Glutamatul monosodic (MSG), ucigasul silentios din bucataria noastra
Deși Food & Drug Administration (FDA) a clasificată glutamatul monosodic sau MSG, ca tip de aditiv alimentar, în general sigur pentru consum, o mulțime de oameni au raportat efecte secundare după consumul de alimente care conțin MSG. Aditivul este de obicei folosit pentru a spori aroma diverselor produse alimentare ambalate și în numeroase mese servite în restaurante.
Glutamatul monosodic este o sare sodică din acidul glumatic, un aminoacid non-esențial aparut natural. Este folosit ca aditiv alimentar și este de obicei vândut ca potențiator de gust. Acesta are codul HS 29224220 și codul E621. In comerț se mai folosește sub denumirea de Ajinomoto, Vetsin, Accent și Tasting Powder. El provine din fermentație bacteriană.
Acizii glutamic funcționează ca un nerv stimulent care pacaleste creierul să creadă că un produs are un gust mai savuros sau mai bogat decât în realitate.
Simptomul complex MSG sau “Sindromul restaurantului chinezesc”
Unele efecte secundare nedorite ale MSG-ului au fost mai întâi raportate si publicate în anul 1968. Acestea au inclus palpitatii, slabiciune, amorteli în brațe și în jurul zonei cefei. Alte simptome au fost raportate după, și o dezbatere aprinsă are loc în rândul profesioniștilor medicali.
FASEB sau Federatiei Societatilor Americane de Biologie Experimentala, si-a lansat concluziile cu privire la posibilele efecte ale MSG-ului. Acestea au inclus: senzatie de arsura in partea din spate a gatului, piept, și antebrațe, etanșeitate faciala sau presiune, palpitații cardiace, dureri în piept, greață, dureri de cap, senzație de amorțeală pornind de la ceafă ce radiază în jos spre spate și brațe, bufeuri de caldura sau furnicături în partea superioară a corpului, slăbiciune și somnolență. Impreuna, aceste simptome sunt clasificate pe FASEB ca si simptomul complex MSG.
Toate tipurile de MSG (acidul liber glutamic care apare în alimente ca urmare a procesului de fabricație) poate duce la aceste reactii, in special in cazul persoanelor care sunt sensibile la MSG. Printre acestea se numără MSG găsit în diferite fungicide și îngrășăminte care au fost în prealabil aprobate pentru utilizare pe culturi care includ așa-numitele culturi "organice".
Efecte secundare sau reactii
Diferite studii independente au fost efectuate pe aditivul alimentar, iar majoritatea arata ca pot rezulta urmatoarele simptome sau reactii:
Circulator – umflarea
Cardiac – fibrilație atrială, aritmie, bătăi rapide ale inimii, tahicardie, ritm scazut al bataii inimii, palpitații, angina, creșterea tensiunii arteriale.
Muscular – dureri articulare, dureri asemănătoare gripei, rigiditate.
Gastro-intestinal – vărsături, greață, diaree, sangerare rectala, crampe stomacale, balonare.
Vizual – dificultăți în concentrarea, vedere încețoșată, presiune in jurul ochilor.
Neurologice – modificări ale dispoziției, depresie, anxietate, confuzie mentală, dezorientare, atacuri de panica, probleme de comportament la copii, hiperactivitate, tulburări de deficit de atenție, somnolenta, letargie, insomnie, convulsii, paralizie sau amorțeală, sciatica, frisoane, tulburări de vorbire.
Respirator – dificultăți de respirație, astm, senzație de apăsare în piept, nas infundat, dureri în piept, strănut.
Piele – erupții cutanate, urticarie (interne, externe sau ambele), paralizie parțială sau temporară, leziuni bucale, furnicături sau amorțeală la nivelul pielii, uscăciune extremă în gură, înroșirea feței, umflarea limbii si fetei, pungi de sub ochi.
Genital/Urologie – umflarea prostatei, dureri de vezica urinara, scurgeri vaginale, umflare vaginala, nicturi, urinari frecvente.
Durata efectelor secundare
Potențialele efecte secundare care fac parte din simptomul complex MSG sunt de așteptat să apars chiar la 15-30 minute după consumul MSG, și se așteaptă să dispară de la sine in mai putin de 2 ore. În câteva cazuri, când crizele de astm au fost direct legate de consumul de alimente încărcate cu MSG, simptomele s-au observat în decurs de 1 până la 12 ore după consumul aditivului.
Asigurați-vă că cititi cu atentie etichetele alimentare!
Cu toate aceste reacții adverse posibile cred că e clar ca MSG-ul trebuie evitat, chiar dacă FDA susține că este sigur. Eliminarea MSG-ului din dieta noastra poate fi una dintre cele mai grele lucruri de făcut, deoarece se ascunde peste tot și sub multe nume.
Iată o listă de ingrediente comune, care conțin întotdeauna MSG:
Drojdie autolizată
Extract de drojdie
Drojdie de nutrienți
Glutamatul Monopotasic
Glutamatul monosodic
Acid glutamic
Gelatină
Proteina texturaa
Proteina hidrolizată
Cazeinat de calciu
Cazeinat de sodiu
Drojdie de alimente
Aromă, arome, condimente sau toate frazele care conțin unul din aceste cuvinte, evitati-le:
Sos de soia
Stoc, bulion
Protează
Caragenan
Extract de malț
Matlodextrin
Sos Worcestershire
Pectină
Extract Kombu
Lapte praf
Orz malț
Enzime
Orice modificare enzimă
Amidon de porumb
Proteine din soia
Orice ultra-pasteurizare
Orice fortificare cu proteina
Cel mai bun mod de a evita MSG-ul este de a evita toate produsele alimentare prelucrate și să optam pentru un regim curat. Un ultim sfat mic. Adaugă multa vitamina C si ghimbir in dieta, deoarece au demonstrat ca au efecte protectoare puternice impotriva MSG-ului:
autor: redactor SE – Toate drepturile rezervate supereva.ro (c) 2014