Consumul regulat al
galbenusurilor de ou este cu o treime mai putin nociv decat
fumatul
cand vine vorba
de acumularea placilor in artere.
Oamenii de stiinta au decodat
adevarul despre oua
– consumul lor este aproape la fel de rau ca si fumatul din punct de vedere
al bolilor de inima; riscul de ridigizare a arterelor creste, ducand la
ateroscleroza. Aceasta afectiune (agravata de colesterol) consta in formarea de
placi in interiorul arterelor.
Noua descoperire pare sa nu-i bucure
deloc pe iubitorii micului dejun englezesc
, in care oul are un rol foarte important. Dar
Dr. David Spence sustine ca raul provocat de consumul galbenusului de ou este cu
o treime mai mic decat fumatul atunci cand vine vorba despre formarea placilor
din interiorul arterelor. El a corelat informatiiile provenite dintr-un studiu
efectuat pe 1231 de barbati si femei cu factorii de risc ai accidentului
vascular cerebral si cei ai infarctului.
Ruptura placilor
cauzeaza de cele mai multe ori atacurile de cord si accidentele vasculare
cerebrale
. Studiul a implicat
pacienti cu o varsta medie de 61.5 ani, spitalizati in clinici de perventie a
bolilor cardiovasculare din Ontario.
Masurarea placilor a fost realizata cu
ajutorul ultrasunetelor, iar pacientii au completat chestionare cu informatiii
asupra stilului lor de viata.
In urma acestui
studiu, s-a constatat ca zona placii carotide se mareste dupa varsta de 40 de
ani
, dar se poate dezvolta mai
repede, daca pacientul a fumat si a consumat galbenusuri de ou in mod
regulat.
Studiul a constatat, de asemenea, ca cei care
au consumat cel putin 3 galbenusuri pe saptamana au avut placa in mod
semnificativ mai mare decat cei care au mancat pana la doua galbenusuri pe
saptamana.
Dr. Spence, care este de asemenea si
profesor de neurologie, a declarat:
“Oul poate face parte din alimentatia persoanelor
sanatoase fara probleme. Valoare mare a colesterolului creste riscul de
evenimente cardiovasculare, s galbenusurile de ou au un continut foarte ridicat
de colesterol. Studiul arata ca, odata cu varsta, placa se acumuleaza treptat in
artere si galbenusurile de ou contribuie la accelerarea
procesului.”
Dr. Spence a adaugat ca efectele au fost
independente de sex, colesterol, tensiune arteriala, fumat, indicele de masa
corporala si diabet.
El considera ca mai multe cercetari trebuiesc
efectuate, si ca, in acest timp, consumul regulat de galbenus ar trebui evitat
de catre persoanele cu risc de boli
cardiovasculare.
Forumuri recomandate la
Supereva
- Familia Verde (interesata de problemele si
dilemele ecologice ale prezentului) - Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
- Telefoanele mobile, daunatoare pentru copiii sub 12 ani
- 10 aditivi alimentari care trebuie evitati
- Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!
- Copiii, victimele poluarii mediului
- Efectele directe ale poluarii mediului asupra sanatatii
- Despre parabeni si controversele despre parabeni
- Creierul copiilor este cel mai afectat de metale si
pesticide