Meniu special pentru Craciunul 2014
A sosit si sezonul sarbatorilor. La un pas distanta se afla Craciunul iar gospodinele parca sunt conectate la priza 🙂 Fiecare are propriul meniu de Craciun si Anul Nou, insa pentru cele care vor ceva mai special sau pur si simplu altceva, SuperEva va prezinta meniul pentru 2014, asa cum v-a obisnuit in fiecare an. Pofta Buna si Sarbatori Fericite!!.
Dar inainte de asta va sugeram sa trageti cu ochiul si la meniurile din anii trecuti:
- Meniu special de Craciun-2013
- Meniu special de Craciun-2012
- Meniu special de Craciun-2011
- Meniu special de Craciun-2010
- Meniu special de Craciun-2009
- Meniu special de Craciun-2008
Si acum va prezentam retetele pe larg:
Aperitiv:
Rulouri cu ciuperci
Toast cu somon si hrean
Fel principal:
Gratin de telina
Curcan wellington cu
Cartofi copti
Desert:
Tarta de migdale cu smochine
Jeleu de clementine
Spuma de ciocolata
Rulouri cu ciuperci
Ingrediente:
- 1 ceapa
- 2 tulpini de telina
- ulei de masline
- 500g ciuperci chestnut
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura mustar Dijon
- 100ml vin alb
- sare
- piper negru proaspat macinat
- 80g pesmet
- 1/2 buchetel de patrunjel
- 2 codite de cimbru
- 2 foi de aluat foietaj (640g)
- lapte de migdale
- 2 linguri seminte de susan
Preparare:
Se incalzeste cuptorul la 200ºC si se pregateste o tava cu hartie de copt.
Toaca fin ceapa si telina. Se incalzeste 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie mare la foc mediu-mare, apoi se adauga legumele tocate. Se calesc timp de 10 pana la 15 minute, sau pana devin aurii. Intre timp, se toaca marunt ciupercile, se zdrobeste usturoiul si se adauga peste ceapa. Se mai lasa pe foc inca 5 minute, sau pana cand ciupercile incep sa se inmoaie. Adauga mustarul si vinul, asezoneaza cu sare si piper, apoi se reduce focul la mic. Gateste inca 5 pana la 10 minute, sau pana cand tot lichidul a fiert si s-a evaporat. Se lasa la racit.
Incorporeaza in amestecul de ciuperci si pesmetul, adauga frunzele de patrunjel tocate si cimbrul. Se amesteca bine si se asezoneaza dupa gust.
Se taie foile de aluat pufos in jumatate pelungime astfel incat sa aiba patru bucati de dimensiuni egale. Toarna un sfert din amestecul de ciuperci pe mijlocul unei foi si se ruleaza.
Perie laptele de migdale (sau lapte de vaca) de-a lungul marginilor de aluat, sa se lipeasca. Apasa marginile pentru a le sigila, apoi prin presare cu o furculita. Repeta procedeul si cu restul ingredientelor, apoi se taie fiecare lungime in patru bucati egale.
Aseaza rulourile pe tava de copt, unge-le cu lapte de migdale si presara peste semintele de susan. Se lasa in cuptorul incins timp de 25 – 30 de minute, sau pana devin aurii, apoi se pot servi.
Toast cu somon si hrean
Ingrediente:
- 1/2 lingurita hrean ras
- 1/2 paharel crema de branza
- un varf de sare
- un varf de piper negru macinat
- putin suc de lamaie
- o paine ciabatta
- ulei de masline extra virgin
- 300g somon afumat
- 1/2 cutiuta creson
Preparare:
Adauga ½ lingurita de hrean peste crema si amesteca bine. Se presara sare, piper negru proaspat macinat si se stoarce sucul de lamaie (dupa preferinta), apoi se amesteca din nou. Taie o paine ciabatta in felii groase de 1 cm, prajeste-o sau rumeneste-o pe grill si burniteaza un pic de ulei de masline extra virgin. Aseaza apoi feliile de somon afumat, adauga amestecul de hrean, apoi decoreaza cu putin creson. Se termina cu cateva picaturi de ulei de masline extra virgin si un pic de suc de lamaie.
Gratin de telina
Ingrediente:
- 1kg cartofi, taiati in felii de 1 cm grosime
- 1 telina, taiata in felii de 1 cm grosime
- 1 ceapa taiata in felii subtiri
- sare si piper dupa gust
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 75g branza Cheddar razuita
- 600ml smantana grasa
- un manunchi de patrunjel tocat
Preparare:
Se incalzeste cuptorul la 200°C. Pune cartofii, telina si ceapa intr-un vas termorezistent. Asezoneaza dupa gust. Adauga usturoiul, ¾ din branza, smantana si patrunjelul. Cu o lingura amesteca totul usor. Se presara branza suplimentar, si se coace in cuptorul preincalzit timp de 50 de minute, sau pana cand se prinde o frumoasa culoare aurie. Se presara peste frunze de patrunjel si se serveste.
