Binefacerile complexului de vitamine A, E si C si
zincului
Un studiu amplu american a ajuns la concluzia ca prin administrarea unui
complex de vitamine A, E si C si zinc se poate incetini procesul de degenerare
maculara cauzat de imbatranire. De asemenea, administrarea vitaminei E ajuta la
inhibarea dezvoltarii si avansarii cataractei.
Ce este luteina?
Luteina si zeaxantina sunt doua substante depozitate in ochi si actioneaza ca
anti oxidanti, neutalizand actiunea radicalilor liberi care produc degenerarea
la nivel celular. Expunerea excesiva la radiatia UV solara este una cauzele
majore de formare a radicalilor liberi, asadar expunerea directa si pe perioade
lungi la soare si la solare este nerecomandata.
De fapt, aceste doua substante actioneaza ca niste ochelari de soare naturali
pentru ca ajuta fizic la filtrarea luminii albastre nocive si blocheaza actiunea
ei nociva asupra retinei.
Luteina si zeaxantina se gasesc in general impreuna in fructe si legume
proaspete, de culoare inchisa: portocala, mango, kiwi, prune, pepene, struguri,
piersici, laptuca, spanac, broccoli, mazare, fasole verde, ardei gras verde si
portocaliu. Beneficiul maxim este obtinut daca aceste fructe si legume sunt
consumate proaspete, forma in care cei doi antioxidanti prezinta
biodisponibilitate maxima pentru organism.
Cata luteina se recomanda?
In ceea ce priveste doza zilnica de luteina si zeaxantina, se recomanda 6 mg,
cantitate care poate fi furnizata de 4 portii de fructe si legume. Din punct de
vedere cronologic, sistemul oftalmic se dezvolta pana la varsta de 1 an si de
accea copiii mici au nevoie in mod regulat de acizi grasi nesaturati in dieta,
care pot fi luati din macrou, somon, ton, cod.
Luteina la copii
La copiii mai mari, trebuie avut in vedere consumul suficient de vitamina A
si acid folic. Ficatul si untul sunt surse bogate de vitamina A, in timp ce
cerealele, legumele cu pigment inchis si portocalele contin acid folic. Zincul
este de asemenea un nutrient benefic pentru sanatatea ochilor si se gaseste in
cereale, carne, peste si fasole verde. Controlul medical anual al copiilor pana
la 16 ani este recomandat pentru depistarea timpurie a oricarei probleme
oftalmologice.
Luteina in adolescenta si
maturitate
In perioada 19-35 de ani, organismul este expus la cantitati mai mari de
alcool si nicotina, ambele substante avand un impact negativ asupra functionarii
ochilor. Actiunea vitaminelor antioxidante C si E este utila si de aceea se
recomanda cel putin 60 mg de vitamina C pe zi din fructe si sucuri proaspete de
citrice sau din suplimente. Vitamina E poate fi gasita in germeni de grau,
alune, nuci si ulei vegetal. Adultilor sanatosi li se recomanda control
oftalmologic de rutina la fiecare 2-3 ani.
In perioada 36-55 de ani, hipertensiunea arteriala este o problema comuna si
aceasta erodeaza sanatatea si buna functionare a sistemului oftalmic. In acest
sens, consumul de sare trebuie limitat la 5 g pe zi, fiind indicat consumul
alimentelor sarace in sodiu. O serie de afectiuni oculare se pot dezvolta din
cauza obezitatii si diabetului, de aceea sunt recomandate mentinerea greutatii
corporale normale si activitatea fizica zilnica de 30 de minute.
Nutrienti cum ar fi seleniul ajuta la stoparea procesului de degenerare
oculara cauzat de expunerea la mediul poluant, iar sursele de seleniu sunt
carnea cerealele si legumele radacinoase. Scaderea graduala a acuitatii vizuale
in aceasta perioada dupa 45 de ani este o componenta normala a procesului de
imbatranire.
Dupa 56 de ani, sanatatea ochilor poate fi mentinuta prin nutritie sanatoasa,
mentinerea organismului la greutate normala, evitarea fumatului si a consumului
excesiv de alcool. Antioxidanti puternici, cum ar fi betacarotenul si zeaxantina
sunt principalele substante care mentin sanatatea ochilor in aceasta perioada.
Asadar printr-o alimentatie sanatoasa, prin miscare si printr-un stil de
viata ordonat si echilibrat, putem sa ne bucuram din plin la toate varstele de o
vedere excelenta dar si de o stare generala de bine si confort.
la Supereva