Papadia este deosebit de utilă, spun fitoterapeuţii, în tratamentul bolilor
biliare şi hepatice, în dischinezii biliare cu tulburări intestinale, gastrite
hipoacide, obezitate, gută, reumatism, ateroscleroză, varice şi altele. Păpădia
a dovedit că poate să ajute ficatul să elimine toxinele din sânge.
Ceaiul de papadie
Ceaiul de papadie s-a dovedit un bun remediu şi pentru cei care erau
predispuşi să formeze pietre la vezica biliară. În astfel de situaţii, ceaiul se
prepară din frunze şi rădăcini uscate şi tăiate foarte mărunt. Într-o ceaşcă de
apă (200 ml) punem două linguriţe din acest amestec şi lăsăm să clocotească de
4-5 ori. Acoperim vasul şi ceaiul trebuie să se limpezească timp de 15 minute.
Cura cu ceai de papadie
Vom bea două căni pe zi: dimineaţa şi seara. Păpădia este şi un foarte bun
diuretic; ea combate retenţia fluidelor şi are efecte excelente în cistită,
nefrită şi hepatite. De asemenea, ceaiul din rădăcina plantei previne anemia şi
tensiunea oscilantă. Frunzele tinere de păpădie conţin mult bor şi ocupă locul
doi, după varză, în ierarhia vegetalelor care conservă ţesutul osos, prevenind
osteoporoza.
Papadia si pietrele la
rinichi
Studiile recente au mai confirmat şi efectul plantei în cazul pietrelor la
rinichi.
Calculii renali care îi înspăimântă pe bolnavi din cauza durerilor declanşate
pot fi calmate prin infuzia de păpădie. În cazul unor calculi renali de mici
dimensiuni, la recomandarea specialiştilor, fitoterapeuţi şi medici, se bea ceai
de păpădie, zilnic, până le eliminarea pietrei.
Papadia o sursa de lecitina
Mai mult, s-a constatat că planta este şi o sursă valoroasă de lecitină.
Combinată cu urzici, grâu încolţit, nuci măcinate, seminţe de in, mac, sub forma
unei supe, păpădia este benefică pentru creier în boala Alzheimer.