancerului cu varza
de fumat ne face fericiti
rosie – tratamente pentru sanatate
varza?