Meniu special de Craciun-2015

Meniu special pentru Craciunul 2015

Iata si al 8-lea an consecutiv in care va prezentam cate un meniu pentru Sarbatorile de iarna. Pofta Buna si Sarbatori Fericite!

Dar inainte de asta va sugeram sa trageti cu ochiul si la meniurile din anii trecuti:

Si acum va prezentam retetele pe larg:

Aperitiv:
Ciuperci coapte cu ricotta
Bruschetta cu vinete si menta

Fel principal:
Pui fript cu ciuperci… cu:
Garnitura de cartofi si legume coapte

Desert:
Red Velvet Cheesecake

Bauturi:
Cocktail Americana
Cocktail cu aroma de iarna

Ciuperci coapte cu ricotta

Ingrediente:

  • 75g ricotta
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 chilli rosu, tocat, fata seminte
  • sare de mare
  • piper negru proaspat macinat
  • 2 linguri oregano proaspat, tocat
  • 1 mana de Parmesan ras
  • 4 ciuperci mari, curatate bine
  • ulei de masline
  • 1 mana ierburi proaspete

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 220ºC / 425ºF / gaz 7. Pune ricotta intr-un castron cu coaja de lamaie, ardeiul iute, un pic de sare si piper. Bate bine cu o lingura de lemn, apoi incorporeaza oregano si Parmesanul.

Indeparteaza cu grija coditele ciupercilor (de care nu avem nevoie) iar palarioarele amesteca-le cu un pic de ulei, sare si piper. Pune-le cu susul in jos pe o tava de copt, astfel incat acestea pot fi umplute cu cantitati mici din amestecul de ricotta.

Pune cu atentie cate o lingura din umplutura in ciuperci, presara un pic Parmesan si lasa-le in cuptorul preincalzit pana devin aurii – aproximativ 15 minute. Se servesc pe o farfurie mare, presarate cu cateva ierburi preferate.

Bruschetta cu vinete si menta

Ingrediente:

  • 2 vinete, taie pe lungime, felii de 3 mm
  • ulei de masline extra-virgin
  • otet
  • cateva frunze de patrunjel verde, tocat
  • o mana mica de menta proaspata, tocata fin
  • 1 catel de usturoi, tocat fin
  • sare de mare
  • piper negru proaspat macinat

Preparare:

Se incalzeste o tigaie grill si se gatesc vinetele felii pe ambele parti. Probabil va trebui sa faci acest lucru in mai multe loturi, fiindca feliile vor fi puse una langa alta in tigaie.

In timp ce vinetele sunt pe grill, pune in alt vas 8 linguri de ulei de masline si 3 linguri de otet, patrunjel, menta si usturoi, si se condimenteaza cu sare si piper.

Atunci cand vinetele sunt gata, adauga-le in sos si amesteca, apoi verifica din nou de condimente si imparte-le pe felii de bruschetta.

Pui fript cu ciuperci

Ingrediente:

  • ulei de masline
  • 1 ceapa, tocata marunt
  • 4 catei de usturoi, tocati
  • 500g mix de ciuperci, tocate
  • o legatura cimbru proaspat
  • 1 lamaie
  • sare de mare
  • piper negru proaspat macinat
  • o mana semine de pin
  • doua maini de pesmet
  • 1 ou batut
  • 1 pui de cca 1.5kg

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 240 ° C / 475 ° F / gaz 9. Se incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie mare la foc mediu. Adauga ceapa si usturoiul si se caleste timp de aproximativ 10 minute pana se inmoaie, dar nu se coloreaza. Adauga ciupercile cu putin din cimbru. Se prajeste timp de 5 pana la 10 minute, pana cand ciupercile devin usor crocante. Opreste focul si adauga coaja rasa de lamaie. Se lasa la o parte sa se raceasca intr-un castron.

Dupa ce amestecul s-a racit, folosind mainile curate amesteca semintele de pin si pesmetul, apoi adauga oul. Cu atentie, impinge degetele intre carne si pielea de pe partea de sus a puiului apoi creaza usor un buzunar pentru umplutura. Impinge un sfert din umplutura in acest buzunar si ruleaza amestecul ramas in bile, apoi pune-le deoparte. Taie lamaia in jumatate si aseaz-o in cavitatea puiului impreuna cu crengutele de cimbru ramase. Aseaza puiul intr-o tava, stropeste-l cu ulei de masline, si  condimenteaza-l cu sare si piper.

