Activitatea fizica viguroasa va va ajuta copilul sa isi dezvolte forta musculara si incredere in sine.
Printre numeroasele abilitati pe care trebuie sa le incurajati la aceasta varsta sunt cele care se refera la dezvoltarea abilitatilor motorii brute – utilizarea muschilor mai mari ai corpului.
Adesea, suntem prea fascinati de dezvoltarea sociala si intelectuala a copilului pentru a observa dezvoltarea fizica sau, poate, suntem prea infricosati de o eventuala ranire pentru a incuraja joaca activa.
Acest lucru poate fi daunator. Activitatea fizica viguroasa afecteaza in mod pozitiv si pe termen lung copiii in varsta de 3 ani: creste functia si forta musculara, sporeste sistemul cardiovascular si respirator, elibereaza tensiune si stres si, mai mult decat atat, sporeste increderea in sine.
Acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa va orientati spre pregatirea unui viitor olimpic. Toti copiii au nevoie de cineva care sa le arate cat de placute si sanatoase sunt exercitiile fizice regulate. Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin exemplul propriu.
Dar, inainte de a va implica copilul in activitati fizice, trebuie sa intelegeti normele de dezvoltare pentru copiii de 3-4 ani.
Norme de dezvoltare
- mersul in linie dreapta cu capul in sus, cu degetele de la picioare inainte, cu bratele leganandu-se pe lateral;
- alergare fara dificultate, “taierea” colturile ascutite la viteza mare si oprire rapida;
- urcatul treptelor alternand picioarele, pas cu pas, in timp ce se tine de o balustrata;
- saritul unei trepte inalte de 20cm si aterizarea pe doua picioare fara sa cada, saritul in aer dintr-o pozitie dreapta si saritura in fata la o distanta de 30 cm fara sa cada;
- echilibru pe un picior, cu bratele intinse, timp de doua pana la patru secunde, si parcurgerea uneo distante de 3 metri pe o barna lata de 10 cm, asezata la o distanta mica deasupra solului;
urcati inainte pe un picior pentru unul pana la trei pasi; - saritura pe un picior (1-3 sarituri simultane);
- lovitul mingei cu piciorul, cu o anumita forta;
- aruncarea unei mingi mai micute la o distanta de 1-2 metri, fara a-si pierde echilibrul;
- prinderea unei mingi mai mari, cu bratele intinse rigid in fata corpului;
Daca copilul dvs. nu a reusit inca sa dobandeasca toate aceste abilitati, nu este motiv de panica! Fiecare copil se dezvolta in propriul ritm. Tot ce trebuie sa faceti este sa ii oferiti o multime de oportunitati pentru a le practica.
Cautati locurile de joaca unde copilul se poate bucura de leagane, tobogane, nisip, casute de joaca, jucarii, triciclete, sali de sport, mingi si alte echipamente de divertisment.
Mai cititi: Copilul de 3 ani, dezvoltarea fizica si sociala