Curcan wellington
Ingrediente:
- 1,6 kg piept de curcan fara piele
- sare de mare si piper negru proaspat macinat
- ulei de masline
- un buchetel de cimbru proaspat
- 340 g gem de merisoare
- 25 grame ciuperci porcini uscate
- sase fasii de bacon afumat
- trei crengute de rozmarin proaspat
- 600 grame amestec de ciuperci tocate
- un picior de curcan
- un morcov taiat cubulete
- o tulpina de praz taiata cubulete
- o ceapa
Preparare:
incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Aseaza pieptul de curcan pe un tocator si taie-l usor astfel incat sa il deschizi ca o carte. Asezoneaza-l cu sare, piper si ulei de masline. Presara jumatate din cimbru, apoi intinde jumatate din cantitatea de gem. Impatureste-l astfel incat tot amestecul sa ramana in interior, iar pentru a nu se dezmembra foloseste cateva scobitori (asezoneaza-l din nou cu sare, piper si ulei de masline). Transfera curcanul pe o tava si pune-l in cuptorul incins timp de 60 sau 70 de minute, sau pana cand prinde o crusta frumoasa.
intre timp, inmoaie ciupercile porcini in apa fiarta. Dupa cinci minute amesteca cu o furculita.
Adauga baconul intr-o tigaie cu o picatura de ulei, la foc mediu, si caleste-l pentru 5 sau 10 minute. Adauga frunzele de la doua crengute de rozmarin pentru 30 secunde, apoi scoate totul din tigaie cu o lingura dar lasa grasimea de la bacon.
Adauga ciupercile proaspete in tigaia cu grasime, presara putina sare si piper.
Stoarce si toaca ciupercile porcini, adauga-le in tigaie si pune 2 linguri din apa in care au stat la inmuiat. Mai lasa ciupercile pe foc 10 sau 15 minute sau pana cand devin aurii.
Pentru sos se caleste in doua linguri de apa piciorul de curcan cu morcovul, telina si ceapa. Se incorporeaza faina, un varf de sare si piper proaspat macinat. Dupa ce faina s-a incorporat bine adauga 2 linguri de gem, crengutele de rozmarin ramase si 2 l de apa fierbinte. Adu totul la fierbere si lasa totul la foc mic aproximativ doua ore sau pana cand se reduce bine si se ingroasa. La final se strecoara si se incalzeste inainte de servire.
Dupa ce iupercile sunt gata, adauga un cubulet de unt si amesteca bine. Pune totul intr-un procesor de alimente si mixeaza bine. Se lasa la racit.
Odata ce pieptul de curcan si ciupecile sunt reci, te poti apuca de asamblare.
Presara putina faina pe o suprafata de lucru si intinde un pachet de aluat foietaj. Pregateste o tava pentru copt si un unge-o cu putina grasime si faina.
intinde jumatate din umplutura de ciuperci in mijlocul aluatului pentru a acoperi o suprafata de aceeasi dimensiune ca si pieptul de curcan. Scoate scobitorile, apoi aseaza pieptul de curcan si intinde restul de umplutura deasupra acestuia, acoperindu-l. Se aseaza bacon-ul crocant si rozmarinul deasupra, apoi se ung marginile aluatului cu ou batut. Aseaza a doua foaie de aluat peste curcan si amestecul de ciuperci, se modeleaza usor cu mainile impingand tot aerul afara si sigiland aluatul. Taie marginile la aproximativ 4 cm.
Perie totul cu ou batut, apoi pune-l in cuptorul incins la 180°C timp de 50 pana la 60 de minute, sau pana devine auriu. Se serveste cu sosul preincalzit.
Cartofi copti
Ingrediente:
- 1.5kg cartofi
- sare si piper dupa gust
- ulei de masline
- o caciulie de usturoi, zdrobit
- otet de vin rosu
Amestec 1: 2 linguri ulei de masline si un buchet de rozmarin
Amestec 2: 50g unt in cubulete, 1 buchetel de salvie, 1 clementina (coaja fasii)
Amestec 3: 2 linguri untura, 1 buchetel de cimbru, 2 frunze de dafin
Preparare:
Se incalzeste cuptorul la 190ºC. Se curata cartofii si se taie in jumatati sau sferturi, se condimenteaza si se pun la fiert 7 – 8 minute, apoi se scurg.
