Inghetata de vanilie cu praline
Ingrediente praline:
- ulei
- 100g zahar
- 85g jumatati de nuci pecan, rumenite usor si apoi tocate mare
Ingrediente inghetata:
- 250ml frisca lichida sau smantana pentru frisca
- 300ml lapte
- 1 baton de vanilie taiat in jumatate
- 5 galbenusuri de ou
- 90g zahar
- sos de caramel cumparat
Mod de preparare:
Pentru a face pralinele: unge usor o tava de copt cu ulei. Pune zaharul intr-o cratita si da focul la mediu, amestecand pana cand acesta devine de culoarea mierii de albine. Adauga nucile si amesteca pana cand compozitia devine aurie. Toarna totul in tava unsa si intinde bine. Dupa ce se raceste, zdrobeste pralinele in bucati de dimensiuni mici.
Pentru inghetata: incalzeste usor smantana, laptele si vanilia intr-o cratita. Bate galbenusurile si zaharul separat pana se omogenizeaza. Odata ce apar aburi in amestecul de lapte, ia cratita de pe foc si adauga treptat amestecul de ou, amestecand continuu. Scoate vanilia. Se pune inapoi la foc mic-mediu si se amesteca cu o spatula, pana cand se ingroasa. Se toarna intr-un castron si se acopera cu folie de plastic. Se raceste apoi se toarna intr-o masina de inghetata sau se pune la congelator, dar se amesteca la fiecare jumatate de ora pentru a impiedica formarea cristalelor. Se serveste cu sos de caramel si praline.