Gem de cirese
Ingrediente:
- 1 kg cirese, injumatatite si fara samburi
- 300g zahar
- 1 lamaie, sucul si coaja fasii
Mod de preparare:
Arunca ciresele intr-un castron impreuna cu zaharul, sucul si coaja de lamaie. Sa lasa sa se odihneasca in frigider peste noapte. A doua zi scoate coaja de lamaie.
Pune continutul intr-o cratita mare. Adu la punctul de fierbere la foc mic, timp de aproximativ 45-60 de minute sau pana cand incepe sa se ingroase, aduna si arunca spuma ce se formeaza deasupra daca este necesar. Pentru a sti cand este gata: picura un pic de gem pe o farfurie rece din frigider, asteapta gemul sa se raceasca, apoi inclina farfuria. Daca gemul nu aluneca, dar se formeaza niste "riduri", este gata. Daca in schimb va curge, mai lasa-l sa fiarba.
Pentru o finisare mai delicata, poti mixa fructele cu un blender pentru o textura cremoasa. Se mixeaza dupa ce gemul este deja ingrosat.
Acum, toarna gemul in borcane si pune capacul. Pentru a steriliza borcanele, pune-le intr-o cratita, acopera-le cu apa rece si apoi adu apa la fierbere. Se lasa sa fiarba timp de aproximativ 20-30 de minute. Apa NU trebuie sa treaca de capac! Scoate apoi borcanele din apa si lasa-le sa se raceasca cu susul in jos, astfel incat capacul sa fie sterilizat, de asemenea. Cand se racesc, vei auzi un sunet facut de capac: "clic". Borcanele sunt acum perfect sterilizate si pot fi stocate intr-un loc racoros si uscat.