Se pare că părinții de astăzi găsesc mai mult timp pentru familie ca niciodată.
Se pare că părinții de astăzi chiar pot face totul. Cu toate că mulți dintre noi lucrăm în afara casei, se dovedește că petrecem mai mult timp cu copiii noștri decât părinții din generațiile anterioare, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine, au studiat 122.271 de părinți (68.532 mămici și 53.739 tătici) din Canada, Marea Britanie, SUA, Danemarca, Norvegia, Franța, Germania, Olanda, Italia, Spania și Slovenia, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu cel puțin un copil mai mic de 13 ani.
Conform jurnalelor păstrate de subiecți între 1965 și 2012 ale activităților lor zilnice – lucruri precum pregătirea meselor copiilor, hrănirea și baia, schimbarea scutecelor și hainelor, a pune copiii la culcare, a se trezi în miezul nopții oferind îngrijiri medicale, cititul și joaca – toate dintre cele 11 națiuni occidentale (excepția a fost Franța) au arătat o creștere a duratei de timp petrecut de ambii părinți cu copiii lor.
Iată cum se descompun toate: în 1965, mamele petreceau în medie 54 de minute pe zi îngrijindu-și copiii, în timp ce mamele din 2012 au petrecut de două ori această durată pe zi. Și în timp ce tăticii din 1965 petreceau în medie doar 16 minute pe zi cu copiii lor, tăticii de astăzi petrec în medie 59 de minute pe zi.
Destul de impresionant!
Și atenție! Când cercetătorii au împărțit datele din 2012 în două categorii – părinții cu educație universitară față de părinții fără – au descoperit o diferență destul de interesantă: mamele cu studii universitare petreceau aproximativ 123 de minute zilnic îngrijindu-și copiii, comparativ cu 94 de minute petrecute de mamele care nu au mers la facultate. Și tăticii cu facultate petreceau aproximativ 74 de minute pe zi cu copiii lor, față de 50 de minute ale tăticilor fără studii universitare.
Coautorul studiului, Judith Treas, a declarat că a găsit această constatare deosebit de surprinzătoare. „Conform teoriei economice, salariile mai mari ar trebui să descurajeze părinții bine educați, pentru a petrece timp suplimentar cu copiii”, a explicat ea. „De asemenea, ei au bani pentru a plăti o bonă pentru îngrijirea copiilor”.
Potrivit lui Treas, acesta poate fi rezultatul tendinței de „parenting intensiv”. „Timpul petrecut de părinți cu copiii este considerat critic pentru rezultatele cognitive, comportamentale și academice pozitive”, a spus ea. „Părinții contemporani doresc să fie mai implicați în viața copiilor lor decât au fost părinții lor. Aceste credințe au pus stăpânire printre cei mai bine educați rezidenți ai țărilor occidentale și se difuzează, de asemenea, cu omologii lor care au mai puțină școlarizare.”
Indiferent care este motivul, această nouă cercetare ar trebui să contribuie la eliminarea presiunii de către toți părinții care lucrează cu vinovăție atunci când se gândesc dacă petrec suficient timp cu copiii lor!
4 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta – sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de ‘experti’ in parenting: ganduri si morala
5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau