Cititi si: Noul plan
al dietei Atkins si Meniu pentru dieta
Atkins
Inductia este un instrument puternic si primul dumneavoastra pas catre
pierderea in greutate si o intreaga viata de sanatate mai buna. In timpul
acestei faze, metabolismul va trece de la arderea carbohidratilor la arderea in
principal a grasimilor.
Prin controlarea dozei de carbohidrati, veti
stabiliza nivelul zaharului din sange si al insulinei, ceea ce va permite sa
scapati de pofte si de gropile de energie care pot face aproape imposibila
controlarea greutatii.
Incercati sa nu va supra-solicitati in aceasta perioada, deoarece aceasta
faza va solicita psihic si fizic.
Din anumite puncte de vedere, inductia este
partea cea mai satisfacatoare a noului plan al dietei Atkins – dupa cateva zile,
rasplata va veni sub forma unui surplus de energie insotit de pierderea rapida a
greutatii.
Va recomandam sa ramaneti in aceasta faza cel putin 14 zile, deoarece este
timpul necesar pentru a scapa de dependenta fata de carbohidrati. Dar puteti sta
mai mult timp in aceasta faza – pana cand mai aveti de pierdut numai 2,5-5
kg.
Iata regulile fazei de
inductie:
- Mancati numai alimentele din lista de inductie prezentata in continuare.
- Consumati aproximativ 20 g de carbohidrati net pe zi, in principiu din
salata si alte legume. Vedeti in lista de mai sus un exemplu a ceea ce poate
insemna 20 g de carbohidrati net pe zi.
- Mancati cel putin 12 g de carbohidrati net pe zi din legumele acceptate –
asta inseamna 4 cesti, cum ar fi trei de salata si una din alte legume din
lista de mai jos. Puteti mari cantitatea daca ramaneti numai la salata.
- Repartizati doza de carbohidrati pe parcursul intregii zile.
- Luati in mod regulat trei mese principale sau patru-cinci mese mai mici.
Nu sariti peste mese, mai ales peste micul dejun, nici nu faceti pauza mai
mare de sase ore fara sa mancati in tipul zilei (in starea de veghe).
- Mancati cel putin 170 g (dimensiunea a doua pachete de carti de joc) de
proteine la fiecare masa.
- Luati o mica gustare cu continut redus de carbohidrati intre mese daca va
este foame, cum ar fi un ou fiert, un lujer de telina cu putina branza grasa,
sau o felie de curcan infasurata in jurul unui lujer fiert de asparagus
(sparanghel).
- Beti cel putin doi litri de apa pe zi.
- Luati zilnic multivitamine, un supliment de fibre (vedeti mai jos) si
acizi grasi esentiali.
- Ramaneti in faza de inductie timp de cel putin doua saptamani.
ALIMENTE ACCEPTATE IN FAZA DE INDUCTIE ale dietei
Atkins
- Pestele si fructele de mare de orice fel sunt permise deoarece sunt
practic lipsite de carbohidrati
- Orice fel de peste, ca ton, somon, calcan, pastrav, sardele, hering.
- Orice fel de carne de pasare, ca pui, curcan, rata, gasca, prepelita,
fazan.
- Scoicile, ca stridiile, midiile, racii si homarii, molustele, calmarii,
crevetii, crabii (limitati stridiile si midiile la 115 g pe zi deoarece au un
nivel ceva mai mare de carbohidrati).
- Orice fel de carne, ca vita, porc, miel, vanat.
- Ouale preparate in orice fel, omleta, ochiuri, sau fierte. Le puteti manca
fara grija deoarece nu contin aproape deloc carbohidrati.
- Circa 85-115 g pe zi din orice fel de branza, ca tipurile de branza
cheddar, gouda, edam, mozzarella, roquefort sau alt tip de branza albastra,
ori cascaval, de vaca, de capra sau de oaie. Fiecare 28 de grame de branza
contin circa un gram carbohidrati net, deci includeti branzeturile pe lista
alimentelor acceptate.
- Salate de legume: ar trebui sa mancati cel putin 12-15 grame de
carbohidrati net pe zi din legume. Legumele din salata au un continut ridicat
de nutrienti si reprezinta o sursa importanta de fibre.
Ele furnizeaza 1 g
de carbohidrati la o ceasca de legume, iar printre ele se numara: lucerna
albastra (Medicago sativa), varza chinezeasca, telina, cicoarea, arpagicul,
castravetii, ridichea neagra, chimenul, salata verde – de orice fel, inclusiv
rucola, andivele, radicchio, salata romana (creata) etc. – ciuperci,
patrunjel, ridichi sau macris.
- Alte legume: Acestea au un continut ceva mai ridicat de carbohidrati, dar
adauga varietate din punctul de vedere al savoarei si nutrientilor. Ele
furnizeaza 6 g de carbohidrati pe ceasca, iar cateva exemple sunt: anghinarea,
asparagusul, vinetele, mugurii de bambus, boabele de fasole, broccoli, mugurii
de varza de Bruxelles, varza, conopida, sfecla mangold (Beta vulgaris cicla),
courgette (varietate de dovleac cu fructele comestibile, lunguiete, aproape
cilindrice), tulpina de palmier, nap, gulie, praz, bame, ceapa, ardei,
dovleac, rubarba, varza murata, ceapa verde, mazarea verde pastai, spanac,
fasolea verde pastai, dovlecei, rosii, napi si castane de balta.
- Garnituri pentru salata: bucati crocante de sunca, branza rasa, bucati de
oua fierte tari, ciuperci sote, smantana.
- Condimente: Adaugati plante aromate si condimente pentru a da savoare
mancarurilor deoarece nu contin zaharuri adaugate. Alegeti de exemplu,
busuiocul, ardeii iuti cayenne, coriandrul, mararul, usturoiul, ghimbirul,
oregano, piperul, rozmarinul, salvia, tarhonul si cimbrul.
- Sosuri de salata(dressinguri): Ulei (vedeti mai jos), vinaigrette si suc
de lamaie, la care se adauga aromele si condimentele. Dressingurile preparate
fara zahar si care au sub doua grame de carbohidrati la o lingura sunt
permise.
- Grasimile si uleiurile: Sunt permise uleiul de masline si toate celelalte
uleiuri vegetale, cum este uleiul de susan, de floarea soarelui, de nuc, de
samburi de struguri, mai ales daca sunt presate la rece. Untul este si el
permis. Nu trebuie neaparat sa indepartati pielita sau grasimea de pe carnea
mai grasa sau de pe carnea de pui. Aveti grija sa mancati din belsug peste
gras.
- Indulcitorii artificiali: Recomandarea dietei Atkins este sucraloza,
vanduta sub numele Splenda, singurul indulcitor facut din zahar. Este sigur,
nu contine calorii si nu ridica nivelul zaharului din sange. Contine
carbohidrati intr-o anumita masura, deci tineti cont atunci cand calculati.
- Bauturile: Apa – trebuie sa beti zilnic opt pahare de cate 250 ml de apa
filtrata, minerala, de izvor sau de la robinet – in total doi litri. Puteti sa
beti si supe clare (cititi eticheta si aveti grija sa nu contina
carbohidrati), sifon, cafea si ceai, bauturi dietetice cu sucraloza (dar
socotiti carbohidratii), bauturi fara calorii si ceaiuri de plante.
- Alimentele din categorii speciale: Pentru varietate, puteti manca 10-20 de
masline, jumatate dintr-un avocado mic, 28 g de smantana, 85 g frisca si 2-3
linguri de suc de lamaie sau de lamaie verde (lime).
De asemenea, ar trebui sa luati si trei suplimente pe zi: multivitamine,
acizi grasi esentiali si fibre. Pentru aportul de fibre, consumati zilnic cel
putin 2 lingurite de seminte de in macinate, tarate neprocesate sau coji de
psyllium (o planta de tipul plantago) (toate acestea sunt disponibile in
magazinele cu alimente sanatoase).
Cititi
si: Noul plan al dietei
Atkins si Meniu
pentru dieta Atkins
Alte 5 diete cu rezultat
garantat recomandate de Supereva.ro
- Dieta Sonoma
- Dieta South Beach
- Dieta Daneza
- Dieta Montignac – principii de
baza
- Dieta cu sirop de artar si
lamaie
sustinem