Timpul trece repede, iar o parte din
SuperEve deja se gandesc la un sezon mai cald si incep sa caute frenetic un
plan de dieta perfect care sa le poata ajuta sa arate mai
sexy.
Aceasta
dieta este conceputa sa va scape de 3 kg in doar 15 zile ,
folosind un plan de ardere a grasimii, cu un indice glicemic
scazut.
Puteti sa aratati magnific in aceasta
vara, atat timp cat va pastrati dieta sanatoasa si tineti
activ.
Indicele glicemic sau GI a adus o
revolutie in modul in care privim carbohidratii. Zaharurile simple si
carbohidratii complecsi sunt lucruri deja stiute, in zilele noastre insa este
vorba despre indicele glicemic: un numar intre 1 si 100 folosit pentru a
clasifica alimentele in functie de cat de repede sunt eliberate in sange ca
zahar.
Aliment | GI | Aliment | GI |
glucoza orez fiert /instant fulgi de porumb morcov fiert piure de cartofi pepene zahăr bauturi nealcolizate biscuiti pâine albă serbet paine integrala fulgi de cereale gem cartofi fierti pizza | 100 85 85 85 80 75 70 70 70 70 65 65 65 65 65 60 | banane coapte orez Basmati Paste Wholewheat kiwi struguri al dente spaghete prune iaurt natural quinoa mar mazăre verde rosii morcov crud fructe de padure rosii si coacăze ciocolata neagra avocado | 60 50 50 50 45 40 40 35 35 35 35 30 30 25 25 10 |
Cu cat este mai mare indicele
glicemic, cu atat zaharul este eliberat mai repede in fluxul sangvin – si mai
probabil acesta va fi stocat sub forma de grasime, si
viceversa.
Asigurati-va ca dieta voastra include – legume verzi Reduceti consumul de alimente cu un indice |
– biscuiti
–
chipsuri
– prajituri
– paine alba
– cereale cu zahar
pentru micul dejun
– bauturi acidulate
– zahar
– orez
alb
IMPORTANT: indicele glicemic variaza in functie de
modul in care gatiti si sezon. Este indicat sa gatiti al dente, se amestecati
carbohidratii cu legume si sa folositi otet sau suc lamaie ca
dressing.
Alimentele cu un indice
glicemic scazut, au de asemenea si proprietati de ardere a
grasimii:
– Sunt slabe in grasimi si chiar ard
grasimile.
– Ajuta la prevenirea depozitarii grasimii si la constructia
musculara.
– Opreste organismul sa absoarba grasime.
Mariti consumul de alimente
precum:
– vinete
–
ciuperci
– iaurt slab
– branza slaba
– peste
gras
– carne slaba
– piper
– telina
–
mere
Evitati sa consumati:
– maioneza
–
prajituri
– nimic din pesmet
– carnati
– alimente
prajite
– quiche-uri
– inghetata
Toate legumele (fasole verde,
spanac, rosii, morcovi, fenicul, vinete) au un indice glicemic scazut, practic,
zero!
Salata este, de
asemenea, excelenta, deoarece este foarte bogata in fibre si poate reduce
indicele glicemic la o masa!
Pentru aceleasi motive, supa
de legume (gatite al dente) este o arma importanta in lupta cu
pierderea in greutate.
Cu cateva exceptii (fructele exotice
litchi sau lychees si pepenele verde), toate fructele au un index
glicemic scazut. Ele sunt foarte bogate in vitamine si fibre, ceea ce
le face un inamic al grasimilor la sfarsitul unei mese. Vor reduce indicele
glicemic datorita continutului ridicat de fibre.
Pestele si carnea
macra (curcan, sunca si carnea de pui fara piele) sunt excelente
arzatoare de grasime, deoarece sunt bogate in proteine si sarace in grasimi (cu
exceptia somonului, tonul si macroul, desi contin acizi grasi “buni”).
Fiindca nu contin carbohidrati, indicele glicemic este foarte
mic!
Lintea, fasolea uscata si
nautul sunt unice; asta insemnand ca ele combina carbohidratii cu fibre
foarte dense, ceea ce inseamna ca au un indice glicemic foarte scazut: 31 pentru
naut si intre 22 si 30 pentru linte. Ele nu contin grasimi si le puteti folosi
in mod liber, ca parte din dieta voastra, ca inlocuitor pentru
cartofi.
Vesti
bune ! Puteti manca paste fainoase si pierde in greutate –
atata timp cat nu consumati orice fel de paste vechi … Adica, evitati pastele
proaspete, cele rafinate, pre-gatite, fierte si tipul de paste fainoase, care au
o lunga perioada de timp pentru gatire (au un indice glicemic de
75).
In schimb, alegeti spaghete
sau tagliatelle integrale care au un indice glicemic de 50, gatiti-le
al dente si nu adaugati sosuri cremoase, unt sau branza rasa!
Diverse tipuri de orez
au indici glicemici foarte diferiti, in functie de locul din care
provin si de modul in care este gatit. Orezul alb obisnuit are un indice
glicemic de 70 – 90 si ar trebui sa fie evitat! Alegeti orezul Basmati (50) sau
orezul salbatic (35).
Nu numai ca soia si produsele
din soia (lapte de soia, tofu si smantana) au un indice glicemic foarte
mic (intre 15 si 25, in functie de modul in care le gatiti), dar sunt si bogate
in proteine vegetale si acizi grasi “buni”.
Dressing-urile, mirodeniile si condimentele sunt excelente pentru
a opri cresterea in greutate. Include-le cat de des posibil!
Incercati:
– Dressing-ul de lamaie si
limeta stors peste salata sau otet balsamic.
– Puteti adauga, de
asemenea, un strop de ulei de masline extravirgin, ulei de nuc, ulei de susan,
ulei de seminte sau chiar in.
– Adauga in meniu scortisoara, condimente
si ierburi verzi de sezon.
– Presara in salate migdale nealbite,
nesarate, nuci, caju, macademia, Brazilia, alune si nuci Pecan.
–
Semintele sunt la fel de bune, astfel incercati sa adaugati un pumn mic de
seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de in si nuci de
pin.
Avocado primeste o mentiune
speciala, deoarece acesta este atat de sanatos si bogat in proprietati
care lupta cu grasimea incat nu trebuie sa va lipseasca. Intindeti pe paine
integrala in loc de unt. Foarte bun!.
IMPORTANT: cititi in continuare
Dieta Bikini – exemplu de meniu
Va recomandam sa mai cititi
si:
Trup frumos
invidiat
lor
urate?
verii
scortisoara!
putin
nocive
satietate
designerilor
ideala?