Patrunjelul

Denumire stiintifica: Petroselinum hortense


Denumiri populare: gagaut, macdeadon, mirodea, patlagele,
petrinjel de casa, magdanos, maidanos, mirodie, petrunjel.


Descrierea patrunjelului


Denumirea utilizata pentru patrunjel in Latina este Petroselinum
hortense
; cuvintele sunt formate din doua cuvinte grecesti: 
Petros“, care inseamna  “piatra” si  “selinon“, care
inseamna 
“telina” sau patrunjel salbatic . Patrunjelul pare sa fie
nativ din Mediterana de Est, parte din Europa de Sud, chiar daca, in Evul Mediu,
patrunjelul a fost unul dintre cele mai cunoscute condimente, fiind folosit
chiar si in Europa de Nord. Anterior, in timpul Evului Mediu, in jurul secolului
3 i.Hr., patrunjelul a fost folosit in diverse produse alimentare, iar in
antichitate, oamenii foloseau frunzele de patrunjel pentru a-si pastra o
respiratie proaspata. In produsele alimentare orientale, patrunjelul a fost un
ingredient foarte apreciat. In prezent, Statele Unite, impreuna cu Canada si
Europa sunt principalii cultivatori de patrunjel.


Cele doua tipuri de planta sunt: Solanum Petroselinum (pentru
radacina) si Petroselinum crispum (pentru frunze). Datorita aromei lor,
frunzele de patrunjel pot stimula apetitul alimentar (acestea sunt utilizate in
supe, salate, carnuri si produse alimentare), in timp ce radacina este folosita
ca o leguma. Din punct de vedere medicamentos, patrunjelul se comporta ca o
planta anticaceroasa. Este important sa se aiba in vedere ca semintele de
patrunjel au un efect afrodiziac remarcabil, prin stimularea glandelor
sexuale.


Proprietatile si beneficiile
patrunjelului


Intre 25-30 mg de patrunjel pe zi sunt suficiente pentru a furniza doza
zilnica de vitamina C. Este important de mentionat ca patrunjelul contine mai
multa vitamina C decat lamaia, portocala sau orice alt fruct. El are cantitati
abundente si de alte vitamine si minerale, cum ar fi: provitamina A, vitamina B,
vitamina E, vitamina K, beta-caroten, magneziu, fosfor, fier, mangan, sodiu,
potasiu, sulf si calciu. Acesta actioneaza ca un antioxidant (elimina toxinele
si mentine elasticitatea vaselor de sange), este un stimulent general, diuretic,
antiseptic, anti-infectios, etc. In afara de acestea, patrunjelul este un
neutralizator al efectelor negative provocate de fumat si a dependentei de
alcool. Printre alte efecte se mai adauga: indreptarea corpului si sistemului
imunitar, are un efect benefic asupra ficatului, splinei, organelor digestive si
endocrine.



Amestecuri si tratamente


Incepand cu solutii cosmetice de curatare pentru fata sau eliminarea
pistruilor, si pana la tratamente pentru diferite boli, patrunjelul se dovedeste
a fi o planta minune, fie ca este vorba de astm, anemie, obezitate, alcoolism,
hepatita virala, infectii, impotenta, sterilitate, boli reumatice, dureri de
dinti, indigestie, paraziti intestinali, tulburari menstruale sau chiar tumori.
De asemenea, este benefic pentru stomac, rinichi, vezica urinara, fluxul de
sange, etc.


Tratamente naturale si proceduri de
aplicare


Sucul de racadina de patrunjel: spalati bine radacinile de
patrunjel, taiati-le in bucati si puneti-le in storcatorul de fructe
centrifugal. Sucul obtinut se consuma imediat, sau se lasa intr-un loc racoros
inchis ermetic. Daca nu aveti un storcator puteti folosi o masina manuala de
macinat carne. Pasta astfel obtinuta se strecoara printr-un tifon, iar resturile
se mai pot folosi in scopuri culinare. Sucul se administreaza in combinatie cu
putin suc demorcov.


Sucul de frunze de patrunjel: sucul de patrunjel verde se
obtine prin mixarea unei maini de frunze proaspete, la care se  adauga 4
linguri de apa; compozitia se lasa 30 de minute la macerat, dupa care se
filtreaza. Sucul obtinut se consuma imediat in combinatie cu putin suc de morov
sau poate fi pastrat la frigider pentru cel mult 4 ore. Se administreaza de 4
ori pe zi, cate 4-6 linguri diluate intr-un sfert de pahar de suc de morcov.


Pulberea de patrunjel: pulberea este obtinuta din macinarea
semintelor de patrunjel, iar apoi cernerea prafului obtinut printr-o sita fina.
Pulberea se patreaza la rece inchisa ermetic. Se administreaza cate ½ de
lingurita de 2-3 ori pe zi.


Cataplasma cu patrunjel: cataplasma se obtine din radacina
de patrunjel data pe o razatoare fina si apoi invelita intr-un tifon. Se aplica
pe locul dureros si se lasa sa actioneze timp de 30-60 de minute. Aceasta cura
dureaza arpoximativ 7 zile.


Atentie!



  • produsele care contin patrunjel nu sunt recomandabile
    pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza. Cu toate acestea, ele pot
    consuma patrunjel in produsele alimentare.
  • diminueaza secretia lactata si o poate chiar opri
    daca pe sani se aplica frunze de patrunjel strivite
  • patrunjelul contine substanta numita apiol care
    stimuleaza contraciile uterine.
  • in doze mai mari de 200 ml (pentru adulti) si de 60
    de ml (pentru copii), sucul de patrunjel poate cauza reactii adverse:
    hiperexcitabilitate nervoasa, deranjamente digestive
  • o doza mai mare de 8 grame de seminte cauzeaza ameteli, spasme,
    deranjamente digestive puternice
patrunjel,petroselinum,hortense,pulbere,cataplasma,suc,radacini,culinar,medicament
Comantarii (0)
Adauga comentariu