Paducelul sau planta inimii

Paducelul mai este cunoscut si sub denumirea de gherghinar. Pentru calitatile
deosebite in tratarea afectiunilor cardiace, paducelul mai este numit si Planta
inimii.


Creste sub forma de tufe, în special la marginea padurilor de foioase, a
livezilor si pasunilor. Uneori atinge o înaltime de 5 m. Paducelul este cunoscut
din vremuri stravechi pentru efectele terapeutice. Se folosesc cu precadere
florile albe si fructele de culoare rosie. Este bine sa evitati tufele de
paducel de la marginea drumurilor intens circulate. Primavara se poate recolta
coaja, folosita atât în stare proaspata cât si uscata.


Fructele se culeg toamna, iar florile se culeg cel mai bine în stare de
muguri. Paducelul – planta medicinala si aliment Continuam a calatori impreuna
“printre” fructele, legumele, semintele si plantele medicinale cu folosire
directa in alimentatia de zi cu zi


Paducelul este un arbust spinos care creste prin cranguri si la marginea
padurilor. I se mai spune gherghin, maracine-alb sau in engleza
hawthorn.


In Romania avem varietatile care se numesc latineste (Crataegus monogyna
sau Crataegus oxycantha
. Ca planta medicinala se folosesc florile – Flores
Crataegi – florile impreuna cu frunzele – Flores Crataegi cum Folium – si
fructele – Fructus Crataegi. Toate partile plantei contin principii active
(bioflavonide), uleiuri volatile si acizi organici (cafeic, malic, crataegolic,
oleanolic, nicotinic – vitaminaB2) cu actiune sedativ-cardiaca (de linistire a
inimii), asemanatoare valerianei.


Fructele contin si vitaminele C, B, acizi citric si tartric. Bioflavonidele
au un puternic efect antioxidant. Ele intaresc rezistenta peretilor vaselor
sanguine, dilata si relaxeaza arterele. Celelalte substante din paducel scad
nivelul colesterolului si reduc depunerile de grasime de pe peretii arterelor si
din alte testuri (un bun aliat in curele de slabire). Paducelul poate mari
abilitatile erotice atat la barbati cat si la femei prin imbunatatirea
circulatiei la niveleul organelor de reproducere. Fructele de paducel au o
actiune astringenta a mucoaselor, reduc umflarea acestora si secretarea de mucus
in exces. Asupra rinchilor au o actiune usor diuretica. Prin continutul de
bioflavonide paducelul are insusirea de a regla tulburarile nervoase ale inimii,
exercita o actiune calmanta asupra sistemului nervos, scade tensiunea arteriala,
mareste circulatia la nivelul inimii, creierului si a altor organe. Se recomanda
in anghina pectorala, tulburari de menopauza, ateroscleroza, emotivitate
excesiva, nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie.


Paducelul este folositor si in cazul umflarii mainilor si a picioarelor, a
urinarii nocturne excesive la bolnavii cardiaci, in cazul tulburarilor specifice
premenopauzei (bufeuri, palpitatii, stari de neliniste si nervozitate); in
nevroze, stari de anxietate, atacuri de panica, agresivitate marita si tulburari
de comportament la copii. Florile acestei plante sunt printre cele mai bine
tolerate si mai nenocive remedii vegetale din lume. Toate testele de laborator
sau clinice pun in evidenta faptul ca si atunci cand este folosit in cure de
foarte lunga durata, de peste 6 luni, paducelul nu produce tulburari organice
sau de alta natura. Tratamentul de lunga durata cu flori de paducel are efecte
aproape magice asupra persoanelor in etate.


Studii facute in Franta arata ca administrarea a 2-3 cani pe zi de infuzie
combinata, in cure de foarte lunga durata (6 luni minimum), previne aparitia sau
agravarea bolilor de inima si a bolilor vasculare, previne depresia si alterarea
capacitatilor mentale ivite odata cu varsta. Mai mult, studii facute in spitale
universitare au aratat cresterea cu pana la 40% a capacitatii de efort a
batranilor tratati cu paducel. FRUCTELE DE PADUCEL Am dori sa completam
informatiile de mai sus cu cele referitoare la importanta acestuia pentru
dietoterapie.. Dietaoterapia chineza foloseste pe larg fructele de paducel in
tratarea multor dezechilibre energetice. In Orient, paducelul se foloseste mai
mult ca fruct decat ca flori sau/si frunze.


