Meniu special de Craciun-2013

Meniu special pentru Craciunul 2013

V-am obisnuit ca in fiecare an sa propunem cateva idei de meniu pentru Craciun, dar sa nu includa preparatele traditionale precum sarmalute, aperitive cu slaninuta sau cozonaci. Iata asadar, meniul pentru al saselea an consecutiv 🙂 Craciunul 2013!.

Dar inainte de asta va sugeram sa trageti cu ochiul si la meniurile din anii trecuti:

 

Si acum va prezentam retetele pe larg:

Sparanghel in aluat

  • 1 pachet de aluat de placinta, decongelat (nu il vei folosi pe tot)
  • 113g unt nesarat, topit
  • 1 buchet sparanghel verde
  • ½ ceasca de parmezan, ras
  • piper negru macinat
  • ½ ceasca maioneza
  • 1 lingura rasa de hrean
  • 1 lingurita capere tocate
  • 2 lingurite mustar, seminte
  • sare si piper dupa gust

Preincalzeste cuptorul la 175C.

Intr-un castron mic, combina maioneza, hreanul, caperele si semintele de mustar. Gusta si ajusteaza condimentele, apoi pune la rece pana la servire.

Adu o oala mare de apa sarata la fiert si arunca sparanghelul, lasandu-l timp de 2 minute, sau pana devine verde stralucitor. Se scurge intr-o strecuratoare si se pune intr-un castron cu apa cu gheata, dupa care se usuca bine si se lasa deoparte. Scoate aluatul din pachet si pune un prosop umed peste el sa-l pastrezi umed.

Scoate o foaie si pune-o pe suprafata de lucru. Perie cu un strat subtire de unt topit, apoi presara parmezan si piper. Pune o alta foaie si repeta cu unt si branza, pana cand ai 3 straturi. Imparte aluatul in 5 benzi egale si apoi in jos spre centru, astfel incat sa ai 10 dreptunghiuri.

Pozitioneaza o tulpina de sparanghel pe marginea de jos a unui dreptunghi si ruleaza in sus. Perie marginile cu unt sa se lipeasca. Cand sunt gata, se coc pana se rumenesc, aprox. 15 minute. Se servesc fierbinti, cu sosul preparat precedent.

Chiftele de cocktail Thai

  • 450g carne macinata de curcan
  • 1 lingura de ulei de susan
  • 1 ceasca pesmet
  • 2 linguri de ghimbir proaspat, tocat
  • 1 ou
  • 1 lingura de usturoi, tocat
  • 3 cepe de vara, tocate (inclusiv cozile verzi)
  • 2 Jalapenos, tocati
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper proaspat
  • 1 lingura sos de usturoi Chili optional)
  • 1 lingura de Lemongrass, fin tocat (sau pudra)

Intr-un castron mare, adauga toate ingredientele de mai sus si se amesteca-le cu mainile pana la omogenizare. Formeaza cca 30 de bilute si aseaza-le pe o tava, pe hartie de copt. Stropeste-le cu un pic de ulei de masline si pune-le in cuptorul incins pana sunt rumenite frumos.

Sos dulce de chili Thai

  • 1 ceasca otet de orez
  • 1 ceasca zahar
  • ½ ceasca de apa
  • 2 lingurite de radacina de ghimbir proaspat, tocat
  • 1 lingurita usturoi, tocat
  • 2 lingurite chili iute, tocat
  • 1 lingura de ketchup
  • 2 lingurite amidon de porumb
  • ½ lingurita fulgi uscati de chili

Se toarna apa si otetul intr-o cratita si se aduce la fierbere. Se amesteca zaharul, ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute si ketchup-ul – se fierbe timp de 5 minute. Se adauga amidonul. Daca nu este prea gros, mai puteti adauga amidon. Se lasa la racit, se pune intr-o sticla inchisa ermetic si se serveste cu chiftelele.

Jambon glazurat

  • 1 jambon cu os ( aproximativ 6 kg)
  • un mic pumn de cuisoare
  • 1 borcan (500g) marmelada de portocale
  • 3-4 crengute de rozmarin, doar frunze
  • rozmarin suplimentar pentru decor, optional

Se incalzeste cuptorul la 200C.
Cu un cutit ascutit, taie cu grija si elimina pielita dura daca exista, lasand insa grasimea, fiindca este buna. Cu un cutit bine ascutit taie intr-un model diagonal partea superioara, asemenea modelului din poza. Apasa cate un catel mic de usturoi in centrul fiecarui romb.

Se pune intr-o tava de copt, inconjurat de rozmarin, daca utilizati. Se coace timp de 20 minute la cuptorul incins. Intre timp, incalzeste marmelada si frunzele de rozmarin pana la punctul de fierbere, apoi opreste focul. Dupa ce au trecut cele 20 de minute, toarna 1/2 din glazura peste jambon, raspandind-o uniform cu o perie, lingura sau o ramura de rozmarin.

