Macrisul

Macrisul

Denumire stiintifica: Rumex acetosella
Denumire populara: macrisul marunt

Prezentare

Este o planta perena ce creste in flora spontana. Exista si o specie cultivata (Rumex acetosa), avand, insa, dimensiuni mai reduse. Tulpina de macris este dreapta, avand culoarea verde. La maturitate, aceasta tulpina se lemnifica. Poate ajunge pana la un metru inaltime. Frunzele, cu un gust acru pronuntat, au culoarea verde inchis si sunt in mare parte lanceolate. Macrisul infloreste in lunile mai si iunie.

Florile sunt mici si verzui, cu o dunga rosie. Macrisul creste prin fanetele, pajistile si poienile din zonele de campie, deal si zona subalpina.

Pentru uz medicinal se recolteaza partea aeriana a plantei.

Substante active importante: o mare cantitate de oxalat de calciu (toata planta este atat de acra la gust incat cu ea se poate inacri ciorba). De altfel, macrisul este folosit si in bucatarie.

Intrebuintari

Crud sau sub forma de infuzie, macrisul are actiune diuretica, laxativa, depurativa, antiscorbutica. Regleaza activitatea din tractul gastro-intestinal. Este utilizat si in hipocalcemie, in reumatismul cronic degenerativ, in guta, precum si in curele de primavara pentru fortificarea organismului.

Naturistii apreciaza foarte mult macrisul, preparand din el salate si suc.

 

Rumex acetosella,macris,planta,uz,planta medicinala,acru
Comantarii (0)
Adauga comentariu