Cele mai multe dintre noi le-am incercat. Am aplicat benzile pe nas, am rasfoit o revista cat timp s-a uscat, apoi le-am indepartat si am examinat indeaproape cactusul din fata noastra, care de fapt sunt filamente sebacee, nu puncte negre. Dar, in timp ce fasiile de pori pot fi satisfacatoare, ele sunt inutile si fac pielii mai mult rau decat bine.
Mare parte din acele puncte mici pe care le vedeti pe banda sunt de fapt uleiuri naturale pe care le produce pielea, pentru a se mentine hidratata.
Eliminarea acestora doar transmite un semnal corpului dumneavoastra ca nu a produs suficient ulei. Uleiul in exces urmeaza apoi a fi produs, ceea ce duce la mai multe “puncte negre” decat ati avut initial.
Carly Walter, esthetician la Spa in the Valley si proprietar al Baltimore Beauties Makeup si Microblading, vrea sa ne gandim la acesti pori “ca la niste mici tuburi de pasta de dinti”.
“Cand porii tai sunt infundati, inseamna ca sunt plini de uleiuri naturale, ceara, celule ale pielii si chiar par.” Walter spune ca o banda de curatare a porilor “se lipeste doar de partea vizibila a porilor, indepartand doar varful acestora si lasand in urma restul care, in curand, va erupe mai mult.”
Presupusele beneficii ale acestor benzi ar putea sa va ispiteasca, dar nu va lasati pacalite, banzile vor scoate doar uleiul si pielea moarta de la suprafata.
“Chiar daca trageti usor banda, veti intinde pielea, care este o mare cauza a imbatranirii premature”, avertizeaza Walter.
In locul benzilor de curatare a porilor, exfolierea este cea mai buna si sigura metoda de prevenire si tratare a punctelor negre. Dar, fiindca tot am punctat acest lucru, nu apelati la produse foarte abrazive.
Atunci cand utilizati un exfoliant mecanic (scrub), doriti sa folositi ceva bland atunci cand vine vorba de granulele care ajuta la exfoliere. Un exfoliant chimic ca acidul glicolic este favoritul meu personal. Exfolierea chimica nu vine cu riscul crearii de micro-rupturi in piele.
Diferenta din filamente sebacee si puncte negre
Filamentele sebacee sunt complet inofensive pentru piele. Acestea sunt mici tuburi cilindrice alb-galbui, la nivelul porilor. Punctele negre in schimb, apar prin acumularea de sebum, care se solidifica in timp, formand un fel de dop ce astupa porii. Spre deosebire de filamentele sebacee, punctele negre au culoarea gri si chiar maroniu.
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.