Fructoza este
zaharul din fructe, legume, cereale si miere. Acesta este, de asemenea,
folosit ca un indulcitor popular in produsele alimentare preparate, mai ales in
bauturi racoritoare sub forma de sirop de fructoza de porumb (HFCS). Potrivit
unui articol din 2004 in Jurnalul American de Nutritie Clinica, HFCS constituie
peste 40 la suta din indulcitorii calorici adaugati la produsele alimentare,
probabil pentru ca este ieftin si face apel la consumatori. Cresterea dramatica
a obezitatii corespunde indeaproape cu introducerea si utilizarea tot mai mare a
HFCS, sugerand ca
a jucat un rol in aceasta epidemie.
Fructoza promoveaza cresterea in greutate?
In
timp ce multe cercetari au legat consumul de fructoza cu cresterea in greutate,
un studiu recent raportat in Reuters a sugerat altceva. Oamenii de stiinta au
evaluat o varietate de studii diferite, care au comparat doua grupuri de
persoane ce au consumat acelasi numar de calorii. Cu toate acestea, un grup a
avut in medie 17 la suta din calorii din fructoza. In general, rezultatele au
aratat o mica diferenta la cresterea in greutate a celor doua grupuri, iar
cercetatorii au concluzionat ca fructoza, in sine, nu promoveaza crestere in
greutate mai mult decat alti carbohidrati.
Alte
studii au descoperit rezultate foarte
diferite.
Fructoza, zaharoza si creierul
In 2011, oamenii
de stiinta de la Oregon Health & Science University au folosit imagini RMN
functionale pentru a evalua reactiile creierului atat la fructoza cat si la
zaharoza. In partea creierului care controleaza raspunsurile la produsele
alimentare au gasit o reactie la glucoza, care a fost opusa fata de cea a
reactiei la fructoza. Oamenii de stiinta au declarat ca aceste rezultate
sprijina cercetarile anterioare pe animale si sugereaza ca fructoza are legatura
cu obezitatea.
Fructoza, depozitata sub forma de
grasime
Atunci cand mancam glucoza, corpurile noastre
convertesc o parte din ea pentru grasimi si ard restul. Pe de alta parte,
studiile arata ca o mare parte din fructoza este stocata sub forma de grasime.
In 2008, un articol din Journal of Nutrition a raportat un studiu in care
oamenii de stiinta au evaluat aceasta intrebare in mod special. Sase subiecti de
studiu au facut trei teste diferite, in care au avut o bautura la micul dejun
care a continut fie 100 la suta, 50 la suta sau 25 la suta glucoza, balansul
fiind fructoza. Rezultatele au aratat o crestere semnificativa in transformarea
zaharului in grasimi (lipogeneza), dupa ce doar jumatate din zaharoza a fost
inlocuita cu fructoza. Subiectii care au baut mai multa fructoza au stocat de
asemenea mai multa grasime, dupa un pranz la 4 ore mai
tarziu.
Fructoza si dezechilibrul hormonal
Un numar de
hormoni au un impact asupra folosirii si consumului energiei corpului. Printre
acestea se afla insulina, care ajuta celulele sa obtina hrana de care au nevoie
din zaharul din sange, leptina care semnaleaza creierului cand suntem pe deplin
satui si ghrelin, care stimuleaza pofta de mancare. Suntem cu totii sanatosi si
mai slabi atunci cand acesti hormoni au o relatie buna. Fructoza poate schimba
aceasta relatie.
Un studiu din
2004 in Journal of Clinical Endocrinologie si Metabolism a comparat probele de
sange de la doua grupuri de femei dupa ce au consumat mancare, insotita fie de o
bautura cu glucoza sau fructoza. Rezultatele lor au aratat ca fructoza a fost
asociata cu o reducere de leptina, precum si cresterea postprandiala a hormonul
de stimulare a apetitului, ghrelin.
Va recomandam sa mai cititi
si:
Trup frumos
invidiat
lor
urate?
verii
scortisoara!
putin
nocive
satietate
designerilor
ideala?
Alimentatie sanatoasa
enzimele
somonul
culinare
colesterol
bine
mult
legumelor
paradontoza?
lunga
specialistilor