Lichidele care produc kilograme in plus

Lichide care nu ajuta in timpul
dietei


Coniacul, lichiorul, vinul, berea, cafeaua, bauturile dulci carbogazoase sunt
doar cateva exemple de lichide care influenteaza nefavorabil echilibrul ponderal
si care trebuie dozate corespunzator, in functie de etapa parcursa: de slabire
sau de mentinere.


Digestivele


Bauturile alcoolice dulci, cum sunt coniacul si lichiorul, cunoscute si ca
bauturi digestive, ingrasa pentru ca ele contin mari cantitati de glucide, care
se metabolizeaza rapid si se depun ca rezerva in urma stimularii secretiei de
insulina. Cat despre calitatile lor “digestive”, acestea pot fi substituite cu
succes aplicand o serie de principii de alimentatie sanatoasa.


Berea: o bomba calorica


Berea, desi este tratata cu mai multa indulgenta in comparatie cu alte
bauturi alcoolice, are si ea pacatele ei. In primul rand contine alcool (e
adevarat, in cantitate moderata), contine mult acid, si acestea, in prezenta
unei cantitati mari de glucida (4g/l) mai dulce decat glucoza, numita maltoza.
Asocierea acestor componente favorizeaza hipoglicemia, care este responsabila de
starea de oboseala si performanta scazuta. Ca efecte secundare ale consumului de
bere, se mai pot aminti balonarea, cresterea in greutate, respiratia urat
mirositoare.


Vinul: nu peste 100 ml/zi.


Vinul aduce la fel ca orice bautura alcoolica, calorii suplimentare pe care
corpul nu le foloseste ca energie, ci le stocheaza si le traduce in kilograme in
plus. Evident, cu cat vinul este mai tare (ca si concentratie de alcool) cu atat
va contine un numar mai mare de calorii. In acelasi timp consumul de vin
stimuleaza apetitul pentru alimente cu continut mare de grasimi si din aceasta
asociere rezulta iarasi calorii suplimentare si implicit crestere ponderala.


O serie de cercetatori considera ca prin consumarea zilnica a 100 ml de vin,
femeile sunt mai expuse la cancerul de san, in timp ce altii le recomanda
aceeasi cantitate in scopul scaderii riscului afectiunilor cardiovasculare. In
orice caz, toate studiile clinice recomanda sa nu se depaseasca aceasta
cantitate de 100 ml/zi.


Bauturile dulci acidulate


Bauturile acidulate dulci sunt din start nocive datorita continutului mare de
zahar si acid, precum si al extractelor sintetice de fructe. In “Ghidul de
Dietetica”, Dr. Emile-Gaston Peeters face o serie de comentarii asupra acestui
tip de bauturi:


“La ora actuala, bauturile ‘pe baza de cola’ prezente pe piata europeana
contin circa 100 mg de cofeina si 500 mg de acid fosforic pe litru. Cofeina are
proprietati excitante. Acidul fosforic este un acidifiant intens, iar marea lui
concentratie de fosfor risca sa dezechilibreze raportul calciu/fosfor din
alimentatie, cu un grav pericol de deficit in privinta fixarii calciului in
oase. Concluzia este simpla: aceste bauturi trebuie sa fie categoric interzise
copiilor si adolescentilor. Ele nu sunt binefacatoare pentru nimeni”.


Nutritionistul Michel Montignac adauga si el: “Indiferent daca este vorba de
copii sau de dumneavoastra, recomandarea mea ferma este aceeasi: fara limonada,
fara bauturi acidulate, fara cola!”


Cafeaua


Cafeaua are, fara exagerare, proprietatile unui drog: da dependenta, este un
stimulant si altereaza starea generala. Si surpriza… nu este indicata in
diete. Pe scurt, cafeaua stimuleaza glandele responsabile de hormonii stresului,
creste excretia urinara a unor minerale importante (magneziu, sodiu si potasiu),
favorizeaza fixarea toxinelor de tipul pesticidelor, creste presiunea sangelui,
afecteaza calitatea somnului si bineinteles, stimuleaza apetitul pentru
dulciuri.


Prin urmare, lichidele pe care le consumam zilnic au si ele importanta si
socoteala lor si ne influenteaza in mare masura atat starea generala, cat si
echilibrul ponderal. 


  Forum unde comentam cu placere si ne
sustinem


 Diete si iar Diete

Comantarii (0)
Adauga comentariu