Multe mamici din comunitatea DC intreaba adesea daca, cum si cati bani de buzunar ar trebui sa primeasca copiii pentru treburile casnice pe care le fac. Catalina de exemplu, ne spune:
“Acum, ca cel mai mare fiu al meu are aproape 10 ani, simt ca este destul de mare ca sa ne ajute mai mult in casa. El isi face deja curat in camera si alte lucruri, dar as vrea sa ajute mai mult, cum ar fi asezarea mesei sau aruncatul gunoiului, dar sotul meu crede ca ar trebui sa-i acordam o alocatie saptamanala pentru aceste sarcini suplimentare, lucru cu care eu nu sunt de acord. Treburile casnice ar trebui sa fie o parte a vietii… in ce moment credeti ca copiii trebuie sa primeasca bani de buzunar pentru acestea si cat este corect?”
Exista trei factori pe care parintii trebuie sa ii ia in considerare:
1. Indatoririle membrilor familiei
Deoarece copiii traiesc sub acelasi acoperis cu restul familiei, se asteapta ca acestia sa contribuie la functionarea generala a gospodariei, cum ar fi: asezarea hainelor murdare in cosul de rufe, asezarea farfuriilor pe masa, stersul prafului, etc. Adultii ar trebui, de asemenea, sa stranga dupa ei insisi, oferind un exemplu pozitiv copiilor.
2. Putina educatie financiata pentru copii
Copiii, in special cei peste 10 ani, au nevoie de oportunitatea de a invata sa gestioneze banii. Astfel, o alocatie care este legata de managementul financiar al invatarii poate fi o idee buna. De exemplu, oferiti-i copilului o alocatie undeva intre 5 si 10 ron pe saptamana (la alegerea dvs. suma) si apoi spuneti-i sa puna deoparte ceva (sa zicem 1 ron pe saptamana) pentru a-i oferi unei asociatii de caritate si apoi restul ramas il poate cheltui cum doreste.
Explicati-i clar cum va asteptati sa foloseasca acesti bani, cum ar fi bilete pentru un film, dulciuri, carti, jocuri, cadouri de sarbatori, etc. Il puteti invata sa-si planificile ce vrea sa faca cu acei bani si cat timp trebuie sa economiseasca pentru a-si cumpara un lucru, indrumandu-l spre responsabilitate financiara.
3. Compensatii pentru sarcini suplimentare
Cand copiii indeplinesc sarcini care le depasesc limita, atunci pot fi rasplatiti pentru munca lor. Tunsul gazonului, curatarea garajului sau subsolului, ingrijirea fratilor mai mici sau ordonarea hainelor in propriul dulap, se incadreaza in aceasta categorie.
Acum, intrebarea evidenta este: ce se intampla daca copilul refuza sa-si faca curat in dormitor, sa ajute la aranjarea mesei pentru cina, sa isi puna haine murdare in cosul de rufe sau sa stranga jucariile? Parintii pot decide sa nu mai primeasca “alocatia” stabilita sau sa retraga privilegii, cum ar fi timpul petrecut in fata micilor ecrane sau sa recurga la reciprocitate: “Din moment ce nu m-ai ajutat cu ce te-am rugat in aceasta saptamana, nu vei mai putea sa te joci pe tableta in acest weekend”.
Cand folositi oricare dintre aceste tactici, tineti cont de obiectivul dvs., si anume ca: copilul contribuie la functionarea generala a gospodariei si ca invata sa gestioneze banii.
Atunci cand copilul dvs. indeplineste o sarcina, oferiti-i apreciere!
Despre meseria de mama, merita citit si:
Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi
Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul – primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.