Pune tava in cuptorul preincalzit si seteaza caldura pana la 200 ° C / 400 ° F / gaz 6. Lasa-l timp de 40 de minute, apoi adauga in tava bilele de ciuperci ramase. Se mai lasa inca 35 minute pana se rumeneste frumos. Pentru a verifica daca puiul este gatit, infige un bat in cea mai grasa parte a coapsei – in cazul in care sucurile ies clare, puiul tau este gata. Lasa-l sa se odihneasca timp de 10 pana la 15 minute, acoperit cu folie de aluminiu, apoi se serveste cu cartofi copti si legume de sezon (reteta mai jos).

Garnitura de cartofi si legume coapte

Ingrediente:

  • sare de mare
  • 1kg cartofi, decojiti
  • 750g morcovi, curatati
  • 500g sfecla, spalata bine
  • 1/2 buchetel rozmarin proaspat
  • 1/2 caciulie de usturoi, zdrobita usor
  • ulei de masline
  • 1 lingura miere
  • otet balsamic

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 190ºC / 375ºF / gaz 5.

Adu trei tigai de apa sarata la fiert. Taie cartofi mari in jumatate si lasa-i pe cei mici intregi. Aseaza cartofii intr-o cratita din cele trei si opareste-i 5 – 10 minute, sau pana cand fierb pe jumatate. Scurge cartofii, apoi lasa-i sa se usuce. Repeta procedeul cu morcovii si sfecla.

Condimenteaza cartofii cu rozmarin, jumatate din cateii de usturoi, o burnita de ulei de masline, sare si piper, apoi pune-i intr-o tava mare. Langa ei aseaza morcovii si sfecla, pastrand totul separate; la fel, pune putin ulei si asezoneaza bine cu sare si piper.

Imprastie usturoiul ramas si pune toate legumele in cuptorul fierbinte pentru aproximativ 20 – 30 de minute, pana cand devin crocante si aurii – aproximativ 10 minute inainte de a fi gata, pune mierea peste morcovi si adauga putin balsamic pe sfecla, apoi aseaza-le din nou in cuptor.

Red Velvet Cheesecake

Ingrediente:

  • 1 1/2 ceasca biscuiti graham de ciocolata/sfaramati
  • 1/4 ceasca unt, topit
  • 1 lingura zahar
  • 3 pachete crema de branza
  • 1 1/2 ceasca zahar
  • 4 oua batute usor
  • 3 linguri cacao
  • 1 ceasca smantana
  • 1/2 ceasca iaurt gras
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 1 lingurita otet alb
  • 30ml colorant rosu de calitate (sau folositi suc de sfecla)
  • 1 pachet crema de branza
  • 1/4 ceasca unt moale
  • 2 cesti zahar pudra
  • 1 lingurita extract de vanilie

Preparare:

Se amesteca impreuna firimiturile de biscuiti graham cu untul topit, si 1 lingura zahar granulat; apasa amestecul cu degetele intr-un start egal, intr-o tava rotunda.

Bate cu mixerul cele 3 pachete de branza cu 1 1/2 ceasca de zahar tos la viteza medie, timp de 1 minut. Adauga ouale si urmatoarele 6 ingrediente. Se toarna aluatul peste baza de biscuiti.

Coaceti la 160°C timp de 10 minute; se reduce focul la 150°C, si se coace timp de 1 ora si 15 minute sau pana cand centrul este ferm. Opreste cuptorul si mai lasa sa stea tarta acolo inca 30 de minute, dar treci cu lama cutitului si dezlipeste tarta de laterala tavei. Se lasa la racit apoi 30 de minute, si la frigider inca 8 ore.

Bate 1 pachet de crema de branza si 1/4 ceasca unt moale la viteza medie cu un mixer electric pana se omogenizeaza; se adauga treptat zaharul pudra si vanilia. Se distribuie uniform peste partea de sus a prajiturii cu branza. Se scoate din tava, se orneaza dupa preferinta si se serveste.

Cocktail Americana

Ingrediente:

  • 1/2 parte bourbon
  • 1 lingurita sirop de artar
  • putin Martini Bitters
  • 4 parti Martini Prosecco
  • 1 cireasa, ornament

Preparare:

Pune intr-un pahar de cocktail bourbonul, siropul de artar si Martini Biters. Cu atentie adauga Martini Prosecco rece si pune cireasa.

Cocktail cu aroma de iarna

Ingrediente:

  • 15ml suc de clementine, plus putin extra
  • scortisoara pudra
  • 50ml cognac
  • 30ml Martini Bianco

Preparare:

Umezeste marginea paharului in suc si inmoaie-o apoi in scortisoara. Amesteca bine restul ingredientelor intr-un shaker cu gheata, si toarna in pahar (fara cuburile de gheata).

SUPEREVA.RO va ureaza Sarbatori Fericite si Pofta Buna !!!

meniu,2015,2016,retete,craciun,sarbatori de iarna,mancare,pui,aperitiv,desert,jamie oliver,bauturi,garnitura
Comantarii (0)
Adauga comentariu