Mai multe motive pentru un somn bun in timpul sarcinii
Femeile insarcinate au fost intotdeauna sfatuite sa doarma suficient. Somnul nu este important doar pentru bunastarea mamei, este de asemenea important si pentru dezvoltarea fatului din burtica. Din pacate, nu toate gravidutele au paret de un somn de calitate. Pentru unele, somnul este perturbat de disconfortul burticii, care este comun in timpul trimestrului 3 de sarcina. Pentru altele, somnul ar putea fi afectat de stresul de la munca sau alte probleme. Indiferent de caz, cercetarile indica importanta somnului in timpul sarcinii.
Legatura dintre un somn "prost" si greutate copiilor la varsta adulta
Un studiu din luna Mai 2014, publicat in revista Diabetes, a raportat ca soarecii gestanti supusi la un somn de calitate slaba in timpul ultimului trimestru de sarcina au dat nastere la soricei, care cantareau mai mult dupa o anumita varsta si aveau mai multe anomalii metabolice, comparativ cu cei nascuti in urma unui somn neintrerupt.
In cadrul studiului, soarecii gestanti din grupul de somn intrerupt au avut o perie cu motor ce facea curat prin custile lor la fiecare doua minute in timpul somnului, din ziua 15 pana in ziua 19 de sarcina (echivalentul trimestrului 3 de sarcina la soareci). Soareci gestanti din grupul de somn neintrerupt nu au fost deranjati.
Rezultatele au aratat ca puii ambelor grupuri au cantarit la fel la nastere, si au avut aceleasi obiceiuri de hranire si modele de crestere in perioadele initiale. Cu toate acestea, cand soriceii au crescut, ajungand la o varsta mijlocie, cei din grupul de somn intrerupt au inceput sa castige aproximativ 10% mai mult in greutate decat cei din grupul cu somn neintrerupt. Cativa soareci din grupul celor cu somn intrerupt au devenit atat de obezi incat nu au supravietuit.
Pe langa acest rezultat, cei din grupul cu somn intrerupt au avut o intoleranta mai mica la insulina si glucoza (un semn al diabetului de tip 2), cantitati mai mari de grasimi "rele" dar si de "colesterol-rau".
Legatura dintre calitatea slaba a somnului si nasterea prematura
Pe langa constatarile de mai sus, un studiu publicat in 2011 in revista Sleep, a constatat de asemenea, un risc crescut de nastere prematura la femeile gravide ce se confrunta cu intreruperi de somn in timpul trimestrului 3 de sarcina.
Intr-un articol din 2013 publicat in revista Psychosomatic Medicine, oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina Universitatea din Pittsburgh, au explicat ca tulburarile de somn ar putea accentua raspunsurile inflamatiilor in organism si duce la producerea excesiva de citokine. Excesul de citokine ar putea perturba arterele vertebrale care duc la placenta, ca atare, declansand nasterea prematura. Intr-adevar, studiile post-partum anterioare au descoperit concentratii mai mari de citokine inflamatorii la femeile care au nascut prematur.
Alte efecte ale somnului intrerupt asupra sarcinii
Alte efecte, pe langa greutatea si sanatatea copiilor (atunci cand ajung la maturitate), precum si un risc crescut de nastere prematura, un somn sarac in timpul sarcinii poate duce, de asemenea, la alte probleme, cum ar fi o imunitate mai saraca si o tensiunie arteriala ridicata a mamei, care ar putea pune in pericol, atat viata copilului cat si a mamei.
Deci, daca sunteti insarcinata, si nu dormiti suficient, este timpul sa faceti ceva in aceasta privinta, de dragul vostru si al copilului.