Feniculul

Denumire
stiintifica:
Foeniculum vulgare
Denumiri
populare:
chimen dulce, anason dulce, anason nemtesc


Prezentare


Este o planta de cultura, importanta pentru semintele
sale care sunt bogate in ulei eteric (intre 3 si 7%). Apartine familiei
umbeliferelor si poate atinge inaltimea de doi metri. Frunzele sunt penate, cu
segmente inguste. Florile sunt mici, galbene.



Semintele de fenicul au nu numai valoare alimentara sau
industriala, ci si medicinala. Preparatul principal folosit in aplicatii
medicinale este infuzia.


Substante active importante: ulei
eteric, lipide, zaharuri, dar si substante amare.


Intrebuintari


Pentru aplicatii terapeutice, din semintele de fenicul se
face infuzie, rareori se folosesc ca atare. Preparatele din seminte de fenicul
au efecte antiseptice, sedative, carminative, diuretice, antispastice,
expectorante. Infuzia de fenicul este indicata in laringite, faringite,
amigdalite, tuse seaca, astm bronsic, dereglari ale stomacului, ale tractului
digestiv. Se foloseste chiar si in tratarea infectiilor oculare. Se utilizeaza
atat intern, cat si extern.


In subcontinentul indian, semintele de fenicul, sunt
consumate crude, uneori cu indulcitor – se spune ca imbunatateste
vederea.



Este o planta extrem de aromata, cu utilizari culinare si
medicinale, si impreuna cu anasonul, similar la gust, este unul dintre
ingredientele principale ale absintului.


Utilizari culinare


Bulbul, frunzele si semintele feniculului sunt utilizate
pe scara larga in multe dintre traditiile culinare ale lumii. Polenul este forma
cea mai puternica dar, de asemenea, si cea mai scumpa. Semintele uscate de
fenicul sutn foarte aromate si au o culoare verde atunci când sunt proaspete,
transformandu-se încet intr-un gri plicticos odata uscate. Pentru gatit,
semintele verzi sunt optime. Frunzele sunt delicate si aromate,  similare
cu cele ale mararului. Bulbul este o leguma care poate fi calita cateva minute,
inabusita, fiarta, la gratar, sau consumata cruda.



Seminte de fenicul sunt uneori confundate cu cele de anason, care sunt
similare la gust si aspect, desi mai mici. Feniculul este, de asemenea, folosit
ca aroma în unele paste de dinti naturale.


Va recomandam sa mai cititi si:


Medicina
Naturista
Zincul
un remediu minune contra racelii?

Ce
trebuie sa evitam in timpul tratamentelor
homeopatice?

Alimentele care va ajuta sa dormiti mai
bine

Tratament
naturist pentru Psoriazis 

Ce fel de
gene vegetale ai putea avea? 

Tratamente homeopatice împotriva gripei si
racelii

Top 10
remedii naturale pentru febra fanului

Guma de
mastic omoara Helicobacter pylori

Cele mai
bune 5 antibiotice naturale 

Broccoli
lupta impotriva cancerului

10
secrete pentru intarirea sistemului imunitar


Cure de
sanatate
Cand avem
nevoie de o cura de detoxifiere?

Terapia
indiana cu pietre calde

Dieta pentru ochi sanatosi
Cura cu
pepene rosu 

Ceaiul de zmeura – cura de detoxificare
completa

Avantajele folosirii saunei
Dieta de
detoxificare in 5 zile 

Dieta de
lupta impotriva cancerului la san

Dieta de
detoxifiere pentru femei

Ce stim despre terapia cu acupunctura si cum ne poate
ajuta?

Este
hipnoza o metoda terapeutica?

Detoxifierea de primavara
Reteta
miraculoasa cu usturoi

Ce este Ganoterapia?
Lupta
impotriva cancerului cu varza

Lasatul
de fumat ne face fericiti

Varza
rosie – tratamente pentru sanatate

Cum ne tratam corpul cu
varza?

fenicul,chimen dulce,intrebuintari,anason dulce,anason nemtesc,prezentare,denumire stiintifica,Foeniculum vulgare,macare,supa,tinctura,ceai
Comantarii (0)
Adauga comentariu