De ce acest nume?
Pentru ca autorul acestei diete este doctorul cardiolog american Arthur
Agatson. Acesta a observat in timpul tratarii pacientilor sai ca unul din
efectele secundare ale terapiei sale este scaderea semnificativa in greutate.
Cartea lui The South Beach Diet a fost un bestseller si s-a vandut in peste
5 milioane de exemplare, facindu-l celebru.
Cum functioneaza dieta South
Beach?
Dieta SB se bazeaza pe indexul glicemic al alimentelor. Carbohidratii
(glucidele) nu index glicemic mare – cartofii, painea alba, pastele – produc o
crestere mare si brusca a glicemiei si de aceea, necesita o cantitate mare de
insulina pentru a fi metabolizati. Secretia de insulina va diminua foarte repede
glicemia, ducind la senzatia de foame si lipsa de energie. Va urma – deci – o
noua indigestie de glucide si apoim se va ajunge la supraalimentare. Ca o
consecinta, rezistenta organismului la actiunea insulinei va creste si… vor
apare si kilogramele in plus.
Pentru a intrerupe deci cercul vicios, trebuie eliminati hidratii de carbon
cu index glicemic mare, deoarece sunt urmati de senzatia de foame atit de
repede.
Bazele dietei South Beach
Prima etapa a terapiei este inductia si dureaza doua saptamani. Sunt
interzise alimentele cu index glicemic mare: painea alba, fructele, legumele,
pastele, orezul alb, dulciurile si alcoolul.
Se consuma:
- carne slaba – de pui, de peste
- branzeturi slabe,
- nuci,
- alune,
- ulei de masline,
- citeva soiuri de legume cu orez glicemic mic: brocoli, varza
Organismul isi va reveni dupa fluctuatiile glicemiei si ale insulinei la care
a fost supus si astfel isi va autoregla rezistenta la insulina.
In faza a doua, sunt re-introduse in meniu fructele si legumele (cu exceptia
cartofilor), painea si pastele integrale, cerealele, laptele degresat – iar
aceasta faza dureaza pina la atingerea greutatii dorite.
In a treia faza sunt re-introduse si mai multe alimente, avand grija de a se
evita carbohidratii cu index glicemic mare si consumul prea mare de
alimente.
Punctele tari ale dietei South
Beach
Dieteticienii sunt de acord ca alimentatia cu index glicemic ridicat
predispun la aparitia obezitatii si a diabetului zaharat – deci evitarea lor
este un fapt benefic pentru sanatate. In plus, dieta South Beach pune accent pe
evitarea grasimilor saturate, de origine animala (care cresc de atlfel
colesterolul din sange) sustinand consumul de uleiuri vegetale, mai ales de
masline si de nuci, care previn aparitia bolilor de inima.
Un alt aspect pozitiv este acela ca recomanda trei mese pe zi cu gustari
intre ele iar portile sunt normale.
Punctele slabe ale dietei South
Beach
Promisiunea de a scapa de 3-5 kg in doua saptamani nu este foarte agreata de
nutritionisti care sunt de parere ca scaderea in greutate trebuie sa se produca
treptat, cu cel mult 1,5 kg pe saptamana pentru ca efectele sa se mentina in
timp si sa nu afecteze starea de sanatate. Acesta pierdere spectaculoasa a
kilogramelor se datoreaza deshidratari si scaderii numarului de calorii pe si –
datorate regimului sever din perioada de inductie.
O alta problema ar fi aceea ca in primele doua saptamani aportul de fibre,
vitamine si minerale este foarte scazu, din cauza interdictiei de a manca fructe
si legume.
Meniul unei zile:
Mic dejun: omleta din doua oua si doua feliute de bacon sau
combinat cu brocoli, ciuperci sau ardei gras si cafea/ceai/suc fara zahar.
Gustare: un iaurt dietetic
Pranz: o salata combinata cu gratar de pui, apa plata.
Gustare: nuci/migdale sau fistic.
Cina: legume proaspete, pui/peste/vita
Desert: compot, deserturi pe baza de
gelatina