In acest moment, trebuie sa decizi care varianta de amestec vei folosi. Pune cartofii intr-o tava intr-un singur strat si adauga grasimea – ulei de masline, unt, untura sau grasime de gasca – se asezoneaza cu sare si piper. Se amesteca si se pune in cuptorul fierbinte timp de 30 minute, pana devin usor aurii si gatiti pe trei sferturi.
Acum e timpul pentru un truc. Foarte usor turteste fiecare cartof in parte, dar nu ii zdrobi! Adauga ulei de masline si ierburile, usturoiul si un strop de otet de vin rosu, apoi un amestec din cele 3 de mai sus. Se pune din nou totul la cuptor timp de 40 – 45 de minute pana devin crocanti.
Tarta de migdale cu smochine
Ingrediente:
- 375 grame aluat pentru tarta (aluat simplu cu unt)
- o lingura de faina
- 250 grame migdale macinate
- 250 grame zahar
- 250 grame unt nesarat taiat in cubulete
- jumatate din sucul si coaja rasa de la o portocala
- o pastaie de vanilie taiata in jumatate pe lungime si scoase semintele
- 3 oua
- 10 smochine intregi
- optional o lingura zahar pudra si crema de branza pentru servire
Preparare:
Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Intinde aluatul la 0,5 cm grosime si pune-l intr-o tava rotunda ca pentru tort. Inteapa baza aluatului cu furculita apoi pune-l la racit in frigider pentru 30 de minute. Dupa ce s-a racit, se aseaza in cuptorul incins 10 sau 12 minute pana devine auriu.
Amesteca migdalele cu zaharul, untul, jumatate din sucul si coaja de portocala si miezul pastaii de vanilie. Incorporeaza ouale pe rand, apoi faina. Toarna amestecul rezultat peste aluatul de tarta copt si racit. Curata smochinele de codite, si aseaza-le peste amestecul de migdale in ce forma doresti (Impinge-le cu degetul putin in compozitie), apoi presara putin zahar si pune tarta in cuptor timp de 40 sau 50 de minute pana devine aurie. Se lasa la racit inainte de servire.
Jeleu de clementine
Ingrediente:
- 800 ml suc de clementine
- zahar dupa gust
- o bucatica mica de ghimbir
- doua fasii de gelatina (23 g in total)
- doua clementine
- o lingurita vanilie
- 200 g iaurt
- ciocolata de buna calitate
Preparare:
Toarna sucul de clementine intr-o tigaie la foc mare pentru a se incalzi, nu se fierbe. Adauga putin zahar dar nu prea mult. Raznuieste putin ghimbir intr-o farfurie si adauga sucul acestuia in tigaie. Se opreste focul. Adauga gelatina peste suc (dupa instructiunile de pe pachet), apoi amesteca bine. Aranjeaza sase pahare mici pentru servire si adauga cate doua felii de clementine in fiecare. Imparte amestecul de suc cu gelatina in fiecare pahar, apoi pune-le la racit in frigider pentru cel putin trei ore. Pentru servire amesteca vanilia in iaurt si adauga cate o lingura din acest amestec peste jeleu, apoi rade putina ciocolata peste iaurt.
Spuma de ciocolata
Ingrediente:
- 300g ciocolata neagra de calitate, rupta in bucatele
- sare
- 8 oua
- 100g zahar
- 300ml smantana grasa pentru frisca
- Amaretto
- 2 linguri cacao
- 2 pachetele snaps de susan
- 400g cirese amare
Preparare:
Topeste la abur ciocolata neagra cu un praf mic de sare.
Intre timp, se separa ouale. Adauga zaharul peste galbenusuri si bate-le pana se transforma intr-o crema groasa si zaharul se topeste. Bate albusul spuma. Intr-un al treilea castron, bate smantana pana se transforma in frisca.
Odata ce ciocolata s-a topit, adauga 75 ml Amaretto, pudra de cacao si galbenusurile. Amesteca bine, apoi incorporeaza frisca si albusurile. Toarna spuma rezultata intr-un castron mare de servire sau imparte-l in pahare mici sau cupe de cappuccino si pune-le in frigider pentru o ora sau doua pana se intareste. Daca nu va incanta sa consumati ouale crude, albusurile si galbenusurile pot fi batute in acelasi mod dar pe o baie de aburi.
Chiar inainte de servire, se presara putina cacao, se pun ciresele amare (ciresele uscate amare se pun intr-o tigaie cu un pahar de amaretto si apa, se fierb un pic apoi se lasa acolo pana "revin la viata"). Optional se rup snaps-urile de susan in bucatele (sunt acele pachetele cu fasii de susan dulce) si se presar peste cacao.
SUPEREVA.RO va ureaza Sarbatori Fericite si Pofta Buna !!!