Pentru copiii cu boala celiaca, dieta fara gluten nu este una la moda – este absolut necesara pentru sanatatea lor
Boala celiaca este o tulburare autoimuna in care oamenii nu reusesc sa digere glutenul, o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. Pentru cei cu boala celiaca, consumul de gluten afecteaza peretii intestinului subtire. Lasata netratata, poate duce la alte tulburari autoimune, plus conditii precum anemie si infertilitate.
Dar nu exista nici o indoiala ca multi oameni aleg sa tina o dieta ce exclude glutenul, fara un diagnostic medical
Piata alimentara fara gluten este o industrie de miliarde de dolari, insa majoritatea celor care cumpara aceste alimente nu au boala celiaca. Intr-un studiu realizat de grupul Hartman, pe adulti, cei care cumpara alimente fara gluten citeaza “nici un motiv” sau “optiune mai sanatoasa” ca fiind primele doua motivatii. Deci ce inseamna asta pentru copii?
Intr-un comentariu publicat in Journal of Pediatrics, autorul Norelle Reilly, MD, profesor asistent de pediatrie si director al bolii celiace pediatrice la Universitatea Columbia, avertizeaza ca, fara un diagnostic medical, nu exista dovezi care sa sustina o dieta fara gluten pentru copii. Iata cateva dintre motivele ei:
O dieta fara gluten nu este neaparat mai sanatoasa
Deoarece boabele sunt in mod obisnuit fortificate, evitarea lor inseamna ca, copilul nu poate primi suficienta vitamina B, acid folic si fier. Fibrele pot fi si ele o problema. Alimentele ambalate fara gluten nu sunt neaparat mai sanatoase, deoarece acestea tind sa aiba mai multe grasimi si zahar decat cele care contin gluten. De obicei, ele sunt si mai scumpe. (si nu, in ciuda a ceea ce ati auzit, glutenul nu este “toxic”!)
O dieta fara gluten poate interfera cu diagnosticul adecvat
Unii oameni fac greseala de a urma o dieta fara gluten inainte de a fi testati pentru boala celiaca. Dar daca ati taiat deja gluten, testul nu va fi corect.
O dieta fara gluten poate fi dificila
Exista dovezi care arata ca viata celor mici poate fi afectata daca urmeaza o dieta fara gluten. De exemplu, atunci cand copiii nu pot participa la petreceri sau la masa de la gradinita/scoala, se pot simti izolati.
O dieta fara gluten nu protejeaza copiii de boala celiala
Chiar daca un copil are un istoric familial de boala celiaca, nu exista dovezi ca intarzierea introducerii glutenului il va ajuta sa o impiedice.
Daca credeti ca glutenul poate fi o problema pentru copilul dvs., discutati cu medicul pediatru care va poate adresa unui specialist
Dincolo de boala celiaca, unii oameni au, de asemenea, ceea ce se numeste sensibilitate la gluten nonceliac, ceea ce inseamna ca acestia nu au boala celiaca, dar au simptome legate de consumul glutenului (desi nu exista prea multe cercetari despre cat de obisnuit este printre copii). Daca va decideti sa alegeti o dieta fara gluten, lucrati cu un dietetician inregistrat pentru a va ajuta sa va planificati dieta familiei pentru a va asigura ca si copiii dumneavoastra primesc substantele nutritive de care au nevoie.
Mai cititi si: