Perfectionismul si frica de esec sunt parteneri in crime. Copilului tau ii este teama de esec fiindca se teme sa te dezamageasca!
Mama unei fetite de cinci ani ducea mari lupte fiindca acesteia nu ii placea sa scrie. Copilul era inteligent, profesorul ei avea numai cuvinte de lauda si copilul era genial la absolut toate materiile.
Parintii au jucat un rol activ in educatia copilului
Odata intors de la lucru, sotul ei petrecea fiecare minut liber jucandu-se cu ea sau citindu-i. Amandoi au incurajat copilul sa faca lucrurile bine si au continuat sa o laude chiar si atunci cand nu se descurca foarte bine.
Singura problema era ca fetitei nu ii placea scrisul si plangea de fiecare data cand nu se descurca bine sau pierdea un joc, chiar si atunci cand se jucau in familie. Copilul era alergic la esec si incercau sa o lase sa castige de fiecare data cand se jucau impreuna, mi-a spus recent mama.
Parentingul este ca dansul
Parentingul este ca dansul, caci trebuie sa fii in sincron cu energia copilului tau si totusi sa mentii echilibrul. Pe masura ce copilul creste, te va impinge pana la limite si te va testa, uneori cu un anumit scop, alteori pentru a se intelege pe el mai bine.
La varsta de cinci ani este prea devreme sa decizi daca al tau copil nu va simti nicioadata placere pentru scris. Noi, ca parinti, trebuie sa intelegem ca, copiii sunt ca plastilina, sa le oferim timp sa isi dea singuri seama si sa isi dezvolte ceea ce le place si ceea ce nu le place. La fel cu modul in care poate ai depasit placutul bomboanelor si te-ai orientat catre ciocolata neagra, copiii trebuie sa dobandeasca un gust pentru lucruri.
Cand unul din parinti este un perfectionist
Cum vorbeam cu mama fetitei, am presupus ca ea insasi era o perfectionista si imi imaginam cat de imaculata trebuie sa fie casa ei. Ea m-a aprobat razand. Ea a realizat ca propria sa nevoie pentru perfectiune nu ii permitea sa digere faptul ca nu era buna la un anumit lucru. Copilul a preluat de la mama aceasta energie subtila si, prin urmare, stia ca un lucru nereusit ar putea sa nu primeasca raspunsul corespunzator de la parinti, fapt pentru care trebuie sa castige de fiecare data.
Copiii sunt mai destepti decat credem noi
Copiii isi dau seama foarte repede ce ii fac fericiti pe parintii lor si ce ii fac sa reactioneze contrar. Accesele de isterie pe care le fac copii la magazine ii pot face pe parinti sa le cumpere jucaria dorita pentru a le inchide gura, un truc pe care copiii il invata foarte devreme.
Asadar, fii constient ca nevoia ta pentru perfectiune i-ar putea cu usurinta semnala copilului tau ca tot ceea ce este mai putin decat perfect nu este acceptabil si nu o face pe mama fericita, fapt pentru care ei mai degraba nu incearca deloc sau daca o fac si esueaza, lacrimile reprezinta o modalitate buna pentru a te distrage de la a fi dezamagit de ei. Copilul tau se teme de esec fiindca ii este teama sa te dezamageasca pe tine. Perfectionismul si frica de esec sunt parteneri in crime.
In cele mai multe cazuri le spun parintilor sa se implice mai mult in viata copiilor lor si sa petreaca mai mult timp cu ei, in acest caz particular i-am rugat sa faca un pas inapoi si sa ii ofere copilului mai mult spatiu. Permite-i sa esueze, permite-i sa piarda in timp ce se joaca si permite ca ea sa fie “ranita” de ceilalti.
Cand parintii le ofera copiilor spatiu pentru a esua, ei de fapt le transmit ideea ca au incredere in ei ca isi vor reveni din esec – ne spune Sunaina Vohra, Antrenor Certificat in Viata Tineretului si in Viata de Familie la Athena Life Coaching in Dubai.
3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta – sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de ‘experti’ in parenting: ganduri si morala