Usor de mancat, pe
fuga, fructele uscate pot
fi bune pentru sanatatea dvs. Iata ce sa alegeti in functie de
afectiunea pe care o aveti:
Osteoporoza: Stafide
Stafidele sunt una dintre cele mai bogate
surse de bor, un mineral important care ajuta la reducerea pierderii de
masa osoasa in post-menopauza. Presarati un pumn de stafide peste un iaurt bogat
in calciu, iar pentru beneficii optime asupra oaselor, adaugati nuci pecan, un
alt aliment bogat in bor. Aportul mediu de bor este de 2 mg pe zi, dar un minim
de 3 mg (si maxim de 10 mg pe zi) este, probabil, mai
sanatos.
Oboseala: Curmale
Starile de oboseala va pot face sa simtiti
nevoia unei gustari dulci. Curmalele sunt o alternativa minunata deoarece au
indicele glicemic relativ scazut, ceea ce inseamna ca elibereaza zaharurile
incet si va ajuta sa pastrati nivelul de energie constant, in ciuda gustului
dulce intens. Consumati proteine – un pumn de nuci, de exemplu – va da senzatia
de satietate.
Guta: Cirese uscate
Antocianinele din cirese, in special cele
amare, care se gasesc in majoritatea magazinelor de sanatate, pot fi benefice
pentru o serie de afectiuni inflamatorii, inclusiv artrita, guta si febra
musculara. Un studiu recent efectuat de catre cercetatorii de la Universitatea
din Michigan a relevat faptul ca o dieta bogata in cirese a redus markerii
inflamatiei la animale cu pana la 50%. “Doza” eficienta pentru oameni pare a fi
o jumatate de ceasca de cirese uscate de doua ori pe
zi.
Hipertensiune arteriala: Caise
uscate
Caisele uscate contin de trei ori mai mult
potasiu decat bananele si contin doar o urma de sare. Acest lucru e bun pentru
mentinerea tensiunii arteriale scazute – potasiul contribuie la retinerea apei
in organism, alaturi de sodiu, mentinand un volumul sanguinic mai mic.
Cercetarile recente de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din
Atlanta, au aratat ca un consum de potasiu mai mare decat cel de sodiu
protejeaza organismul impotriva tensiunii arteriale si a bolilor de inima.
Consumand caise uscate aportul de potasiu este benefic alaturi de aportul
crescut de alte substante nutritive.
Infectii urinare: Afine
uscate
Daca sunteti predispusi la infectii ale
vezicii urinare – si 20% dintre femei sufera de aceasta problema, consumati
afine uscate. Intr-un studiu realizat in SUA, doi pumni (42.5g) din aceste
fructe au redus “viscozitatea” de bacterii E. coli in probele de urina ale
femeilor infectate. Acest lucru inseamna mai putine infectii urinare, deoarece
bacteriile nu se pot fixa de peretele vezicii urinare. Proantocianidinele sunt
ingredientul activ din afine care contribuie la aceasta
anti-aderenta.
Constipatie: Prune uscate
Sase prune uscate (50g), de doua ori pe zi,
sunt mai eficiente decat laxativul ispaghula (ingredientul activ din Fybogel),
potrivit unui studiu recent. Prunele uscate sunt bogate in sorbitol, substanta
care atrage dupa sine apa in scaun, facilitand asfel eliminarea
lui.
Anemie: Smochine
Sunteti vegetarian? Patru smochinele uscate
furnizeaza un sfert din doza zilnica de fier care protejeaza impotriva anemiei.
Pentru un beneficiu deplin, consumati vitamina C din portocale pentru a
facilita absorbtia fierului din surse
vegetale.
Forumuri recomandate la
Supereva
- Familia Verde (interesata de problemele si
dilemele ecologice ale prezentului) - Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
- Telefoanele mobile, daunatoare pentru copiii sub 12 ani
- 10 aditivi alimentari care trebuie evitati
- Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!
- Copiii, victimele poluarii mediului
- Efectele directe ale poluarii mediului asupra sanatatii
- Despre parabeni si controversele despre parabeni
- Creierul copiilor este cel mai afectat de metale si
pesticide