Fructul seamana cu un mar paduret, ca forma si marime, rosu la culoare. Cel
ce se gaseste pe piata in Canada, este obtinut in principal de la varietatile
orientale de paducel: Crataegus pinnatifida (paducelul chinezesc) sau Crataegus
cuneata (paducelul japonez). Proprietati: au un gust dulce acrisor, cu o natura
calda din punct de vedere energetic si actioneaza asemanator acupuncturii, in
mod direct asupra meridianelor energetice ale splinei-pancreasului, stomacului
si ficatului. . Functiuni: promoveaza digestia, inlatura indigestiile, activeaza
fluxul de energie (qi) si al circulatiei sangelui, inlatura stagnarile si
viermii intestinali. Fructele de paducel sunt folosite in tratamentul
indigestiei cu retentie de carne in stomac, a maselor (tumorilor) abdominale,
senzatiei de greutate si preaplin in piept sau in abdomenul superior, in
tratamentul diareei, dizinteriei, durerilor de spate, a celor date de hernie,
durerilor abdominale postpartum (dupa nastere), dismenoreei, indigestiilor date
de lapte la copii mici. Fructele de paducel ajuta efectiv la digerarea
grasimilor, previn intrarea excesiva a lor in circuitul sanguin si indepartarea
acestora prin scaun. Prepararea si consumul fructelor de paducel: Fructele
uscate de paducel (in limba chineza Shan Zha) se pot procura din magazinele
alimentare chinezesti sau cele de plante medicinale.


1. Fructele de paducel se pot consuma in stare proaspata (unde sunt
accesibile in aceasta forma) insa in general ca decoct al fructelor uscate,
fierte singure ori impreuna cu alte plante medicinale sau ca adaos la unele
feluri de mancare. In China se folosesc ca adaosuri la bauturi, jeleuri, gemuri,
si pentru obtinerea unor gustari dintre care cele mai populare sunt “haw flakes”
si Tang Hu Lu. Fructele de Crataegus pubescens sunt cunoscute in Mexic sub
numele de tejocotes si se consuma proaspete, gatite sau in gemuri pe timpul
iernii.


2. Se pot adauga la mancarurile cu carne de pasare sau cu peste pentru a
fragezi carnea sau oasele.


3. Fierturile de fructe de paducel se pot folosi pentru aplicari exterioare,
direct pe piele.


Paducelul intra in comozitia multor remedii pentru acnee si varice.


4. Fierbeti 15 g de fructe de paducel cu 2-3 cani de apa si beti zilnic
ceaiul rezultat ca tratament pe termen lung pentru hipertensiune,
colesterolemie, si pentru prevenirea bolilor de inima.


5. Ca varianta pentru colesterol ridicat sau conta excesului de greutate beti
zilnic ceai obtinut din fierberea a 12 g de fructe de paducel si o jumatate de
frunza de lotus.


6. Fierbeti 15 fructe de paducel si adaugati la ceaiul rezultat 1.5 g fenel
pisat (Ferula communs). Beti zilnic dimineata in cazul herniilor intestinului
subtire.


7. Prajiti in tigaie fructe de paducel pana la transformarea lor in “carbune
de paducel”


8. Rasniti 6-9 g de carbune de paducel. Consumati pulberea rezultata cu apa
calda ca remediu natural pentru durerile abdominale date de gastrita cronica,
enterita si dizinterie.


9. Fierbeti 3 g de carbuni de paducel cu 6 g fructe de paducel uscat. Ceaiul
rezultat se poate administra in cazul diareei la copii.


10. Fierbeti 10 g fructe de paducel cu 6 g de coaja uscata de portocala si
beti ceaiul rezultat in cazul indigestiilor date de consumul de carne.


11. Pentru dureri postpartum sau dureri la ciclu (dismenoree) se poate bea
ceai de fructe de paducel sau in combinatie cu radacina de angelica (Angelica
Chinensis).


12. Vin tonic de paducel – amestecati uramatoarele ingrediente si lasati la
macerat intre 10-30 de zile: 250 g fructe de paducel uscate, 250 g fructe
proaspete de logan (Dimocarpus longan), 30 g curmale rosii chinezesti, 30 g
zahar brun si 1 litru de vin de orez (se poate folosi si vodka).


13. Se beau 30 ml de vin tonic pentru inlaturarea durerilor musculare, a
durerilor cauzate de artrita, a vederii incetosate, a durerilor de mijloc si de
picioare la persoanele in varsta. (Atentie: consultati medicul de familie
referitor la consumul de alcool!).


Precautii si contraindicatii – evitati consumul excesiv de remedii din fructe
de paducel daca aveti regurgitari, hiperaciditate sau constipatie; – reactiile
secundare sunt foarte rare si apar doar la extracte concentrate.


. .


 

Comantarii (0)
Adauga comentariu