Pubertatea – perioada din viața unei persoane în care corpul suferă transformarea de la copil la adult – poate fi un moment interesant, dar și înfricoșător pentru un copil. Este o perioadă de schimbări uriașe – atât fizic, cât și emoțional.
Citește mai departe pentru a afla la ce să te aștepți de la fete și băieți și cum să îți ajutați copilul să facă față situației în care pubertatea începe devreme.
Pubertatea pentru fete
La pubertate, corpul unei fete trece prin multe schimbări, inclusiv abilitatea nou dezvoltată de a avea copii. Unele dintre diferențele fizice observate de fete includ:
- Începutul dezvoltării sânilor. Creșterea sânilor este adesea primul semn al pubertății. Pe măsură ce sânii apar, nu este neobișnuit ca unul să fie mai mare decât celălalt.
- Creșterea părului. Părul va crește în zona pubiană și sub brațe.
- Schimbarea formei corpului. Șoldurile unei fete tind să se lărgească, iar talia va deveni mai mică pe măsură ce trece prin pubertate. De asemenea, corpul ei va începe să stocheze grăsime pe abdomen, fese și picioare.
- Debutul menstruației. Majoritatea fetelor vor avea prima menstruația (numită menarha) între 10 și 15 ani – de obicei între doi și trei ani după ce sânii încep să se dezvolte.
Pubertatea pentru băieți
Printre schimbări băieții vor observa:
- O creștere accelerată. Brațele, picioarele, mâinile și picioarele unui băiat pot crește rapid, pe măsură ce se înalță și umerii se lățesc.
- Modificări ale penisului și ale testiculelor. Penisul și testiculele vor crește, iar băieții pot experimenta mai multe erecții ca urmare a creșterii hormonilor sexuali.
- Vocea se aprofundează. Băieții dezvoltă voci mai profunde (vor avea o voce mai groasă).
- Creșterea părului. Părul va începe să crească pe picioare, față, axile și în zona pubiană.
Când apare pubertatea?
În mod tradițional, liniile directoare pediatrice indicau că majoritatea fetelor au intrat în pubertate între 8 și 13 ani și băieții între 9 și 14 ani. Cu toate acestea, pare să existe o tendință către fetele care intră în pubertate la o vârstă mai mică. Studii recente arată că pubertatea poate începe cu un an mai devreme decât indicațiile anterioare, spune Paul Kaplowitz, MD, șef de endocrinologie la Centrul Medical Național al Copiilor din Washington, DC și autorul viitoarei cărți Early Puberty in Girls: The Essential Guide to Coping with This Common Problem (Ballantine Books, February 2004)).
Pubertatea timpurie pare a fi mult mai frecventă la fete decât la băieți, adaugă dr. Kaplowitz, dar fiți siguri că: „Semnele de pubertate la fetele cu vârste cuprinse între 7 și 8 ani sunt destul de frecvente și nu indică de obicei o problemă gravă”.
Când ar trebui să fie preocupați părinții?
„Dacă fiica voastră trece în mod clar prin pubertate înainte de vârsta de 8 ani, ar trebui să fie văzută de un medic pediatru sau de un medic de familie care poate decide dacă este necesar să se prezinte la un specialist”, sugerează el. De asemenea, rețineți că aspectul părului pubian nu este același lucru cu pubertatea, deoarece hormonii care determină creșterea părului pubian provin din glandele suprarenale, în timp ce hormonii care favorizează creșterea sânilor provin din ovare, explică dr. Kaplowitz.
Cum îți poți ajuta copilul să treacă prin perioada pubertății?
Dacă se dovedește că al tău copil trece printr-o pubertate timpuriu, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-i ușura tranziția în ceea ce poate fi un moment neliniștitor pentru el.
- Vorbește-i. „A fi diferiți în orice mod de prietenii lor poate fi traumatic pentru copil”, spune LuAnn Moraski, DO, profesor asistent și director al Programului Med-Peds de la Colegiul Medical din Wisconsin. „Începeți să discutați despre „creștere” și despre cum se poate întâmpla acest lucru mai devreme. Dacă copiii știu la ce să se aștepte, vor fi mai puțin îngrijorați că este ceva „în neregulă” cu ei.”
- Împărtășiți-vă preocupările cu medicul copilului. „Discutați cu medicul copilului – el sau ea ar putea să vă potolească temerile” sfătuiește dr. Moraski.
- Căutați cu un specialist, dacă este necesar. În cazul în care medicul copilului este îngrijorat, acesta poate trimite copilul la un endocrinolog pediatric pentru evaluare suplimentară.
- Asigurați-vă copilul cu privire la schimbările pe care le suferă corpul său. „Dacă medicul copilului consideră că dezvoltarea sa este normală, explicați-i că el este ca un „lider al grupului”, iar alții îl vor ajunge din urmă”, spune dr. Moraski. De asemenea, fiți deschiși la probleme cum ar fi folosirea deodorantului și alegerea unui sutien.
- Copilul trebuie să știe că este iubit. Arată-i copilului prin cuvinte și acțiuni că este iubit necondiționat exact așa cum este.
Prima menstruatie a fiicei tale: cum o pregatesti
Fiica mea are 12 ani. Nici nu stiu cat de repede au trecut anii…Anul acesta, fiica mea este in clasa a sasea. Pot spune ca acum prezinta un interes deosebit fata de haine, par, machiaj, muzica si desigur pierderea timpului pe Facebook…Indeletniciri de adolescente…
Cred insa ca asta este varsta intre doua anotimpuri; cea a copilariei si a adolescentei. Inca s-ar mai juca cu papusile insa s-ar mai catara in in copaci, inca ar mai fugi cu prietenele prin parc…dar pe alta parte descopera primii fiori ai adolescentei citeste in continuare despre prima menstruatie a unei fete si dilemele unei mamici.
Despre pubertatea copiilor nostri, merita citit si:
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce
Mami, vreau sa ma machiez! – cand, cum, cat iti lasi fiica sa se machieze?
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
23 de idei pentru a-ti imbunatati relatia cu copilul tau adolescent
Suport online – cel mai important forum al parintilor de adolescenti
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.