Pune-l inapoi la cuptor pentru inca 20 de minute, apoi unge din nou carnita cu glazura ramasa. Se coace iar 20 de minute. Dupa ce s-a scurs in total 1 ora, scoate jambonul si cu o lingura toarna sosul din tava peste ea, si baga-l la cuptor pentru inca 20 de minute.

Acum ar trebui sa fie facut, si partea de sus frumos caramelizata. Daca nu, mai las-o 10 minute sau cat crezi ca mai este necesar.
Se serveste fierbinte sau la temperatura camerei.

Mini salata Caprese

  • 1 pachet mare de rosii cherry
  • 8-10 batoane de mozzarella sau o cutie de mozzarella de bivolita, in forma de bilute
  • 1 buchet de busuioc proaspat
  • sare si piper
  • ulei de masline extra virgin
  • otet balsamic

Clateste si usuca rosiile cherry. Elimina toate tulpinile. Varfurile rosiilor cherry sunt de obicei plate, asa ca am taaiat partea de jos mai rotunjita. Foloseste un cutit ascutit si taie o felie subtire din partea de jos apoi scobeste interiorul de seminte si suc. Aseaza-le cu partea taiata in jos sa se scurga bine.

In functie de dimensiunea rosiilor cherry, taie bucati de mozzarella cat sa se potriveasca in rosie. Clateste si  usuca busuiocul. Mana rupe bucati generoase pentru a merge in mijlocul fiecarei tomate.

Pentru asamblare: condimenteaza rosiile dupa gust cu piper proaspat macinat si sare, apoi umple-le cu o bucata de mozzarela si frunze de busuioc. Se stropesc cu ulei de masline si otet balsamic.
Se servesc cand branza este la temperatura camerei.

Muschiulet de vita cu parmezan

  • 2 linguri de unt
  • 1 cana de ciuperci proaspete cremini, felii
  • 1/3 ceasca salote tocate ( circa 3 medii )
  • 2 linguri patrunjel proaspat, Frunze
  • 1 lingurita de rozmarin proaspat, frunze
  • 1 lingurita cimbru proaspat
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 115g prosciutto, bucatele
  • 1 cana de crutoane simple, grosolan zdrobite
  • 1/2 cana parmezan ras
  • piper negru macinat
  • cca 2kg muschi de vita
  • sare
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa medie, taiata in sferturi
  • 1 lingura frunze de rozmarin proaspat
  • 1 lingura frunze de cimbru proaspat
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 1/2 cana vin rosu sec
  • 3 cesti supa de carne de vita

Preincalzeste cuptorul la 220C. Pentru umplutura , intr-o tigaie mare, se topeste untul la foc mediu-mare. Adauga ciupercile si ceapa salota, pana se inmoaie, apoi adauga patrunjel, rozmarin, cimbru si usturoi pentru inca 1 minut. Transfera amestecul rezultat intr-un bol mediu, adauga prosciutto, crutoanele, branza, si condimenteaza dupa gust cu piper. Imprastie umplutura pe o farfurie mare sau o tava de copt.

Taie grasimea de pe carne, apoi deschide cu ajutorul unui cutit carnea ca pe o carte, da-i o taietura pe mijloc dar sa nu treci cu totul prin ea, apoi inca o data pe fasiile din stanga si dreapta, rezultand o "foaie" de muschiulet. Presara pe toate partile sare si piper, apasand condimentele in carne .

Toarna umplutura uniform pe muschi si ruleaz-o sa nu iasa. Pune rulada intr-o tigaie cu ulei incins, si prajeste-o pe toate partile la foc mediu, aproximativ 4 minute sau pana se rumeneste uniform. Ia tigaia de pe foc, adauga ceapa, frunze de rozmarin, cimbru si usturoi.

Se pune totul la cuptor pentru 30 – 40 minute sau pana ca este gata, dupa care se transfera pe un tocator, se inveleste in folie si se lasa sa stea asa 15 minute.

Intre timp, pentru sosul de vin: adauga pasta de tomate in tigaia unde a fost rulata si fierbe la foc mediu-mare 1 minut.  Adauga vinul, amestecand, si adu la fierbere, apoi redu focul si fierbe usor, neacoperit, aproximativ 5 minute sau pana cand sosul se reduce cu circa jumatate si este usor siropos. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper. Rulada taiata felii se serveste cu sosul de vin.

