Daca v-as intreba care dintre aceste vitamine este gasita in mod natural in alimente: folat sau acid folic, stiti raspunsul? Daca nu, atunci veti afla. Specialistii din domeniul medical, expertii in nutritie si practicienii din domeniul sanatatii, le incurca frecvent pe cele doua, pur si simplu pentru ca termenii sunt deseori utilizati in mod interschimbabil.
Multi profesionisti din domeniul sanatatii ar argumenta chiar ca folatul si acidul folic sunt in esenta acelasi nutrient. In timp ce acidul folic este adesea considerat a fi o forma suplimentara de folat, exista o distinctie importanta intre acesti doi compusi diferiti. Pentru femeile care au depasit varsta fertila si pentru barbati in general, dozele excesive de forma sintetica a acestui nutrient nu sunt necesare si pot fi chiar daunatoare.
Care este diferenta dintre folat si acid folic?
Folatul este un termen general pentru un grup de vitamine B solubile in apa si este, de asemenea, cunoscut ca B9. Acidul folic se refera la compusul sintetic oxidat utilizat in suplimentele alimentare si fortificarea alimentelor, in timp ce folatul se refera la diferitii derivati de tetrahidrofolat natural gasiti in alimente.
Forma de folat care poate intra in ciclul metabolic principal al folatului este tetrahidrofolatul (THF). Spre deosebire de folatii naturali, care sunt metabolizati in THF, din mucoasa intestinului subtire, acidul folic sufera initial o reducere si o metilare in ficat, unde conversia in forma THF necesita dihidrofolat-reductaza. Activitatea scazuta a acestei enzime in ficatul uman, combinata cu un aport ridicat de acid folic, poate duce la nivele nenaturale de acid folic nemetabolizat care intra in circulatia sistemica.
Mai multe studii au raportat prezenta acidului folic nemetabolizat in sange dupa consumul de suplimente cu acid folic sau alimente fortificate. Expunerea umana la acid folic a fost inexistenta pana la sinteza sa chimica din 1943 si a fost introdusa ca o fortificare a alimentelor obligatorii, in 1998. Fortificarea alimentelor a fost considerata obligatorie datorita dovezilor coplesitoare pentru efectul protector al suplimentelor de acid folic inainte de conceptie si in timpul sarcinii timpurii privind dezvoltarea defectelor de tub neural (NTD) la nou-nascuti.
Riscuri asociate cu un consum excesiv de acid folic
In timp ce incidenta NTD in Statele Unite a fost semnificativ redusa, deoarece a inceput fortificarea cu acid folic, au existat preocupari legate de siguranta consumului cronic de niveluri ridicate de acid folic din alimente fortificate, bauturi si suplimente alimentare. Unul dintre riscurile majore asociate cu un consum excesiv de acid folic este dezvoltarea cancerului. La pacientii cu boala cardiaca ischemica din Norvegia, unde nu exista o fortificare cu acid folic al alimentelor, tratamentul cu acid folic si vitamina B12 a fost asociat cu cresterea cancerului si cu mortalitate. In Statele Unite, Canada si Chile, instituirea unui program de supliment de acid folic a fost asociat cu o prevalenta crescuta a cancerului de colon. Un studiu de control randomizat a constatat ca suplimentarea zilnica cu 1 mg de acid folic a fost asociata cu un risc crescut de cancer de prostata.
Cercetatorii au emis ipoteza ca un consum excesiv de acid folic in alimente fortificate, poate fi direct legat de cresterea ratelor de cancer. Excesul de acid folic poate stimula cresterea neoplasmelor stabilite, ceea ce poate duce la cancer. Prezenta acidului folic nemetabolizat in sange este asociat cu scaderea citotoxicitatii ucigasului natural. Deoarece celulele ucigase naturale joaca un rol in distrugerea celulelor tumorale, acest lucru ar sugera un alt mod in care excesul de acid folic ar putea promova leziunile premaligne si maligne existente.
Un aport ridicat de acid folic ar putea masca detectarea deficientei de vitamina B12 si ar putea duce la o deteriorare a functiei sistemului nervos central la varstnici. Intr-un studiu, consumul de acid folic in exces, de 400 micrograme pe zi in randul persoanelor in varsta, a avut ca rezultat o rata semnificativ mai rapida de declin cognitiv decat suplinirea nonuserilor. Un alt studiu a constatat o prevalenta mai mare atat a anemiei, cat si a insuficientei cognitive asociate cu aportul crescut de acid folic la adultii in varsta cu un nivel scazut de vitamina B12. Deoarece deficitul de vitamina B12 este o problema obisnuita pentru multi varstnici, aceste studii sugereaza ca aportul crescut de acid folic le poate provoca consecinte cognitive grave.
Folatul din surse alimentare naturale este cel mai bun
In ciuda riscurilor asociate cu un nivel ridicat al aportului de acid folic, este bine stabilit ca aportul adecvat de folat din alimente este esential pentru sanatate. Folatul ajuta la dezvoltarea completa a celulelor rosii din sange, reduce nivelul de homocisteina din sange si sustine functia sistemului nervos. Este bine cunoscut pentru rolul sau in prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti, astfel incat femeile trebuie sa aiba un aport adecvat inainte si in timpul sarcinii.
Sursele excelente de folat dietetic includ legumele, cum ar fi salata romaine, spanac, sparanghel, verdeata, patrunjel, broccoli, conopida, sfecla si linte. Deloc surprinzator, unele dintre cele mai bune surse de folat sunt ficatul de vitel si ficatul de pui.
Puteti sa completati cu suplimente de folat doar daca aportul alimentar este inadecvat
Cautati produse care contin marca Metfolin sau indicatii pe eticheta “5-metiltetrahidrofolat” sau “5-MTHF”. Evitati produsele pe care etichetate “acid folic”. Asigurati-va ca verificati multivitaminele, deoarece cele mai multe contin acid folic si nu folat.
Femeile care planifica sa ramana insarcinate trebuie sa consume intre 800 si 1200 mcg de folat pe zi, timp de mai multe luni, inainte de a concepe. Daca nu consumati in mod regulat ficat de pui sau de vitel si cantitati substantiale de legume cu frunze in mod regulat, este dificil sa obtineti aceasta doza zilnica recomandata numai din dieta. Daca sunteti insarcinata sau incercati sa aveti un bebe, va recomand sa suplimentati cu 600-800 mcg de folat pe zi, in functie de aportul dvs. alimentar. Solgar este un brand bun, dar exista si alte cateva care folosesc de obicei 5-MTHF, inclusiv Designs for Health, Thorne, Metabolic Maintenance si Pure Encapsulations.
Toate celelalte persoane, cum ar fi barbatii si femeile in varsta, ar trebui sa poata obtine o cantitate mare de folat dintr-o dieta cu un consum adecvat de legume si nu trebuie sa completeze cu suplimente.
Va recomandam sa mai cititi si:
Cea mai noua forma de folat este Quatrefolic, este un produs patentatacreditat ca fiind sigur de catre FDA (SUA) si EFESA (UE) cu biodisponibilitate crescuta si o stabilitate la fel de mare!