Este obezitatea contagioasa?

La prima vedere, pare o intrebare lipsita de sens

Oricare ar fi cauzele obezitatii, pare lipsit de logica sa ne intrebam daca obezitatea este o boala care se transmite. Si totusi, cercetari recente au scos la iveala faptul ca persoanele care au prieteni obezi sunt mai predispuse ele insele la ingrasare decat cele care auprieteni mai slabi. Pare ciudat, cu atat mai mult cu cat se stie ca atunci cand stam langa persoane mai plinute parem mai slabi (cel putin in fotografii).

Psihologii sustin insa ca este vorba doar despre aparente si ca, de fapt, daca avem prieteni grasi, riscam sa ne ingrasam si noi din cauza influentei pe care acestia o pot exercita ssupra obiceiurilor noastre alimentare. Totul tine de psihologie. Mesajul pe care il generaza faptul ca avem prieteni mai plinuti decat noi este subliminal si sugereaza ca daca ei sunt grasi, atunci noi avem o greutate normala, prin urmare nu ne va afecta daca vom manca ceva in plus. Uneori insa presiunea din partea prietenilor este directa, materializata in replici de genul “Vai ce slab/slaba esti, trebuie sa faci ceva!”.

Un alt motiv pentru care obezitatea poate fi considerata contagioasa este faptul ca a avea prieteni obezi inseamna a socializa prin activitati care stimuleaza ingrasarea, precum iesitul la picnic, uitatul la televizor, iesitul la o terasa etc. In niciun caz socializarea cu prieteni obezi nu va include sportul sau activitati care presupun un efort, asa ca riscul de ingrasare creste.

Concluziile au fost trase in urma unui studiu facut de cercetatori de la Arizona State University’s School of Human Evolution and Social Change din SUA, care a presupus intervievarea a 101 femei, precum si a 812 persoane care constituiau cercul de prieteni al acestora. Statistica a relevat faptul ca riscul de obezitate este cu atat mai crescut cu cat cercul de prieteni include mai multe persoane obeze. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca persoanele cu tendinte de ingrasare se complac in situatia de a fi obeze si din cauza anturajului, care incurajeaza ideea ca important e sa te simti bine in propria piele, indiferent cat de gras esti.

Cu toate acestea, majoritatea femeilor vad obezitatea ca pe ceva rusinos si nu s-ar impaca cu gandul de a fi catalogate drept obeze. Mai mult, peste 25% dintre ele au declarat ca ar prefera sa sufere de alcolism, de herpes sau de depresie decat sa fie grase, iar o femeie din 10 prefera sa fie mai degraba oarba decat obeza. Probabil ca multe dintre declaratii sunt sub impulsul momentului, insa un lucru e clar, obezitatea nu este agreata de nimeni. Si totusi ea exista si pare sa se transforme din ce in ce mai mult intr-un stigmat al vremurilor in care traim. Si asta in ciuda avertismentelor pe care le formuleaza mereu specialistii in nutritie.

Este sau nu obezitatea contagioasa?

In cele din urma depinde doar de noi, cat si cum ne lasam influentati negativ de tot ceea ce se intampla in jurul nostru – de la sfaturile si obiceiurile prietenilor la mesajele subliminale transmise de reclamele tv. Nimeni nu ne opreste sa ne incapatanam sa fim noi insine in orice imprejurare!

Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit si:

5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii
Cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete
Vitaminele pentru copii: cand sunt necesare si de ce
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
Obezitatea la varste fragede
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Cum convingi copilul sa manance legume
6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios
10 alimente care stimuleaza creierul copilului

 

alimentatiedietafemei obezegrasgrasigrasimeobezobezitateprietenisanatatesiluetaslabstudiu
Comantarii (0)
Adauga comentariu