Varza de Bruxelles, cu merisoare si nuci pecan

  • 450g varza de Bruxelles, curatata si taiata in jumatate
  • 2/3 ceasca de merisoare proaspete
  • 1/3 ceasca gorgonzola, maruntita
  • 1/3 ceasca de nuci pecan
  • 1 ceasca orz, fiert
  • 1 lingura de sirop de artar
  • 1 lingura otet balsamic
  • ulei de masline
  • sare & piper dupa gust

Caleste varza in putin uleid e masline la foc mediu. Asezoneaz-o cu sare, piper si
adauga merisoarele, pentru inca 8-10 minute, pana ce fructele incep sa se sparga si varza se inmoaie. Adauga otet balsamic si siropul de artar. Amesteca bine, opreste focul, pune varza intr-un castron si incorporeaza orzul si nucile pecan intr-un castron mare. Orneaza cu gorgonzola si iti dorim pofta buna!.

Bulgari de zapada

  • 1 ceasca de unt nesarat
  • 1/2 ceasca de zahar pudra
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 1/4 cesti faina
  • 1 ceasca nuci pecan tocate sau nuci normale
  • 1/4 lingurita de sare
  • 1/3 ceasca zahar pudra, pentru pudrat

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C. Linia o foaie de copt cu hartie de copt .

Cu ajutorul unui mixer se bate bine untul si 1/2 ceasca de zahar pana se omogenizeaza si devine un amestec cremos. Adauga extractul de vanilie si mai amesteca putin. Incorporeaza faina, nucile si sarea. Amesteca pana se combina.

Din aluatul rezultat, formeaza bilute de marimea unei lingurite si aseaza-le pe o tava cu foaie de copt, nu foarte departate fiindca nu vor creste mult. Se coc in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 15 de minute – avand grija sa nu se coaca prea mult.

In timp ce cookie-urile sunt inca putin calde, se amesteca bine prin zaharul pudra si se lasa din nou la racit.

Tiramisu cu zmeura

  • 100ml cafea espresso tare, racita
  • 75ml Tia Maria sau Kahlua
  • 75g Savoiardi
  • 25g ciocolata neagra, rasa
  • 150g zmeura proaspata (sau congelata)
  • 2 galbenusuri de ou mare
  • 40g zahar pudra
  • 200g mascarpone
  • 75ml smantana pentru frisca batuta usor

Amesteca cafeaua si Tia Maria impreuna intr-un castron. Rupe piscoturile Savoiardi in jumatate si scufunda-le amestecul de cafea, apoi aseaza-le in paharele de desert. Foloseste 2-3 piscoturi pe pahar. Se presara  jumatate din ciocolata rasa si jumatate din zmeura.

Bate galbenusurile cu zaharul timp de cca 5 minute, folosind un tel electric. Adauga mascarpone si amesteca pana se omogenizeaza. Incorporeaza si frisca, apoi toarna amestecul rezultat in pahare si lasa la rece peste noapte. A doua zi se servesc cu inca catev abucatele de zmeura peste crema si ciocolata rasa.

Bautura Mosului 🙂

  • 4 cesti de gheata, divizate
  • 120ml rom, divizat
  • 1/4 ceasca de suc de rodie, divizat
  • 4 cesti de sufon cu lamaie sau limeta, divizat
  • 4 lingurite seminte de rodie (seminte), impartite
  • 1 limeta, felii

Umple un pahar mare cu gheata. Adauga 30ml rom, 1 lingura suc de rodie, 1 ceasca suc de lamaie/limeta si 1 lingurita seminte de rodie. Se amesteca si se decoreaza cu o felie de lamaie.
    
Repet de 3 ori cu restul de ingrediente. Serviti imediat.

Sangria alba

  • 100 g zahar pudra
  • 125 ml apa
  • 1 pastaie de vanilie, despicata si semintele scoase
  • 1 baton de scortisoara
  • 2 x 750ml sticle de vin alb (cum ar fi Riesling)
  • 375ml de suc de portocale
  • 80 ml de suc de lamiae
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 1/2 cana frunse de menta
  • gheata, portocala, limeta si lamaie, felii, pentru servire

Combina zaharul, apa, vanilia seminte si scortisoara intr-o cratita la foc mediu. Gateste amestecand, timp de 2 minute sau pana se dizolva zaharul, apoi fierbe la foc mic timp de 2 minute sau pana se ingroasa siropul. Se toarna intr-un recipient mic si se pune in frigider sa se raceasca.

Combina siropul de vanilie, vinul, sucul de portocala, lamaie si limeta, menta, feliile de citrice si gheata intr-un ulcior. Serveste imediat.

SUPEREVA.RO va ureaza Sarbatori Fericite si Pofta Buna !!!

meniu,2013,2014,retete,craciun,sarbatori de iarna,mancare,muschi de vita,jambon,porc,salata,cocktail,aperitiv,desert,bauturi
Comantarii (0)
Adauga comentariu