Pasta de rosii
Ingrediente:
- 2 – 2.5 kg rosii
- 1 lingurita sare
- 1/2 – 1 ceasca ulei de masline extravirgin de buna calitate
Mod de preparare:
Curata bine rosiile si taie-le in jumatate sau sferturi. daca au prea mult suc stoarce-le putin. Dupa ce le-ai taiat pe toate, pune-le la fiert pe foc mediu, amestecand ocazional, timp de 2-5 minute, pana se inmoaie, apoi adauga 1/2 ceasca ulei si 1 lingurita de sare.
Dupa ce sunt gata trece-le printr-un procesor de alimente sau o sita. Daca alegi procesorul, sosul rezultat trebuie sa il treci print-o sita sa separi seminteele si pielita de pulpa.
In continuare, poti sa alegi una din cele 3 optiuni:
1. daca rosiile nu au fost foarte zemoase pui sosul intr-o tava in cuptorul incins la 150C pentru cca 3 ore
2. daca rosiile au fost suculente sau nua i o tigaie suficient de mare, poti fierbe sosul pe aragaz pana se reduce la o treime sau chiar jumatate. Apoi poti turna sosul ramas concentrat intr-o tava pe care o vei pune in cuptor pentru a se reduce mai bine.
3. fierbe sosul pe aragaz pana se reduce complet, rezultand o pasta groasa, amestecand ocazional sa nu se prinda.
Dupa ce rosiile s-au redus complet, redu si temperatuta cuptorului la 130C pentru inca 2-3 ore.
Sosul / pasta se pune in borcane lasand spatiu si pentru 1-2 degete de ulei. Borcanele se fierb 30 de minute in apa si se lasa la racit la temperatura camerei. Rezultatul trebuie sa arata asa: